Menu

Onderdeel van Pixfactory

Statige lanen in herfstkleuren

‘Regel van derden’. Fotograaf: Hans Brongers

Beukenlanen, cultureel erfgoed

Veel is er al geschreven over uiteenlopende herfstfotografie onderwerpen. Logisch, want de herfst kent nu eenmaal heel veel mooie elementen die het fotograferen meer dan waard zijn. Zo ook de talrijke lange beukenlanen die veel bosrijke omgevingen in Nederland doorkruisen. Lanen als cultureel erfgoed van een rijk en welvarend Nederland. Rond 1900 woonden welgestelden graag in de bossen en lieten zij landhuizen bouwen en daarbij behorende parken en tuinen aanleggen. De landhuizen zijn grotendeels verdwenen, maar veel van de beukenlanen zijn er nog. Soms zo lang en recht dat je het einde ervan niet ziet. De toppen van de tegenover elkaar staande beukenbomen vormen het dak van zo’n laan. Het heeft veel weg van een enorme kathedraal. Op andere plekken verraden slechts rechte rijen bomen door het bos de vroegere aanwezigheid van een laan.

Beukenlanen, indrukwekkend en fotogeniek

De beukenlanen met de vaak majestueuze en oude beuken zijn op zich al indrukwekkend. In de herfst, wanneer de bladeren oranje, oker en goudgeel gekleurd zijn, is het helemaal een lust voor het oog. Wandelaars en joggers stoppen en fietsers stappen af om dit moois vast te leggen en….. geef hen eens ongelijk?

Een aantal tips om beukenlanen in de herfst te fotograferen

  • Polarisatiefilter
    Een polarisatiefilter neemt de glinstering weg van de bladeren wanneer deze nat zijn. De kleuren worden dieper en rijker.
  • Driepootstatief, voor fixatie van de camera
    Een driepootstatief gebruik je onder andere om je camera te fixeren. Zo kun je in een zo laag mogelijke ISO-waarde fotograferen waardoor eventuele ruis wordt voorkomen. Daarbij wordt de sluitertijd wel langer, maar door de fixatie van de camera op het statief wordt bewegingsonscherpte voorkomen. Gebruik hierbij of een afstandsbediening of zet de camera op 2 seconde zelfontspanner. Let wel; wanneer het waait zullen de bladeren bewegen. Kies dan voor een instelling waardoor de sluitertijd snel(ler) is.
  • Driepootstatief, voor compositie
    Het statief wordt ook gebruikt om de gewenste compositie en standpunt te kiezen en vast te houden.
  • Laag standpunt
    Door een laag standpunt te kiezen, wordt de opname krachtiger. Zo krijgt onder andere het bladerdak meer aandacht en wordt deze (nog) indrukwekkender.
  • Regel van derden
    Statige lanen in herfstkleuren kunnen natuurlijk prima vanuit het midden gefotografeerd worden. Maar hanteer ook eens de regel van derden.
  • Tele(zoom)lens
    Door het gebruik van een tele(zoom)lens haal je details naar voren en isoleer je deze van de rest. Ingezoomd op het ‘einde’ van een laan haalt je einde naar je toe.
  • Contrast
    Zoek in je compositie ook naar iets dat contrasterend met de omgeving. Dit kan een scheve boom zijn, een overhangende tak, maar ook een wandelaar, een paard en diens berijder.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u