Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe voorkom je condens op je camera of lens?

Condens
Prachtige winterse omstandigheden om te fotograferen. Maar vocht en koude kunnen ook spelbreker zijn. Fotograaf: Jody Zweserijn

De winter begint zo langzamerhand wat nadrukkelijker op de deur te kloppen. Menig fotograaf kijkt uit naar het fotograferen in koude en sneeuw. Echter, temperatuurverschillen en vocht kunnen grote spelbrekers zijn. Het kan vlekken veroorzaken op je lens en condens kan bij temperaturen onder nul bevriezen en zelfs je lens en/of camera beschadigen. Vocht is slecht voor de elektronica!

Vóórdat je je in de koude begeeft, kun je om condens te voorkomen, de camera in een afsluitbare luchtdichte ziplock plastic zak doen. Deze laat je langzaam op temperatuur laat komen. Het is belangrijk dat er geen warme lucht bij de camera kan komen. Als je ná een wintershoot weer naar binnen gaat, stop je de camera in de plastic zak en dan pas in de de fototas. Condens vormt zich dan op de buitenkant van de plastic zak en niet op de camera. Vervolgens laat je de fototas op temperatuur komen op een niet al te warme plek, bijvoorbeeld in de garage of in een niet al te warme gang of slaapkamer. Als de camera een beetje opgewarmd is, kun je hem verplaatsen naar een ruimte met een normale temperatuur. Laat de camera nog steeds in de plastic zak en fototas totdat deze geheel op temperatuur gekomen is.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik snap niet goed waarom je de camera al in een plastic zak moet doen als je de kou INgaat.. Wel als je terugkomt van de kou naar een warmere ruimte. Dan treedt er wel condensvorming op.

    1. Hallo Bertram, terecht dat je deze vraag stelt. Vaak is vrieslucht droog en zal je geen last hebben van vocht of codens. Maar bij vorst kan er ook een hoge vochtigheidsgraad zijn, bijvoorbeeld bij mist. Een ander risico om vocht in je apparatuur te krijgen is bij grote temperatuurverschillen meermalen van binnen naar buiten lopen. Bij vorst kan dit vocht uiteindelijk bevriezen en je apparatuur beschadigen. De tip hierboven is algemeen gesteld. Maar als je geen risico op problemen met vocht en condens wilt lopen bij het naar buiten gaan en binnen komen, is het gebruik van een luchtdichte ziplockzak een mogelijkheid om deze problemen te voorkomen. Hartelijke groet, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u