Menu

Onderdeel van Pixfactory

Structuren in de sneeuw

Structuren in de sneeuw. Fotograaf: Yvon van der Laan

Gaan we het nog meemaken deze winter, die omstandigheden waarin we prachtige structuren in de sneeuw kunnen fotograferen? Het is natuurlijk nog even afwachten wat Koning Winter ons brengt, maar laten we hopen dat we in onze regio deze winter toch nog wat mooie winterse omstandigheden meemaken.

Structuren in de sneeuw zijn een mooi fotografieonderwerp. Ze ontstaan vooral als (stuif)sneeuw zich, onder invloed van de wind, ophoopt tegen obstakels of in bijvoorbeeld slootkanten. Er kunnen dan vormen en structuren ontstaan die vaak erg fotogeniek zijn.

Enkele fotografietips

  • Fotografeer, voor een mooie scherptediepte, zo haaks mogelijk op het onderwerp.
  • De camera heeft vaak moeite in de sneeuw scherp te stellen. Stel daarom handmatig scherp of zoek een wat meer contrastrijk punt waarop de camera wel automatisch scherp kan stellen.
  • Houd de witbalans in de gaten. Sneeuwfoto’s kunnen al snel erg blauw kleuren. Soms kan dit gewenst zijn om bijvoorbeeld de koude omstandigheden te benadrukken. Wil je dit niet en wil je dat de sneeuw mooi wit kleurt, pas dan de witbalans aan. Fotografeer je in RAW dan kun je de witbalans in de nabewerking natuurlijk ook achteraf nog prima aanpassen.
  • Bij automatische belichting wordt sneeuw op te foto meestal grijs of donker weergegeven. Om dit te voorkomen is het zaak de belichting aan te passen door over te belichten. Hoeveel er overbelicht moet worden, dit kan wel 2 tot 3 stops zijn, hangt af van de hoeveelheid sneeuw.
  • Bewaar tijdens koude omstandigheden de batterijen/accu’s op een warme plek (bijvoorbeeld in de broekzak of binnenzak van de jas) omdat de capaciteit hiervan bij koud weer vermindert.
  • Zorg tijdens koude omstandigheden ook goed voor jezelf en zorg dat je warm gekleed bent.
  • Wees voorzichtig met jouw apparatuur. Zo is niet iedere camera of objectief even goed bestand tegen kou. Fotografeer je in de sneeuw, bescherm jouw apparatuur dan tegen vocht met een plastic zak of regenhoes.
  • Het is belangrijk jouw apparatuur, als je vanuit de kou de warmte ingaat, rustig te laten acclimatiseren in de fototas. Je voorkomt hiermee condensvorming, wat tot schade aan jouw apparatuur kan leiden.

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u