Menu

Inspiratie?!

Spinnetje. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Wat is inspiratie eigenlijk? De definitie van inspiratie is: “Inspiratie is een ingeving, bezieling of idee krijgen voor bijv. beeldend werk, dramatisch spel of muzikale improvisatie”.

Inspiratie is bij iedereen anders

Waar iemand zijn/haar inspiratie uit haalt is dan ook heel persoonlijk. En gelukkig ook maar, want anders zien we allemaal dezelfde kunstvorm, of er zou maar één soort muziek zijn. De één luistert naar klassieke muziek, de ander naar heavy metall. De één houdt van impressionisme in de schilderkunst, en de ander van abstract. Want wat de één schitterend vindt, vindt de ánder misschien wel wat gewoontjes.

Inspiratie in de fotografie

Bij fotografie is dit niet anders. Ligt de één uren plat op zijn buik voor een schitterende juffer, wordt de ander lyrisch bij het zien en horen van een veldleeuwerik. Houdt de één van de perfecte registratie, de ander vindt abstracte fotografie misschien wel het einde.

Inspiratie door een torretje in 50 tinten groen. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Soms denk je misschien, ik heb geen inspiratie. Wat zal ik fotograferen? Maar moet je, als je op stap gaat, al weten wat je gaat fotograferen? Al wandelend komt vaak vanzelf de inspiratie, de ingeving, het idee. Misschien nog niet bij die mooie libel op dat takje, of bij die schitterende blauwe korenbloem, maar bij dat torretje in 50 tinten groen krijg je ineens de bezieling om de perfecte foto te maken.

Geen inspiratie?!

En komt de inspiratie echt niet, stap dan eens uit je comfort zone en bedenk eens een divers pallet aan opdrachten om dingen te fotograferen op een andere wijze dan dat je normaliter zou doen. Zoals alleen bomen of rare vormen in bomen, boomstronken en/of hun schors.

Vormen in boomstronken. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Maak eens alleen slechte foto’s (moeilijker dan je denkt!), want ook een slechte foto kan een goede foto zijn. Het helpt je in elk geval om creatief na te denken. Je zal zien dat het best grappig is om echt slechte foto’s te maken! Probeer de ICM-techniek eens (bewust bewogen camera), probeer eens macro met de telelens, fotografeer vogels eens tijdens hun fluitconcerten met een groothoeklens. Maak eens alleen foto’s in groene, rode of blauwe tinten. Mogelijkheden te over! Gegarandeerd dat de creativiteit, de ingevingen en ideeën weer komen!

Bruggetje in ICM-techniek. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u