Kriebelbeestjes

Kriebelbeestjes
Wespspin (Archiope bruennichi). Fotograaf: Jan Boer

Kleine kriebelbeestjes, veel mensen hebben er misschien een klein beetje een hekel aan. Spinnen zijn misschien wel het bekendste voorbeeld, maar denk ook aan kevertjes, pissebedden en soms zelfs lieveheersbeestjes. Toch zijn deze beestjes voor de natuurfotograaf juist prachtig, zeker als je fotografeert met de macrolens.

Met het blote oog zie je niet alle details

Met het blote oog zie je maar deels hoe zo’n beestje eruit ziet. Maar pak je je camera met macrofunctie of je macrolens erbij, dan zie je ineens veel meer details. Dan is die gewone huisvlieg niet meer gewoon een vlieg, maar ineens een bijzonder beestje met veel details. En die spin blijkt ineens leuke oogjes te hebben. Vergeet ook niet bij libellen en andere vliegende beestjes zoals bijen eens te letten op details in de vleugels of juist van het bekje. Ook dit levert weer prachtige plaatjes op. Heb je nu geen macrolens of camera met macrofunctie, fotografeer de diertjes dan eens in hun omgeving, bijvoorbeeld zittend op een blad of stengel.

Zoektocht

Kriebelbeestjes zat om te fotograferen dus, maar hoe vind je nu die beestjes? Vaak komen we ze in of rond het huis tegen, maar nog vaker lopen we er gewoon aan voorbij. Let de volgende keer bij een rondje wandelen eens goed op. Blijf eens staan bij een struik of boom en kijk echt goed wat er te zien is. Vaak met verrassende resultaten. Dan zie je ineens sprinkhanen, rupsen, kevertjes en andere kriebelbeestjes zitten. Let goed op de camouflage! Je zult niet de eerste zijn die een vlindertje voor een takje aan ziet. Goed kijken dus! Is het echt een takje of is het toch een beestje? Extra leuk: na het zien en fotograferen van de kriebelbeestjes, is het een mooie puzzel om op te zoeken wat het is. Net als bij de rupsen, waar in de tip van vorige week aandacht aan besteed is, is het in het geval van kriebelbeestjes soms nog een grotere puzzel om uit te zoeken wat je gevonden en gefotografeerd hebt! En dat maakt het alleen maar leuker.

Meer informatie

Meer informatie over kriebelbeestjes vind je o.a. in de volgende artikelen:

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u