Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vergeet je beeldstabilisator niet

JS--20160329-0001

Waar zouden we zijn zonder beeldstabilisator (Image Stabilization (IS), Optical Image Stabilization (OIS), Vibration Compensation (VC) of Vibration Reduction (VR))? Bij de huidige generatie objectieven kan dit tot wel 4 stops schelen, een groot verschil voor wie uit de hand fotografeert. Bij de meeste stabilisatoren kun je kiezen uit twee verschillende standen:

  • Stilstaand uit de hand, waarbij de stabilisator de bewegingen in drie dimensies probeert te corrigeren.
  • Pannen, waarbij de stabilisator alleen voor een verticale richting corrigeert.

Beschikt het objectief / de camera niet over de tweede optie, dan kan de stabilisator beter uitgezet worden bij het pannen, aangezien de stabilisator deze beweging probeert tegen te gaan. Kijk in de handleiding van het objectief / de camera hoe de beeldstabilisatie geregeld wordt.

Maar er zijn nog meer situaties waarbij de beeldstabilisator beter niet gebruikt kan worden. De voornaamste is bij gebruik vanaf een statief. Er zijn modellen die in de gaten hebben dat je met een statief werkt, maar daar kun je beter niet op gokken. In veel gevallen zal de stabilisator trillingen veroorzaken met juist bewegingsonscherpte tot gevolg. Uitzetten dus, maar ook niet vergeten weer in te schakelen zodra je uit de hand verder gaat.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Als je de camera losjes in een schommelkop hebt hangen voor het fotograferen van vogels, wil dit zeker best nog eens lukken. Een en ander is sterk afhankelijk van de sluitertijd. Echt stilstaande beelden, zoals landschappen, help je met een stabilisator om zeep.

  2. Zowel met mijn eerste als met het nieuwe type Canon 500mm f4 laat ik de stabilisator op statief aan staan. Steekproefsgewijs denk ik dan nl meer scherpere foto’s te hebben…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u