Menu

Onderdeel van Pixfactory

Omarm het onverwachte

‘Omarm het onverwachte’, adviseert Johan van der Wielen naar aanleiding van de lockdown over de corona crisis, en buit radicale wendingen uit om je fotografisch verder te ontwikkelen. Fotograaf: Johan van der Wielen

Tijdens de afgelopen corona tijd zag je – heel erg gechargeerd – twee soorten natuurfotografen: de fotografen die de camera (tijdelijk) aan de wilgen hingen in afwachting op betere tijdingen en de mensen die de verplichte ophokplicht gebruikten om projecten op te pakken, nieuwe kennis te ontwikkelen of datgene te doen waar ze anders niet toe komen. Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat je fiks door de teleurstellingen heen moet bijten van alles wat niet kan. Maar áls dit lukt kun je op zoek gaan naar de mogelijkheden. Op die manier zijn er vele spectaculaire corona projecten opgezet die anders nooit van de grond zouden zijn gekomen.

Terug naar het oude gewone?

We mogen inmiddels weer op pad en ondertussen is de stroom foto’s van geëigende onderwerpen op de social media opnieuw op gang gekomen. Natuurlijk mooi dat het weer kan, maar misschien is dit ook wel een moment van bezinning. Wat hebben we geleerd van deze corona tijd en hoe hebben we onszelf ineens ontwikkeld? Misschien zijn deze ontwikkelingen en projecten ook wel mogelijk zonder dat we verplicht thuis moeten blijven. Ga niet meteen over tot de orde van de dag maar hou de drive van afgelopen maanden vast en kijk of je die kun integreren in je fotografie.

Of toch nieuwe mogelijkheden?

Mocht er dan weer een onverwachte wending komen die je plannen door de war schopt, stop die camera dan niet tijdelijk weg maar gebruik de tijd voor nieuwe mogelijkheden. In de afgelopen 5 jaar hebben we op Natuurfotografie al veel ontwikkelingen gezien, maar misschien is deze corona tijd met het terug naar de basis wel de meest radicale geweest.

Hoe heb jij deze tijd gebruikt? Ben jij in staat het onverwachte te omarmen?

Vind je het leuk mijn visie te lezen over 5 jaar Natuurfotografie.nl en de in maart toch relatief plotseling ontluikende corona crisis? Ga dan naar: 5 jaar Natuurfotografie.nl: van NXT LVL naar #stayhome.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Er is een gedeelte weggevallen uit mijn verhaal :…. doordat ik geheel opging in het fotograferen, vergat ik alle problemen en als ik thuis kwam….

  2. Voor mij geen probleem geweest, heb (bijna) alles kunnen doen hetgeen ik afgelopen jaar al deed, gewoon in mijn omgeving blijven fotograferen, zonder de drukte op te zoeken, was nl heel rustig zelfs. Afgelopen jaar kwam ik plotseling thuis te zitten, ontslag, wachten op pensioen, geen kans op een nieuwe baan, partner die nog werkt, de eerste paar weken rustig aan gedaan, wat wil ik doen, wat kan ik doen, wat ga ik doen, gewoon gaan wandelen met camera bij me, ik kwam tot rust, doordat ik geheel opging in het fotograferen ver en als ik thuis kwam had ik weer energie om andere dingen op te pakken. Mijn situatie was verschillend met de Coronatijd, maar toch ook weer niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u