Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lastig, lange sluitertijden?

Bij Canon heet de functie gewoon 'Spiegel opklappen' en je vindt hem in het menu. Gebruik je het vaak dan loont het de moeite om de functie te programmeren onder een andere knop of vast te leggen in 1 van je C (custom) standen.
Bij Canon heet de functie gewoon ‘Spiegel opklappen’ en je vindt hem in het menu. Gebruik je het vaak dan loont het de moeite om de functie te programmeren onder een andere knop of vast te leggen in één van je C (custom) standen.

Menig natuurfotograaf gaat vaak vroeg of juist laat op pad. Dit betekent dat het nog donker is. En wanneer je onderwerp zich al laat zien in matige lichtomstandigheden kun je er niet omheen; lange sluitertijden. Op een goed statief met een korte (groothoek)lens is dit meestal geen probleem. Maar met een telelens krijg je dan te maken met trillingen, hoe meer millimeters, hoe stiller je je camera moet houden. Zelfs op statief kan het klappen van de spiegel genoeg zijn om de foto onscherp te laten zijn. Hiervoor zijn een paar handige trucjes. Een voor de hand liggend hulpmiddel is een afstandsbediening of een draadontspanner. Maar ook functies in de camera zelf kunnen helpen; de zelfontspanner, zet je deze op bijvoorbeeld 2 of 5 seconde dan heb je geen last meer van de trillingen die veroorzaakt worden door het indrukken van de ontspanknop. Tevens is er ook een functie in de camera die de spiegel voor het maken van de foto al laat klappen (spiegelvoorontspanning bij Nikon). Gebruik je dit beide scheelt het veel onscherpe beelden! Zelfs dan nog onscherp? Een lenssteun doet wonderen!

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u