Menu

Onderdeel van Pixfactory

Japanse duizendknoop problematische exoot?

Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop. Fotograaf: Paul van Hoof

Als je de naam ‘Japanse duizendknoop’ Googled dan zie je dat de eerste negen pagina’s met hits vooral over overlast en bestrijding van deze plant gaan. Ooit is de Japanse duizendknoop als tuinplant hier terecht gekomen. Nu komen we er achter dat de plant enorm kan woekeren en een dusdanige groeikracht heeft dat het eigen bossen vormt, inheemse planten verdringt en met gemak door straten en funderingen heen breekt.

Maar gelukkig heeft de plant ook een goede kant. Voor ons natuurfotografen is de plant in het voorjaar aantrekkelijk door zijn frisgroene hartvormige blad. Vaak mooi contrasterend in combinatie met andere begroeiing. En in augustus en september bloeit de plant met pluimen van crème witte bloemetjes. voor de macrofotografen een uitdaging om deze bloemetjes zo mooi en romantisch mogelijk vast te leggen.
En voor wie het nog niet wist: de Japanse duizenknoop is in het voorjaar heel goed eetbaar. Je kan de jonge scheuten verwerken zoals rabarber. Of je kan er jam, compote of siroop van maken en verwerken in taarten. Op internet zijn allerlei recepten te vinden. Een heerlijke en vriendelijke manier om te helpen de uitbreiding van de plant een halt toe te roepen.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u