HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Spelen met het licht

Spelen met licht
Ochtend- en avondlicht is zwakker maar tegelijkertijd veel kleurrijker en aantrekkelijk om naar te kijken. Fotograaf: Jody Zweserijn

Het licht is het meest sfeerbepalende element in een foto. Je kunt als fotograaf je voordeel doen als je bewust bent wat bepaalde lichtomstandigheden doen met de sfeer in je foto.

Licht varieert op 3 niveaus: kleurtemperatuur, lichtintensiteit en lichtrichting.

Kleurtemperatuur:
De kleurtemperatuur van licht wordt meestal uitgedrukt in Kelvin. Zacht licht zoals rood, oranje en geel (lage Kelvinwaarde) roepen gevoelens op van warmte en geborgenheid, wat als prettig ervaren wordt. Fel wit en blauw licht  (hoge kelvinwaarde) wordt ervaren als koel en afstandelijk. In een fotobewerkingsprogramma kun je de kleurtemperatuur van je (RAW)foto extra benadrukken. Wil je een foto met een warme uitstraling dan compenseer je met een hogere kelvinwaarde. Wil je een foto met een koele uitstraling dan compenseer je met een lagere kelvinwaarde.

Lichtintensiteit:
Ochtend- en avondlicht is zwakker maar tegelijkertijd veel kleurrijker en aantrekkelijk om naar te kijken. Wolken mist, smog, koude- en warmtestraling leveren meer fotogenieke situaties dan onbewolkte omstandigheden. De sfeer wordt stemmiger en veelzijdiger. Overdag is het licht vaak hard door de intensiteit. De contrasten worden dan groot en schaduwen diep en zwart. Dit creëert een afstandelijke sfeer in je foto. Hard licht is daarentegen heel geschikt voor zwart/wit fotografie.

Lichtrichting:
Je kunt als fotograaf zelf kiezen hoe je je camera richt op het licht. Je kunt fotograferen met het licht in je rug, met tegenlicht of zijlicht.
Zon in de rug geeft een gelijkmatige belichting met weinig schaduw. De belichting kan hierdoor wat vlak overkomen. Maar het is bijzonder geschikt voor kleurrijke onderwerpen zoals klaprozen, herfstbossen en berglandschappen. Bij tegenlicht krijg je veel contrast en kun je mooie silhouetfoto’s maken. Door tegenlicht kunnen onderwerpen doorzichtig worden waardoor je details zoals nerven en textuur kunt laten zien. Denk hierbij aan bloemen of bladeren. Je kunt een mooie randgloed krijgen om het onderwerp. Let bij tegenlicht wel op voor lensflare! Met zijlicht krijg je slagschaduw. Slagschaduw benadrukt de vorm van je onderwerp en geeft diepte in je foto. Een polarisatiefilter voor meer verzadigde kleuren werkt het beste met zijlicht.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hallo Jody,

  Ik denk dat je in de war bent met de kelvinwaardes, een rode tint ervaren wij als warm maar heeft een laag kelvingetal (1800K) en blauw als koel maar dat heeft juist een hoog kelvingetal (16000K). Kijk even op wikipedia voor de uitleg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurtemperatuur
  Het verwarrende is dat wij een lage kelvintemperatuur als warm ervaren en andersom.

  met vriendelijke groet,
  Hanry Doorn

  1. Hallo Hanry,
   Dank je wel voor je reactie en terecht wijzing. Bij mijn formulering over “warm” en “koud” licht ben ik uitgegaan van de wijze waarop ik in een fotobewerkingsprogramma de witbalans in mijn foto corrigeer of compenseer. Wil ik een koele uitstraling, dan compenseer ik met blauw en schuif ik de witbalans naar een laag getal. Wil ik een warme uitstraling dan schuif ik de witbalans naar een hoog getal.
   Nu staat het niet goed geformuleerd. Ik ga het aanpassen.
   Nogmaals dank! Hartelijke groeten, Jody

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *