Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo fotografeer je vanuit een helikopter

Noordoostpolder
Fotograferen vanuit een helikopter gaat natuurlijk het mooist als je naast de piloot zit. Fotograaf: Jody Zweserijn

Bij interessante locaties of uitgestrekte natuurgebieden worden vaak toeristische helikoptervluchten aangeboden. Hoewel deze vluchten behoorlijk prijzig kunnen zijn, bieden ze een unieke blik op het gebied en zijn daarom vaak de moeite waard. Helaas zijn ze meestal van korte duur. Dus als je tijdens de vlucht wilt fotograferen moet je goed voorbereid zijn en precies weten wat je moet doen voor geslaagde foto’s. Hieronder een aantal tips. Zo fotografeer je vanuit een helikopter:

  • Werk met een camera en een lens die zowel groothoek heeft als kan zoomen. Bijvoorbeeld een 24-105 mm of 24-300 mm lens. Zo kun je overzichtsfoto’s maken én inzoomen op details.
  • Vertel vooraf aan de piloot dat je foto’s wilt maken. Hij houdt dan misschien rekening met standpunten of wijze van aanvliegen.
  • Zorg dat je voorin naast de piloot en zo dicht mogelijk bij de ruiten komt te zitten voor zoveel mogelijk uitzicht.
  • Er zijn vóór- en tegenstanders voor het gebruik van een polarisatiefilter in een helikopter. De ruiten zijn van kunststof en breken het licht anders dan een glazen ruit. Hierdoor kan er een soort regenboog-effect op de foto ontstaan. Zelf heb ik een polarisatiefilter gebruikt tegen reflecties, wat redelijk goed hielp. Het regenboog-effect was niet te zien. Soms heeft een helikopter geen zijdeuren, dan heb je ook geen last van een regenboog-effect of reflecties.
  • Stel handmatig scherp of stel je lens in op oneindig als je door de ruiten fotografeert. Zo voorkom je dat je scherpstelautomaat scherp stelt op de ruit in plaats van het landschap.
  • Fotografeer met een snelle sluitertijd omdat de helikopter erg trilt en je zo bewegingsonscherpte voorkomt, bijvoorbeeld tussen 1/500 en 1/1000. Maar let bij het schuin hangen ook op de rotorbladen. Als deze in beeld komen en je hebt een hele snelle sluitertijd dan bevries je ze en heb je een enorme zwarte balk op je foto.
  • Gebruik voor zoveel mogelijk scherptediepte in het landschap een zo groot mogelijk diafragmagetal. Maar zorg altijd dat je een snelle sluitertijd houdt in verband met trillingen. Gebruik desnoods een hoger ISO-getal.
  • Neem een pilletje tegen reisziekte als je hier snel last van hebt. Doordat je de hele tijd door het vizier van je camera gluurt word je extra snel misselijk.

Lees hier hoe je vanuit een luchtballon fotografeert.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u