Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van (zoet) water

Water, bron van leven en bron van eindeloze inspiratie. We nemen je mee naar de wereld van het zoete water. Wat kun je ermee?

  • Perfecte spiegel
    Vijvers, vennen en meertjes, op een windstille dag veranderen ze in een gladde spiegel. Die biedt de mogelijkheid te werken met perfecte reflecties, met vervreemdende effecten tot gevolg. Maak een spiegelsymmetrische foto met de horizon in het midden of fotografeer een deel van die reflectie en draai die 180 graden om in de nabewerking voor extra vervreemding. Een klein beetje wind zorgt juist weer voor hele andere reflecties, waarbij de lijnen op creatieve wijze wat uit hun verband worden getrokken.
Spelen met abstracte reflecties op een grijze dag. Fotograaf: Bob Luijks
  • Stroming
    Beken en rivieren voeren water af in de richting van de zee. Altijd is het water in beweging, gestuurd door obstakels in en onder het water, verfijnd door vlagen wind. Geen moment is het water daarom hetzelfde. Het is leuk om bij stroomversnellingen te spelen met lange sluitertijden, geholpen door een grijsfilter. Verborgen patronen van bijvoorbeeld wervels worden nu fraai zichtbaar. Een polarisatiefilter helpt reflecties op het water te verminderen, waardoor schuim en luchtbelletjes beter opvallen.
Patronen in de stroming van water zichtbaar gemaakt met een langere sluitertijd. Fotograaf: Bob Luijks
  • Bron van leven
    Waar water is, is leven, hoe groot of klein dat water ook is. Denk daarbij aan bloemrijke oeverplanten (zoals gele lis en grote kattenstaart) of echte waterplanten, zoals waterlelie en kikkerbeet, maar natuurlijk ook aan watervogels, kikkers en libellen. Ieder type water heeft zijn eigen bewoners en genereert dus eigen fotokansen. Zo zijn heidevennen ‘arm en zuur’, met specialisten als zonnedauw en heidelibellen, maar zijn beken vaak rijker qua voedingsstoffen en constant in beweging. Hier komen bijvoorbeeld grote gele kwikstaart en weidebeekjuffer op af.
Grote gele kwikstaarten houden van flink stromend water, in dit geval kunstmatig nabij een watermolen. Fotograaf: Bob Luijks
  • Kleur
    Water reflecteert en neemt daardoor de kleur aan van de omgeving. Het ene moment melkachtig wit, dan weer blauw om rood te kleuren bij de zonsondergang. Hierdoor kan water voor een vervreemdend effect zorgen en afwijkende kleuren toevoegen aan een foto.
Water na zonsondergang, een andere kleur, andere mogelijkheden. Fotograaf: Bob Luijks
  • Mist
    Waar vocht aanwezig is, groeit de kans op mist sterk, zeker als er veel beschutting aanwezig is. Rond kleine plassen, vennen en beken ontstaat dan ook veel vaker mist dan het weerbericht doet geloven, zelfs op snikhete zomerdagen. In dat laatste geval lost de mist wel rap op na de zonsondergang… Vroeg opstaan dus.
Mist als extra sfeermaker. Fotograaf: Bob Luijks

Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie

Wil je echt álles over filters weten, schaf dan hier de Praktijkgids filters aan. Het complete boek met diepgaande informatie over de toepassing van alle soorten filters, inclusief digitale filters.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u