HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Waarom je gebruik maakt van onscherpte bij macrofotografie

Speenkruid
Door op niets scherp te stellen vraag je aandacht voor de gehele foto. Wat overblijft zijn kleuren en vormen. Fotograaf: Johannes Klapwijk

Macrofotografie specialist Johannes Klapwijk vertelt in onze nieuwste editie van Natuurfotografie Magazine (editie 42) waarom en hoe hij gebruikt maakt van onscherpte bij macrofotografie. Om een foto interessant te maken let hij naast compositie ook op de omgeving van het onderwerp. In het artikel beschrijft hij drie vormen van onscherpte:

Egale onscherpte
Je fotografeert je onderwerp met een zachte egale achtergrond.

Onscherpte als tweede laag
Naast je onderwerp waarop je scherp stelt neem je ook een stuk omgeving mee in je compositie. Je zoekt hierbij naar structuur en patronen in de vegetatie en brengt rust in de chaos door contrast en onscherpte.

Volledige onscherpte
Door niets specifieks in het beeld scherp te hebben vraag je aandacht voor de gehele foto in plaats van het scherpte deel. Wat je overhoudt zijn kleuren en vormen.

Over de werkwijzen en technieken die Johannes bij deze vormen van onscherpte gebruikt kun je verder lezen in Natuurfotografie Magazine.


Natuurfotografie Magazine editie 42 (juli/augustus 2019) is te koop in de kiosk/boekhandel of te bestellen via onze webshop.
Klik hier om een abonnement met veel voordeel te nemen.

Wanneer je écht alles wil leren over macrofotografie, dan loont het zeker om een keer aan een workshop mee te doen die speciaal gericht is op dit onderwerp. Natuurfotoworkshop.nl heeft een ruim aanbod aan macrofotografieworkshops.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *