Menu

Onderdeel van Pixfactory

Panorama? Altijd in de M stand!

 

In de landschapsfotografie kun je een aantal keuzes maken wat betreft de stand waarin je je camera de belichting laat regelen. Is het vooral van belang welk deel van je landschap scherp wordt afgebeeld dan zal je wellicht in de A (Av) stand fotograferen. Door zelf je diafragmawaarde te kiezen heb je maximale controle welk deel van je opname binnen de scherptediepte valt. Fotografeer je een landschap waarin beweging een rol speelt bijvoorbeeld door de wind of stromend water kun je ook kiezen voor de S (Tv) stand. Daarmee kies je precies die sluitertijd die de beweging ‘bevriest’ of juist versterkt. In beide situaties kan je uiteraard ook gebruik maken van de M stand waarbij je zelf de voor jou meest geschikte combinatie van sluitertijd en diafragma kiest.

Wanneer je een panorama wilt samenstellen uit meerdere foto’s dan heb je geen keuze, dan kun je alleen maar de M stand gebruiken! De reden is simpel, wanneer je een andere stand gebruikt dan zal de camera bij iedere gebruikte opname een (net iets) andere belichting kiezen. Wanneer je daarna de foto’s samenvoegt dan zal je een overgang zien tussen de verschillend belichte opnames. Stel daarom je belichting zo in dat het lichtste deel van je panorama optimaal belicht is. Gebruik daarvoor Expose to the right. Vervolgens maak je alle foto’s die je wilt gebruiken voor je panorama met deze instellingen. Nadat je deze foto’s hebt samengevoegd kun je het samengestelde panorama nabewerken voor een optimaal resultaat.

Alleen in de M stand lukte het om voor dit panorama de 5 opnames met hun grote verschil in helderheid goed te belichten. Fotograaf: Jaap Schelvis

 

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u