Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurbranden: een ramp of een kans

Natuurbranden
Zwartgeblakerde takken omringt door jong groen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Nederland werd vorige week maandag opgeschrikt door 2 grote natuurbranden. De ene woedde in natuurgebied de Meinweg de andere in het Brabantse gedeelte van de Deurnse Peel. Het vuur kon zich razendsnel uitbreiden door de warmte en krachtige oostenwind. Hierdoor zijn vele hectaren natuur verloren gegaan. En wat gebeurd is met jonge zoogdieren, broedsels van vogels, reptielen en slangen wil je maar liever niet aan denken.

Ramp of kans?

Toch zag ik in een reportage op het journaal uit de zwartgeblakerde grond de eerste groene groeisels al weer de kop op steken. Een kans na een ramp voor zaden die jaren onder de begroeiing hebben gelegen?

Ongetwijfeld laten de natuurbranden voorlopig hun diepe sporen na, sommige natuur heeft jaren of misschien zelfs wel eeuwen nodig zich te herstellen. Gelukkig is binnen afzienbare tijd de afgebrande grond weer bedekt met frisgroen, beginnen vogels een nieuw nest en laten zij die de vuurzee hebben overleefd zich weer zien.

Fotoreportage

Natuurfotograaf Theo Bosboom heeft een aangrijpende maar ook mooie fotoreportage gemaakt van de natuurbranden op de Hoge Veluwe in 2014. Kijk maar eens op zijn website. Een ramp en een kans.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u