Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is het nut van een back-up?

Hagedisje op Sint Maarten Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Het was me nog nooit gebeurd, maar zo’n twee weken voor mijn vakantie overkwam het me gewoon. Mijn laptop viel steeds uit. Een blauw scherm met een bericht dat mijn apparaat op een probleem was gestuit en opnieuw moest worden opgestart. Wat was ik op dat moment blij met het feit dat ik een back-up had van de (foto)bestanden op mijn computer.

Waarom een back-up?

Een back-up is een reservekopie van de bestanden op de computer. Deze kopie komt van pas wanneer er onverhoopt iets mis gaat. Het is niet ondenkbaar dat bestanden per ongeluk worden gewist, beschadigd raken of dat de computer crasht, zoals ik had, of besmet raakt met een virus. Wat was ik blij met mijn back-up op mijn NAS, anders was ik misschien wel veel, of nog erger, alles kwijt geweest.

Verschillende manieren om een back-up te maken

Je kunt een back-up op verschillende manieren maken:

  • Automatisch instellen in Windows, dan maakt Windows op gezette tijden de back-up.
  • Je kunt er ook voor kiezen om je bestanden online op te slaan. Hiervoor kun je bijvoorbeeld One-Drive of één van de andere online diensten gebruiken. De hoeveelheid (gratis) opslagruimte verschilt per aanbieder, maar de standaard ruimte is over het algemeen niet genoeg om een back-up te maken van de gehele computer. Wel kun je er natuurlijk voor kiezen om hier alleen de belangrijke bestanden in op te slaan.
  • Een NAS (Networked Attached Storage). Dit is een centraal opslagapparaat dat verbonden is met je netwerk en waarmee je vanaf elke computer, laptop, mediaspeler, tablet, smartphone en andere apparaten bestanden kunt bewaren en openen. Een simpele NAS is een eenvoudig all-in-one apparaat met 2 of meerdere schijven voor de opslag van gegevens, je kunt de NAS ook zodanig instellen dat hij constant automatisch back-ups maakt.
Pelikaan op Sint Maarten Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Een vereiste is wel dat je de back-up, hoe je hem ook maakt,  ALTIJD op een externe schijf plaatst, anders ben je met een crash alsnog alles kwijt.

Dankzij de back-up heb ik gelukkig mijn foto’s nog van sint Maarten!

Witte reiger Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u