Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waar krijg je de Wisent mooi op de prent?

Wisent
De Wisent is een prachtig dier en één van de grootste zoogdieren die in Europa voorkomt. Stieren kunnen tot 900 kilo zwaar worden en 2 meter hoog. Koeien wegen tot 600 kg en worden 1,75 meter hoog. Fotograaf: Eef Kieft

Wisenten zijn samen met de Amerikaanse bizon de twee laatst overgebleven soorten uit het geslacht Bison. Ooit besloeg het verspreidingsgebied van de Wisent grote delen van West-, Centraal- en Oost Europa, en het zuiden van Zweden en de Kaukasus. Het leefgebied van de Wisent werd door cultivatie steeds kleiner en in de 11de eeuw was de soort alleen nog aanwezig in Centraal- en Oost Europa. De afname ging door tot aan het uitsterven van de soort in het wild aan het begin van de 19de eeuw. De huidige wisenten stammen af van slechts zeven individuen. Dankzij fokprogramma’s kon de soort behouden worden.

En zo is de soort geherintroduceerd in Nederland. De huidige Wisent is dus beslist geen invasieve exoot. Tegenwoordig lopen er kuddes wisenten in het Kraanvlak bij het Noord-hollandse Overveen, in natuurgebied de Maashorst in Noord-Brabant, in boswachterij Kootwijk en in Natuurpark Lelystad. Op alle locaties zijn de wisenten te zien en te fotograferen. Soms worden er speciale (foto)excursies naar de wisent georganiseerd. Klik voor nadere informatie op de link van de bovengenoemde natuurgebieden.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u