HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Van dril naar kwakende kikkers

groene camera
‘Scherpte, licht en compositie van deze foto zijn volgens het boekje, maar de kracht zit in het verhaal: kikkervisjes in verschillende stadia bij elkaar. Deze foto verdient behalve deze prijs ook een vaste plek in elk zichzelf respecterend biologieboek.’ Fotograaf: Bart Siebelink

Van dril naar kwakende kikkers. Als de lente weer begint, ontwaken de kikkers. En je hoeft je niet af te vragen wanneer dat moment is. Uit vijvers en sloten klinkt dan namelijk een hoop gekwaak. Mannetjes zitten achter de vrouwtjes aan en laten zich luidkeels horen in hele kikkerconcerten. Het uiteindelijk resultaat is natuurlijk kikkerdril en een nieuwe generatie kikkers. Een aantal weken geleden lagen vijvers en sloten dan ook vol met kikkerdril. Inmiddels is dat kikkerdril ‘ontpopt’ tot kikkervisjes. En dat zijn best grappige beestjes om op de gevoelige plaat vast te leggen. En nog leuker: maak er gelijk een hele serie van. Van kikkerdril tot kikker.

Kikkerdril is goed te fotograferen met een telelens, maar misschien nog mooier is een macrolens. Met de macrolens zijn de details goed vast te leggen en krijg je de kleine kriebelige beestjes goed op de foto. Voordeel van de telelens is dat je vanaf een afstand de beestjes kunt vastleggen. Daardoor stoor je ze minder en ben je minder een bedreiging voor de diertjes. Goed zoeken is meestal niet nodig. In veel sloten zijn genoeg kikkervisjes te vinden. Maar denk ook eens aan de plaatselijke zwemplas in de buurt. Vaak zitten de kikkers in wording in grote groepen langs de rand van de plas en kun je ze goed van dichtbij waarnemen en fotograferen. Kleine waarschuwing: let op waar je loopt. De beestjes liggen soms erg dicht langs de kant, zodat je er snel bovenop gaat staan.

Van de ontwikkeling van kikkervisje tot kikker is een prachtige serie te maken. Ga vanaf het moment dat er kikkerdril ligt, om de paar dagen bijvoorbeeld steeds naar dezelfde plek. Eerst zul je alleen kikkerdril zien, dan vormen zich langzaam kleine zwarte stipjes die na een paar weken kikkervisjes zullen zijn. Die zie je dus op dit moment overal zwemmen. Over een aantal weken zullen deze kikkervisjes pootjes beginnen te ontwikkelen. Ook dat is weer een mooie fase om te fotograferen. En met een beetje geluk kun je ook het uiteindelijke kikkertje vastleggen.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *