De zomer: het seizoen voor vrolijk fladderende vlinders zoals de koolwitjes. Wie goed om zich heen kijkt, ziet op dit moment verschillende soorten vliegen. Dagpauwoog, atalanta, blauwtjes, nachtvlinders en vooral ook koolwitjes. Vlinders zijn ’s ochtends het makkelijkst vast te leggen op de gevoelige plaat en als het die ochtend toevallig ook nog wat mistig is, zijn prachtige foto’s te maken. Denk aan dauwdruppels op de vleugels van de vlinders in combinatie met een zachte achtergrond of een vlinder op een mooie bloem of vlinderstruik.
Koolwitje
Eén van de vlinders die op dit moment rondvliegt, is het koolwitje. Misschien niet de felst gekleurde vlinder, maar door het zachte geelwit ook erg mooi om te fotograferen. Onder de koolwitjes bestaat een paar soorten: klein koolwitje, groot koolwitje en klein geaderd witje. Alle soorten overwinteren als pop en hebben twee of drie generaties per jaar die uiteindelijke de vleugels uitslaan (bron: Vlinderstichting).
Tips
Bij het fotograferen van vlinders is het natuurlijk prachtig om de hele levenscyclus van de vlinder te fotograferen. Van eitje tot vlinder. Wie kennis van zaken heeft en een hoop mazzel, lukt dit misschien. Heb je geen idee waar je de rupsen en eitjes van de vlinder kunt vinden of heb je gewoon niet zo’n zin om vroeg op te staan om de vlinders te fotograferen? Er zijn oplossingen om de natuur in huis te halen, in dit geval letterlijk. Bij de Vlinderstichting zijn namelijk pakketjes te bestellen met popjes en eitjes van koolwitjes. Zo is de hele levenscyclus van de vlinders te volgen en te fotograferen. Wie weet zie je wel een koolwitje uit de pop kruipen, een extra mooi moment om te vast te leggen. En voor wie kinderen heeft, is dit gelijk een mooi educatief projectje waar de kinderen veel plezier aan beleven. En de vlinders? Die laat je natuurlijk lekker vrij als ze uit hun pop zijn gekropen!
Geef een reactie