Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ohh… hazenpootjes, wat zijn ze mooi!

hazenpootje
Ohh… hazenpootjes, wat zijn ze mooi! Fotograaf: Yvon van der Laan

Ohh… hazenpootjes, wat zijn ze mooi! Dat is ook de reden dat ik ieder reikhalzend uitkijk naar dit mooie zwammetje. Samen met de porseleinzwam, waar ik ook nog een tip over zal schrijven, zijn dit toch echt mijn favoriete fotografie-onderwerpen voor deze periode van het jaar.

Dit jaar vond ik mijn eerste hazenpootje al in juli. Dat zal wel vaker voorkomen, maar meestal moet ik toch wel wachten tot september/oktober voordat ik het eerste exemplaar vind. De hazenpootjes zijn niet altijd in grote getale aanwezig, maar dit jaar vind ik in mijn local patch al enkele weken dagelijks tientallen mooie exemplaren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de regenbuien in de afgelopen periode.

Het leven van een hazenpootje

Het leven van het hazenpootje start als een soort harig ‘pootje’, dat al snel uitgroeit tot een fotogeniek zwammetje. Het leven van een hazenpootje duurt maar kort. Soms zie je in de vroege ochtend het harige pootje uit de grond steken. Vervolgens groeit dit uit tot een paddenstoeltje met een klokvormige hoed op een steeltje. Zijn de omstandigheden optimaal, dan krullen de randen van de hoedjes zich in de loop van de dag omhoog en naar binnen. Nu komen ook de inktlijntjes aan de onderkant van de hoek tevoorschijn. Dit is het moment om het hazenpootje te fotograferen. Maar…. wees er snel bij, want vaak is het hazenpootje na een dag al weer verdwenen.

Fotografietips:

  • Hazenpootjes leven op houtsnippers. Ga dus op zoek naar het mooie hazenpootje in parken, plantsoenen, grasvelden en bermen waar (ooit) houtsnippers zijn opgeslagen.
  • Het is mooi het hazenpootje vanaf een laag standpunt te fotograferen, zodat je de onderkant van de hoed met de mooie inktlijntjes mee kunt nemen in de compositie.
  • Let op de achtergrond! Soms is het heel erg mooi het hazenpootje als een soort ‘pentekening’ vast te leggen.
  • Gebruik overdag eventueel een wit parapluutje om het hazenpootje uit de zon te houden.
  • Houd de belichting van het hazenpootje in de gaten en voorkom overbelichting.
  • Speel eens met het diafragma en de achtergrond.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u