Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie met een lensbal

Fotografie met de lensbal. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Knikkers: iedereen kent ze en (bijna) alle mensen hebben er als kind wel mee gespeeld. Sommige fotograferen hebben er ook mooie foto’s van gemaakt en dat levert een kleurrijk geheel op. Maar er is ook een ‘volwassen’ versie van knikkers. Binnen de fotografie zijn er namelijk speciale ‘knikkers’ om een speciaal effect te krijgen in de foto’s. Dit zijn lensballen: een glazen bol die werkt als een soort fisheye lens. In de natuurfotografie zijn daar hele mooie foto’s mee te maken.

Lensballen zijn er in verschillende formaten. Van 60 mm doorsnee tot 100mm doorsnee. Hoe groter de bal, des te meer van de omgeving in beeld is te krijgen. Nadeel: grote lensballen zijn wel een stuk zwaarder en zodoende minder makkelijk mee te nemen.

Denk er bij het gebruik van de lensbal aan om bij het scherpstellen één scherpstelpunt te kiezen. Dan is de kans het grootst dat de camera automatisch kan scherpstellen. Mocht automatisch scherpstellen niet lukken, schakel dan over op handmatig scherpstellen.

Houd er rekening mee dat de lensbal het beeld spiegelt en op de kop weergeeft. Maar dit is met een fotobewerkingsprogramma makkelijk om te draaien. Of je laat het voor een speciaal effect natuurlijk lekker zoals het is.

Voor wie net begint met het fotograferen met een lensbal is het een kwestie van veel uitproberen en experimenteren. Kijk goed naar storende elementen in beeld, zoals grassprietjes of losse blaadjes.

Ook het scherpstellen is soms even zoeken. Probeer zo scherp te stellen dat het beeld in de lensbal scherp is.

Een mooie rustige achtergrond zal het beeld versterken. Leg de bal eens op het strand of juist op een paaltje en probeer de omgeving te vangen in de bal.

Bang dat de lensbal ervandoor rolt? Er zijn speciale houdertjes te koop waarmee voorkomen wordt dat de bal wegrolt. Let er bij het fotograferen dan wel op dat je het houdertje niet in beeld krijgt.

Veel plezier met natuurfotografie met een lensbal.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Pas op bij brandbare oppervlaktes. De bal werk ook als lens en kan brand veroorzaken. Dit werkt net zo als met een gewoon vergrootglas dus er is een brandpunt die dat brandje veroorzaakt. Deze waarschuwing kom ik in de verhalen nergens tegen maar is denk ik de moeite van het vermelden waard.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u