Zo bereid je fotograferen tijdens je vakantie voor

Eiland Siquior Filipijnen
Een compromis: overweldigende natuur, wolkenpartij en kleuren en een paar vissers aan het werk. Fotograaf: Jody Zweserijn

Wat ga je op vakantie fotograferen?

  • Kies zoveel mogelijk vooraf onderwerpen en locaties uit waar je wilt fotograferen. Je kunt hiervoor informatie vinden op bijvoorbeeld Google afbeeldingen, Google maps, fotocommunities zoals Nederpix, Birdpix, 500px, Instagram, Facebook, websites van lokale fotografen, enz. Soms heeft een fotograaf een boek uitgegeven over fotografiemogelijkheden op specifieke locaties.
  • Denk na over het beeldverhaal dat je wilt maken. Wat zijn de onderwerpen die je je beslist visueel wilt blijven herinneren of aan het thuisfront wilt laten zien? En wat heb je nodig om een dynamische en gevarieerde fotoserie te maken?
  • Varieer in onderwerpen. Hoewel het voor een natuurfotograaf heel eigen is vooral natuur te fotograferen, is er nog zo veel meer interessants vast te leggen. Denk hierbij aan straatbeelden, markten, lokale bevolking, gebouwen, infrastructuur, openbaar vervoer, bijzondere gebruiken, enz.

Hoe ga je op vakantie fotograferen?

Nu je weet wat je allemaal gaat fotograferen tijdens je vakantie, is het ook makkelijker om te bepalen welke apparatuur je mee moet nemen.

  • Uit je fotografieplannen zou kunnen blijken dat je helemaal geen spiegelreflexcamera nodig hebt, maar prima uit de voeten kunt met een (geavanceerde) compactcamera. Dit scheelt een hoop gesjouw.
  • Als je zowel groothoek als zoom nodig hebt is het te overwegen om één lens mee te nemen met een groot bereik, zoals een 28-300 mm lens. Een dergelijke lens is wat minder geschikt als je specifiek vogels wilt fotograferen of extreme groothoek nodig hebt voor architectuurfotografie. Maar door zijn bereik is hij uitermate geschikt voor reisfotografie.
  • Neem alleen materiaal en accessoires mee die je ook écht gaat gebruiken: meerdere lenzen, extra camera, filters, statief, flitser, tussenringen, soort fototas, enz.
  • Oplader en extra batterijen zijn nooit overbodig.
  • Tot slot moet je goed nadenken of je tijdens je vakantie backups van je foto’s wilt maken en hoe je dit wilt doen. Neem je een tablet of laptop mee? Gebruik je een externe geheugenschijf? Heb je een kaartlezer nodig? Enz.

Ben je vaak buiten en heb je behoefte om dat wat je ontdekt op een mooie manier vast te leggen? Dan zijn er talloze kleine foefjes die je kunt toepassen om het beeld te optimaliseren. Tegelijk kan het nog wel eens beginnen te duizelen wanneer je net start met (natuur)fotografie. Diafragma, witbalans, autofocus, … Veel termen, maar wat betekenen ze? En vooral, hoe gebruik je ze?

 

Ontdek de basis van natuurfotografie in dit e-book van maar liefst 26 pagina’s.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik ga met mijn partner op vakantie , dus moet daar wel rekening mee houden. Ik probeer onze vakantie wel altijd een beetje te sturen , dat we ook in de buurt zijn bij mooie foto locaties. Gelukkig krijg ik ook de vrijheid om zonsondergangen te fotograferen. Dit jaar naar denemarken geweest en daar prachtige zonsondergangen kunnen vastleggen bij het Waden gebied bij Ribe. Op vankantie neem ik mijn Canon M5 mee , met de EF-M 11-22mm , 18-55mm en EF-S 55-250mm .Alles lekker compact , degelijk en toch APS-C kwaliteit. Ook neem ik een filterset mee. Alleen als ik in oktober 10 dagen naar IJsland ga , kies ik toch voor mij FF Canon 6D Mark I en Mark II . Voor nog meer Kwaliteit en degelijkheid en dan hoef ik bijna geen lenzen te wisselen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u