Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wanneer is er kans op mist?

Boven een ven ontstaat gemakkelijk mist.
Boven een ven ontstaat gemakkelijk mist. Fotograaf: Bob Luijks

Mist is populair bij landschapsfotografen. Logisch, want het voegt veel sfeer, kleur en mysterie toe. Tegelijkertijd creëert het diepte en verhult het storende details in de achtergrond. Afgelopen week was het mooi weer, toch kregen we geen mist. Maar wanneer is de kans op mist nu dan wel het grootst?

Mist bestaat uit kleine waterdruppeltjes. Er moeten dus druppeltjes kunnen ontstaan. Dit gebeurt wanneer de (minimum) temperatuur lager ligt dan de dauwpuntstemperatuur (de temperatuur waarbij waterdamp overgaat in vloeibare vorm). Uiteraard is dat niet de enige factor die van belang is. Zo mag het niet te hard waaien (liefst minder dan 10 km/uur), want dan wordt de lucht te veel gemengd en ontstaat er geen mist. Een klein beetje wind is doorgaans wel wenselijk, omdat het vocht anders neerslaat op de ondergrond en je dan alleen een bedauwde vegetatie overhoudt.

Daarnaast is er natuurlijk vocht nodig. De grootste kans heb je dan ook in gebieden met water, zoals beekdalen en natte heideterreinen met vennen. Grootschalige akkergebieden en zandverstuivingen moeten het met heel wat minder mist doen. De lokale verschillen kunnen dus groot zijn. In het weerbericht komt dit vaak slecht tot uitdrukking. Met een beetje geluk wordt een kans op mistbanken aangekondigd. Er zijn echter veel meer ochtenden met mist dan de berichten doen geloven. Kennis van de lokale natuur loont dus.

Op Weerplaza wordt de dauwpuntstemperatuur vermeld op een handige overzichtskaart voor verschillende momenten op de dag.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u