Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mosjes zijn mooie miniplantjes

Met behulp van focus stacking kun je de details van het mos zichtbaar maken. Fotograaf: Ron Poot

Ze zijn klein en je ziet ze snel over het hoofd. Toch heeft iedereen ze in de tuin: mossen. Je kunt ze overal tegenkomen: in de border, op en tussen het gras en natuurlijk tussen de tegels van het terras. In dat laatste geval vinden sommige mensen ze storend en wordt er alles aan gedaan om ze tussen de tegels weg te halen. En dat is eigenlijk zonde, want wie goed kijkt, zal zien dat mos eigenlijk prachtig is.

Na het lezen van deze tip, laat je ze ongetwijfeld tussen de tegels zitten en is het verwijderen van mos verleden tijd. Mos blij, jij blij, want het scheelt een hoop werk.

Tips

  • Om mos goed te bekijken, moet je als natuurliefhebber en fotograaf wel even door de knieën. Een matje om op te liggen is dan ook handig, zeker nu het in de herfst koud en nat is. Ga eens plat op de grond liggen en leg de camera ook op de grond (bijvoorbeeld op een rijstzak of gebruik een stuk karton). Een statief dat laag bij de grond kan komen, biedt ook uitkomst.
  • Begin niet direct met het schieten van plaatjes, maar kijk eerst eens goed hoe zo’n mosje eruit ziet. Mosjes zijn mooie miniplantjes met blaadjes en soms zelfs bloempjes eraan. Wie een tijdje de mosjes tussen de tegels bestudeert, zal ook steeds meer soorten vinden.
  • Let ook eens goed op waterdruppels die op de mosjes zitten. Een minuscuul bloemknopje dat in een waterdrupje verdwijnt, levert prachtige foto’s op.
  • En misschien landt er wel net een vliegje of lieveheersbeestje op een blaadje van het mosje. Dan kan het mooi zijn om dit vast te leggen. Zo wordt goed de verhouding tussen het mosje en de grootte van de vlieg duidelijk.
  • Tot slot: mos kan bijzondere patronen bevatten. Met een macrolens of macrofunctie op de camera, zijn deze details zeer gedetailleerd vast te leggen en ontstaat er bijvoorbeeld een bijna abstract beeld. Al deze genoemde tips, kunnen ook voor onkruid gebruikt worden dat tussen de tegels zit bijvoorbeeld. Dan zul je zien dat onkruid ook zijn mooie kanten heeft!

Conclusie: nooit meer weghalen dus die mosjes en ook het onkruid mag soms best even blijven zitten! En voor wie het dan toch echt niet kan laten: sommige verwijderde mossensoorten doen het prima als mos in kerststukjes of onder de kerstboom!

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik noem het kabouterwereld. Ik vind het echter echt moeilijk om scherpe foto’s af te leveren. Je zit, ligt of hurkt vaak in de onmogelijkste houding en ik ben ook niet zo lenig meer en m’n ogen worden minder. M’n macro lens behoeft een minimale afstand van plusminus 1 meter met een macro tele van 180 tot 300mm zonder stabilisatie. Vaak fotografeer ik deze mini landschappen met m’n 18-270mm of zelfs met de 150-600mm, maar noem het dan ook close-up! Blijft boeiend en uitdagend onderwerp!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u