Menu

Onderdeel van Pixfactory

Meerkoet of waterhoen, wat zijn de verschillen?

Meerkoet. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Een meerkoet! Of toch een waterhoen?! Wie langs het water loopt, kan ze beide tegenkomen. Zo op het eerste gezicht kan het lastig zijn om de twee vogels uit elkaar te houden. Toch, wie goed kijkt, ziet al snel de nodige verschillen.

Het eerste opvallende verschil, is de kleur van de vogels. Een meerkoet is zwart met een witte bles op het hoofd en een witte snavel. Een waterhoen heeft juist een rode bles, een gele snavel en heeft een grijze buik en borst en het achterlijf en de rug zijn zwart. Aan de flanken heeft het waterhoentje nog een aantal witte veren. Ook heeft het waterhoentje een wit achterwerk en staat zijn staartje een beetje de lucht in. Dit is bij de meerkoet niet zo.

Waterhoen.
Waterhoen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Ook qua gedrag zijn er verschillen tussen de meerkoet en de waterhoen. De meerkoet is over het algemeen brutaler en minder schuw. Zodoende kun je als fotograaf meestal redelijk dichtbij komen (let wel op dat de diertjes niet verstoord worden) om de meerkoet te fotograferen. Een waterhoentje schiet er al snel vandoor als hij iets hoort naderen. Benader een waterhoentje dus ook (nog) voorzichtiger dan een meerkoet. Blijf bijvoorbeeld langer op dezelfde plek zitten en beweeg zo weinig mogelijk. Op die manier is ook een waterhoentje mooi op de foto vast te leggen.

Omdat meerkoeten en waterhoentjes dezelfde leefomgeving hebben, komen ze elkaar ook geregeld tegen. Vaak leven ze rustig naast elkaar, maar net als mensen zitten ze ook wel eens in elkaars vaarwater. Dan kan de een de ander vrij fel wegjagen. Dat biedt mogelijkheden om beide vogels in één plaat vast te leggen samen met een heleboel actie in beeld.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik denk, dat de verwarring mede wordt veroorzaakt door het uiterlijk van de jongen. Immers, de jongen van een meerkoet hebben rode snavels! Dat had er naar mijn mening toch wel even bij vermeld mogen worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u