HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Zonnehoed

Zonnehoed (Echinacea). Fotograaf: Karin Hovenkamp

In de maanden juli en augustus staan veel bloemen in bloei of staan de knoppen op het moment van open knappen. Resultaat is een prachtige kleurenzee van bloemen. Ook de zonnehoed staat nu weer in bloei. De rode zonnehoed is het bekendst, maar er is ook een witte die net als de rode zonnehoed zeker de moeite waard is om vast te leggen. De bloemen van de zonnehoed bloeien van juli tot in september/oktober. Dit is afhankelijk van het weer. In ieder geval staan ze lang genoeg in bloei om rustig de tijd te nemen ze te fotograferen.

Hoe te fotograferen

De bloem is als geheel erg mooi om te fotograferen. Maar zelf vind ik de blaadjes net zo interessant. Door bijvoorbeeld een wat lager standpunt in de nemen en de blaadjes van onderaf te fotograferen, kan een heel apart effect worden gekregen. Scherpstellen op de rand loont ook de moeite. Denk hierbij wel aan een mooie vage achtergrond, eventueel met bokeh-effect. De witte zonnehoed is juist weer erg mooi tegen een donkere, zwarte, achtergrond. Dan komt de bloem erg mooi uit. Denk hierbij ook eens aan low key/high key fotografie. Bijzonder is ook het oranjerode hart van de bloem.. Zeker met macrolens/fotocamera met macrofunctie kun je als fotograaf goed inzoomen op de kleine details in het hart. Zo zie je de bloem weer vanuit een compleet ander perspectief. Verder is het mooi om een hele groep zonnehoeden bij elkaar op de foto te zetten. Zak eens door de knieën en fotografeer de groep bloemen van onderaf. Of schiet eens een paar plaatjes recht van boven.

Waar te vinden

De zonnehoed staat in veel tuinen, dus misschien hoef je er niet eens voor op pad. Geen zonnehoed in de tuin? Kijk dan op vakantie eens of ze staan rondom bepaalde gebouwen of duik een botanische tuin in, daar zijn ze zeker te vinden. Goed letten op de achtergrond en eventuele beestjes die op de bloem gaan zitten en je hebt gegarandeerd een prachtige zonnehoed foto die zeker niet misstaat aan de muur thuis.

 

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *