HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Holland – Natuur in de Delta het boek

holland_delta

Met de zintuiglijke ervaring die een film biedt, zou je bijna vergeten dat er bij Holland – Natuur in de Delta ook een fotoboek hoort. En niet zomaar een fotoboek. Frans Lemmens kreeg van EMS de opdracht om binnen een jaar een fotoboek samen te stellen, passend bij de film. In het boek speelt het ontstaan van ons land de hoofdrol, zoals dat in de film ook het geval is. Dit uit zich in de hoofdstukken:

 • Het ontstaan van Nederland
 • De loop van het water
 • Veen steken = plassen kweken
 • Nederland, polderland
 • Wortels in het water
 • Het stijgende water
 • Vechten om een plekje

Het fotoboek gaat verder dan natuur alleen, ons land is immers door mensenhand vormgegeven. Zo zien we turfstekers aan het werk, strakke slotenpatronen vanuit de lucht en meerkoeten op een nest gemaakt van afval. Dit zorgt voor een spannende afwisseling in beeld. Het boek vertelt aan de hand van de groot formaat foto’s daadwerkelijk het verhaal van ons land. Jammer is dat het boek de opzet van de film verder niet echt volgt. De hoofdrolspelers van de film, zoals de bever en het pimpernelblauwtje krijgen slechts twee tot vier pagina’s. De hoofdrolspelers uit de film krijgen in het boek gezelschap / concurrentie van andere iconen uit de Nederlandse natuur, zoals (boom)kikkers en zwanen. Opvallend is dat een klein deel van het beeld verzameld is in Limburg en de Veluwe, hoezo delta?

Dat neemt niet weg dat het boek een echte aanrader is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse natuur in combinatie met cultuurhistorie. Het grote formaat van 32 x 28 centimeter draagt daar zeker aan bij. Veel foto’s beslaan immers een hele pagina of volledige spread en hebben daardoor een echte wowfactor. Beelden vanaf de grond worden aangevuld met luchtfoto’s, waarop je pas echt goed ervaart hoe ons land functioneert. Voor de hardcore natuurfotoliefhebber staan er misschien iets te veel menselijke elementen in het boek. Voor mij als liefhebber van het Nederlandse landschap is het juist een prima vinding. In onze delta kun je mens en natuur immers niet los van elkaar zien. Negeren heeft geen zin, benutten wel!

Formaat: 32 x 28 cm
Pagina’s: 192
ISBN: 9789079703180

Voor meer informatie, kijk hier.

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hallo Bob,
  Bedankt voor de positieve recensie. Alleen even het volgende. Je schrijft:
  ‘Opvallend is dat een klein deel van het beeld verzameld is in Limburg en de Veluwe, hoezo delta?’
  Er staan geen foto’s van de Veluwe in het boek en de Maasvallei, zeker vanaf Sittard, hoort wel degelijk tot de Nederlandse delta.
  Voor wat het waard is, hartelijke groet, Frans

  1. Hoi Frans, de Woeste Hoeve ligt nog steeds op de Veluwe. En waar je de grens van een delta trekt, is natuurlijk maar een detail. Groeten, Bob

   1. Hoi Bob,
    Ja, sorry, je hebt gelijk. Daar heb ik niet bij stilgestaan, het ging me alleen om het begrip ‘ecoduct’ weer te geven. Groet, Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *