Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hou je a.j.b. aan de regels

Tja, zij murmelt over die paar stappen die ik van het pad af ben terwijl dit heerschap niet alleen dwars door mijn beeld mag lopen maar tevens zonder pardon de heide mag vertrappen… en dat met vier benen tegelijk … oh wacht… ik en mijn statief zijn er 5. Fotograaf: Bert Faber

De heide bloeit en dat trekt massa’s mensen de natuur in, niet alleen natuurfotografen, maar ook andere recreanten natuurlijk. Hoewel je overal op de zandgronden prachtige heideterreinen kunt vinden, is en blijft de Posbank bij velen favoriet. Helaas leidt de massale toestroom tot negatieve publiciteit in de media. Nu.nl meldt het volgende:

Het aantal natuurfotografen dat de zonsopkomst boven de bloeiende heidevelden van de Posbank in Rheden wil vastleggen, loopt uit de hand. Deze week zijn op verschillende vroege ochtenden meer dan veertig auto’s geteld in het natuurgebied, terwijl dat verboden is.
Boswachters, handhavers van de gemeente en de politie gaan daarom bekeuringen uitdelen, waarschuwt Natuurmonumenten

Door natuurgebieden lopen vaak verharde wegen, die tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden gebied zijn om de dieren rust te gunnen. Dat geldt ook voor Schietbergseweg over de Posbank. Als de heide bloeit is het gebied echter een landelijke trekker voor hobbyfotografen, die juist graag de ochtendnevel willen treffen.

“Dat is natuurlijk ook prachtig, maar het wild houdt geen rekening met een hele stoet auto’s. Het aantal aanrijdingen neemt toe, dieren durven niet meer naar hun graasplekken te gaan en kunnen hun rustplek voor overdag niet meer bereiken”, zegt boswachter Jose Lamain van Natuurmonumenten. “Het inrijverbod tussen zonsondergang en zonsopkomst is er niet voor niets: ’s nachts is het bos voor de dieren.”

Hou je een beetje aan de regels. De Posbank mag voor zonsopkomst betreden worden, maar dan wel te voet. Laat je auto dus beneden staan bij het bezoekerscentrum. Ja, dat betekent dat je een flink stuk moet lopen, maar je moet soms maar wat over hebben voor het perfecte plaatje. Door je aan de regels te houden, zorg je ervoor dat het mogelijk blijft om op deze prachtige plek foto’s te maken. Alternatief: zoek eens naar een eigen stukje heide. Zelf ben ik al bijna 2 weken op pad in diverse heideterreinen en heb ’s ochtends nog geen enkele andere fotograaf gezien…

Geef een reactie

2 reacties

  1. En terecht, dat je op het pad moet blijven, ik vind de bekeuringen die volgen dan ook wel op zijn plaats, véél fotografen de zogenaamde “natuurliefhebbers”doen “alles”voor het perfecte plaatje, en vergeten daarbij het belangrijkste onderdeel, dé natuur, als zij het plaatje maar hebben.. ik hoop dat jij geen bekeuring krijg want je foto is prachtig, 🙂

  2. Bob! Ik hoopte al op dit item van jullie hier. Mijn dichtstbijzijnde gebied is oa. de Posbank, verder op de Ginkel, Rozendaalse veld of terletse heide… Wat zou jij kiezen…. dus ja je zoekt en vindt eens wat. Anderzijds onduidelijk is waar je mag zijn als voetganger tussen zonsondergang en zonsopkomst….. ik ken de wandeling maar ook dan moet je nog van het asfalt af en echt duidelijk is niet of dat mag…. kortom de discussie is er, nu ben ik benieuwd wat de natuurbeheerders zeggen…. ik blijf wandelend naar naar boven gaan…. heerlijk!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u