Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van egels

egel
Egel in het strooisel. Fotograaf: Paul van Hoof

Ze spreken tot de verbeelding: egels. De meeste mensen vinden ze erg schattig. Toch gaat het niet zo goed met de egel. Ze worden overreden door auto’s en verliezen veel leefterrein doordat mensen steeds meer betegelde tuinen hebben. Toch is de oplossing simpel: meer planten en struiken in de tuin en bladafval in de tuin laten liggen. De kans is groot dat er dan vroeg of laat een egeltje in de tuin te vinden is. En wie weet woont er op een gegeven moment wel een heel gezin in de tuin. Op dit moment zijn de diertjes nog volop op zoek naar voedsel, om zich voor de winterslaap (ergens tussen oktober en november) nog goed vol te eten. De kans dat je op dit moment een egeltje in de tuin tegenkomt, is dus vrij groot. En misschien kom je er ook nog wel een tegen met jongen. Camera paraat dus en foto’s schieten!

Voor fotografen is zo’n schattig stekelbolletje natuurlijk extra mooi. Met een beetje mazzel zie je er aan het begin van de avond al eentje lopen, maar meestal zul je als fotograaf wat langer geduld moeten hebben en kom je ze pas tegen middernacht tegen. Dat betekent dat het donker is en je dus met lange sluitertijden of hoge iso-waarden zult moeten werken. Een statief of iets anders om de camera stabiel te houden zijn dus zeker een handig hulpmiddel bij het fotograferen van egels.

Net als veel andere dieren, hebben egels vaak een bepaald patroon in hun gedrag. Ze komen bijvoorbeeld rond hetzelfde tijdstip tevoorschijn en hebben elke avond ongeveer dezelfde looproute. Speel hier als fotograaf handig op in en zet alvast de camera klaar. Dan is de kans op een mooie foto erg groot.

Enkele fotografietips

Fotografeer de egel eens in zijn omgeving, tussen de struiken. Of op het moment dat hij of zij zit te eten, ze hebben namelijk nog wel eens een dikke slak tussen de kiezen. Maar ook inzoomen op de stekels van het beestje loont de moeite. Daar kun je mooie abstracte beelden mee krijgen. Extra schattig is het gezichtje. Stel scherp op de ogen en je krijgt een prachtig portret. En als je geluk hebt een heel egelgezin in de tuin te hebben, kun je hier als fotograaf een mooie serie van maken.

Meer informatie over egels en hoe je de soort kunt helpen, vind je in het artikel: Maak eens een egelhuis.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u