Menu

Onderdeel van Pixfactory

Maak ook eens een nightscape!

Waarom mensen dit soort foto’s zo aantrekkelijk vinden om naar te kijken? Dat komt omdat de genoemde kleuren elkaars complementaire kleuren zijn. Een complementaire kleur bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke kleuren die elkaar versterken. Wanneer je twee van deze tegenover elkaar liggende kleuren met elkaar mengt, eindig je met de kleur wit en op de een of ander manier ervaart men dat als prettig.

Een foto met complementaire kleuren trekt vaak onze aandacht. SonyA6000, Samyang 12mm f2, ISO100, 2sec. Fotograaf: Rutger Bus

Fotografeer door als het donker wordt!

Maar dit betekent natuurlijk niet dat je na zonsondergang moet stoppen met fotograferen. In tegendeel, ga er juist eens op uit als het donker is, ver na het blauwe uurtje. Pak die camera en experimenteer er lekker op los met lange sluitertijden, gebruik eens een zaklamp om je voorgrond bij te lichten of een externe flitser. Je kunt echt eindeloos creatief bezig zijn in het holst van de nacht om zo de mooiste nightscapes te maken. En vergeet natuurlijk niet om de sterrenhemel mee te pakken. In mijn blog “De Melkweg fotograferen doe je zo” leg ik uit hoe je de sterrenhemel fotografeert.

Met een LED-panel kan je al hele mysterieuze beelden creëren. Nikon D700, Samyang 135mm f2 @ ISO800, 2sec. Fotograaf: Rutger Bus

Een bijkomend voordeel van het fotograferen in het holst van de nacht is dat het vaak heerlijk rustig is en je je in het nachtleven van menig dier begeeft. Je zintuigen worden in het donker extra geprikkeld en je hebt een grote kans dat je aan het eind van je shoot met een mooi verhaal thuiskomt. Een close-encounter met een ree, das of vos…. een struikel partij in een greppel die je over het hoofd had gezien in het donker of een camera die bijna in het water valt…. noem het maar op. Ik kan het weten, want ik heb het allemaal al eens meegemaakt!

Een bijzonder fenomeen; Lichtende Nachtwolken boven het Leekstermeer. Sony A7R3, Samyang 135mm f2, 7x verticaal panorama. Fotograaf: Rutger Bus

Bijlichten met een zaklamp!

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op Facebook, de foto’s van een Melkweg met op de voorgrond iemand die een zaklamp vasthoudt die als een lichtbaken de lucht in schijnt. Menig astrofotograaf heeft er een hekel aan. Naast al die lichtvervuiling van de omliggende dorpen en steden in Nederland is het vinden van een donker plekje nog niet zo gemakkelijk. En als je er dan al een hebt gevonden dan is het natuurlijk hoogst irritant als er iemand de nachtelijke hemel doorkliefd met een felle zaklamp. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij er ook wel eens schuldig aan maak, maar het zijn nu eenmaal van die dingen die je ook zelf eens geprobeerd wilt hebben. Zeg nou zelf, op de Veluwe staan ze toch ook massaal de bronstige edelherten te fotograferen, of liggen ze in het voorjaar plat op hun buik in het gras om de heikikkers op de foto te krijgen? Niet echt origineel, maar mensen zijn nu eenmaal kuddedieren met een hoog gehalte aan kopieergedrag, dus als jij een keer een foto met een zaklamp in het donker wil maken moet je dat vooral lekker doen, maar houdt er rekening mee dat veel nachtdieren er ook een hekel aan hebben en probeer de natuur daarom zo min mogelijk te verstoren.

Creatief met een zaklamp, leuk om te doen maar houd rekening met het nachtleven. Fotograaf: Rutger Bus

Gebruik een externe flitser!

Wanneer ik op pad ga in het donker gebruik ik graag een externe flitser om een zogenaamde “Nightscape” te maken. Dit houdt in dat ik de flitser handmatig laat afgaan wanneer de camera bezig is met het maken van de belichting. Aangezien een belichting vaak zo’n 15-20 seconden duurt moet je wel goed stil kunnen staan. Soms is dat best lastig, helemaal wanneer het hard waait. Een bijkomend voordeel is dat ik bij het maken van een nightscape vaak een groothoeklens gebruik waardoor de beweging die je maakt tijdens een opname bijna niet terug te zien zijn op de uiteindelijke foto. Hieronder een aantal voorbeelden van een “Lightscape”

Een Lightscape in de sneeuw. De oranje gloed is afkomstig van een lantaarnpaal. SonyA7R3, Samyang 24mm f1.4, ISO400, 15sec. Fotograaf: Rutger Bus
Aduarderzijl; Sony A7R3, Samayng 24mm f1.4, ISO200, 24sec. Fotograaf: Rutger Bus
Winter februari 2018 aan het Leekstermeer; Sony A7R3, Samyang 14mm f2.8, ISO800, 15sec. Fotograaf: Rutger Bus

Genoeg mogelijkheden!

Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden om ook ’s nachts mooie foto’s te kunnen maken. Het feit dat onze ogen niet goed in het donker kunnen zien wil dus niet zeggen dat de camera dan ook niets ziet. Integendeel dus, zoals de bovenstaande foto’s hopelijk wel bewijzen. Dus heb je ’s avonds de kans en paar vrije uurtjes te besteden, pak die camera, wees creatief en maak zelf ook de mooiste nightscapes.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Beste Rutger,

    Mooi stukje zo. Kan ik ergens in een blog van je vinden welke manier en hoe je de lichtstraal er zo strak op krijgt? Over dat stukje techniek zou ik graag iets meer willen weten.
    Tijdens een workshop bij je zijn we er toen niet meer aan toe gekomen weet ik nog.

    1. Dank je André,

      De lichtstraal is gewoon een kwestie van een zaklamp die een gebundelde lichtstraal produceren kan met een voldoende lichtsterkte. Verder zijn daar geen bijzondere technieken voor nodig. ISO800-1600, belichting van 10-20sec (afhankelijk van je brandpunt vd gebruikte lens…. Regel van 300 toepassen) op een zo groot mogelijk diafragma. Dan moet het lukken ???

  2. Een zeer inspirerend verhaal, Rutger! En je astrofoto’s ken ik ook. Die zijn bijzonder fraai en erg de moeite van het bekijken waard.

  3. Jammer dat we worden opgeroepen om na zonsondergang de natuur in te gaan, zeker als dit Nederland voor de meeste natuurgebieden verboden is.

    1. Er staat nergens in het artikel dat je de natuur in moet gaan op plekken waar dat na zonsondergang verboden is. Neem bijvoorbeeld het Dark Sky Park Lauwersoog, daar mag je ook na zonsondergang gewoon fotograferen hoor, en zo zijn er nog genoeg andere plekken in Nederland waar dit gewoon is toegestaan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u