Hiervoor gebruik ik graag een speciaal objectief, de Lensbaby Velvet 56. Dit objectief blaast lichte elementen -hier de druppels van het web- in de voorgrond op tot prachtige cirkels. Van de spin zelf zie je alleen maar een paar poten, de rest is verbeelding. Om het ‘griezelige’ karakter kracht bij te zetten heb ik gebruik gemaakt van tegenlicht in combinatie met een donkere achtergrond, én gekozen voor een koelere witbalans.
Het wordt herfst en we worden overstelpt door spinnenwebben en spinrag. Of althans, zo lijkt het. In de herfst zijn er niet meer spinnen dan in het voorjaar en in de zomer. Maar door dauw en regen zijn spinnenwebben beter zichtbaar. Deze omstandigheden komen vaker in de herfst voor.
Fotografisch zijn spinnenwebben een heel leuk onderwerp. Door het vocht en de glinsteringen kun je bijvoorbeeld mooi met het licht spelen. Of je speelt met de scherptediepte. Hieronder een aantal voorbeelden hoe je een spinnenweb kunt fotograferen, rekening houdend met de lichteffecten:
- Met tegenlicht:
Bij tegenlicht veranderen dauwdruppeltjes in pareltjes. Het hele spinnenweb is vochtig en tekent zich duidelijk af tegen de achtergrond. Door heel dicht op het web te fotograferen, bijvoorbeeld met een macrolens, worden de dauwdruppeltjes als pareltjes zichtbaar. Zet je je diafragma helemaal open dan is de kans groot dat de dauwdruppeltjes mooie lichtcirkels worden. Deze manier van fotograferen is heel geschikt om sfeerfoto’s te maken. - Met het licht mee:
Als het licht goed valt zijn de dauwdruppeltjes nog steeds goed te zien. Bijkomend voordeel is dat ook de achtergrond mee belicht wordt. Als je met het licht mee fotografeert kun je goed schaduw maken. Ook kun je zelf de lichtbron creëren, door middel van een lampje of een flitser. Deze manier van fotograferen is heel geschikt om realistische foto’s te maken. - Tegen een lichte achtergrond:
Een spinnenweb tegen een lichte achtergrond is een uitdaging vanwege de zichtbaarheid van de draden. Maar zal beslist een mysterieus effect hebben. Probeer het web eens van beneden naar boven te fotograferen en gebruik te maken van de lucht als achtergrond. - Tegen een donkere achtergrond:
Door het web te fotograferen tegen een donkere achtergrond, kun je een strakke grafische uitstraling krijgen. Alleen het web is zichtbaar. De achtergrond valt weg in het donker. Een donkere achtergrond krijg je door schaduw, donkere kleuren of onderbelichten. - Veel scherpte:
Door het gebruik van veel scherpte (bijvoorbeeld diafragma f13) krijgt de foto een realistische uitstraling. Alles staat erop zoals het is. Wel moet je opletten dat de scène niet té rommelig wordt doordat veel objecten op de foto duidelijk te zien zijn. - Weinig scherpte:
Door weinig scherpte ontstaat heel vaak een romantische, dromerige sfeer. Vooral bij een vochtig spinnenweb zal een groot deel van het web en de druppeltjes veranderen in onscherpe lichtcirkels.
Met deze zes uitgangspunten kun je vooraf combinaties bedenken en met voorbereide concepten en ideeën gaan fotograferen. Er zijn uiteraard nog veel meer manieren om spinnenwebben te fotograferen. Heb jij een leuke aanvulling, zet deze dan in het reactieveld onder dit artikel.
Geef een reactie