Menu

Onderdeel van Pixfactory

7 tips om een fotowedstrijd te winnen

Over fotowedstrijden is op deze site al heel wat gezegd en geschreven. Weinig onderwerpen, behalve wellicht ethiek en verstoring, roepen zo veel reactie en emotie op als het periodiek op volgorde zetten van de producten van onze gezamenlijke hobby. Je zou bijna denken dat wedstrijden belangrijk zijn.
Overall winnaar en categorie winnaar Zoogdieren en LOWPOTY 2019. Onderwerp: een aangevreten populier en de staart van de dader. Fotograaf: Marijn Heuts

Mocht je je een keer aan het front willen melden en liefst ook nog eens met buit het strijdtoneel willen verlaten, dan komen onderstaande tips uit eigen ervaring uit de Laaglandse conflictgebieden misschien van pas.

1. Laat een ander naar je beeld kijken

Bij elke foto die we maken hoort een persoonlijk verhaal. Hoe mooier het verhaal, hoe meer moeite een foto heeft gekost, hoe specialer de omstandigheden, hoe meer we gehecht zijn aan een bepaald beeld. Dat vertroebelt onze neutrale blik en zorgt ervoor dat we de verkeerde foto’s insturen naar een wedstrijd. En hoe vaak zijn we niet het meest gehecht aan onze recentste kunstwerkjes? Vaak kijk ik later nog eens terug naar wat ik ooit inzond naar een bepaalde wedstrijd. Als de emotie eraf is snap ik ineens dat ik niks won en sla ik mezelf voor mijn hoofd voor mijn beroerde inzending. Iemand moet het doen.

Een jury (en elke andere persoon dan jijzelf) kent de geschiedenis van de foto niet en ziet alleen het eindresultaat. Laat daarom bijvoorbeeld je partner, de buurman of een willekeurige voorbijganger meedenken over welke foto’s in te sturen. Het kan helpen te kijken naar de jurysamenstelling en in te spelen op hun (vermoedelijke) voorkeuren. Het helpt trouwens niet foto’s in te sturen die lijken op de beste beelden van de juryleden. Die kennen ze immers al en het idee gekopieerd te worden kan zelfs irritatie opwekken.

Laat een ander naar je beeld kijken. Fotograaf: Marijn Heuts

2. Doe mee

Klinkt logisch, maar ik geef het toch maar even mee. Ook in de fotografie staan de beste zuurlui aan wal. Hele roedels fotografen huilen mee met de wolven in het bos als er weer eens een in hun ogen onterechte foto heeft gewonnen. Het is heel eenvoudig als een foute voetbalvader vanaf de zijlijn te lopen schelden of mee te waaien met die ene fotograaf waarbij je zo graag in het gevlei wil komen of blijven. Of heel veilig als een fotograferend Zwitserland met faalangst niet mee te doen, bang om door iedereen nagewezen te worden als niet-winnaar. Want het is altijd beter niet mee te doen dan wel mee te doen en niet te winnen, toch? In het kader van ‘niet geschoten is ook mis’.

Doe mee
Doe mee. Fotograaf: Marijn Heuts

3. Maak iets dat vernieuwend is

De belangrijkste tip. Alle organisaties en jury’s wijzen er uit den treure op, maar op de een of andere manier dringt de boodschap niet door tot het merendeel van de deelnemers. Besef heel goed dat in deze tijden van visuele overvloed heel veel al heel vaak is gezien. Een foto moet opvallen, eruit springen, om kans te maken op een plek tussen de gelauwerden. Hoe wrang het ook is, een foto van een grizzly die tussen miljoenen glinsterende spetters een zalm tussen zijn klauwen vangt, is weliswaar spectaculair, maar niet nieuw. Zo’n foto heeft ooit al eens gewonnen (toen het beeld wel nog nieuw was) maar zal dat nu niet snel meer doen. Iemand zei ooit dat je niet alleen moet wedijveren met alle foto’s die nu worden ingezonden, maar ook met alle foto’s die in het verleden werden ingezonden. Om het tastbaarder te maken: een vogel op een takje maakt weinig kans op een ereplaats, hoe mooi het licht, hoe zeldzaam de vogel en hoe scherp de veren en oogjes ook zijn. Twintig jaar geleden kon je leven van de beeldverkoop van dergelijke foto’s, omdat je de enige was die met een telelens bij een voerplek zat te wachten. Nu doet elke fotograaf met wat spaargeld en tien meter tuin dat. Bijzondere actie, zeldzaam gedrag of een wonderschone omgeving geven je wel nog steeds een goede kans. Neem ook de Sign of the Times mee in je overweging. Want ook de natuurfotografie is aan stijl onderhevig en die verandert, soms ongemerkt, elke paar jaar.

Maak iets dat vernieuwend is
Maak iets dat vernieuwend is. Fotograaf: Marijn Heuts

4. Geef niet op

Doe je een keer mee en win je niet, hang je camera dan niet meteen aan de wilgen. Bedenk dat aan de grotere wedstrijden heel veel fotografen meedoen en dat meer dan tienduizend ingezonden foto’s geen uitzondering zijn. Om dan bij de beste 100 te eindigen is niet eenvoudig. De samenstelling van de jury kan invloed op de uiteindelijke selectie hebben, maar ook de dag waarop de winnaars worden aangewezen. Als het jurylid met de grootste mond op zaterdag met zijn kinderen Bambi heeft gekeken, is de kans groter dat hij op zondag een foto van een edelhert laat winnen. En besef dat een goeie jury een evenwichtige selectie wil maken. Als jouw foto van een leeuw geniaal is, maar een andere fotograaf een net iets betere leeuw heeft ingezonden, zal jouw foto opschuiven tot buiten de prijzen. Waarom? Publiek wil variatie zien dus ondanks dat je de op één na beste foto in je categorie had, is het toch helaas pindakaas. Moraal van het verhaal: blijf proberen als je overtuigd bent van de kwaliteit van je foto. Je zal niet de eerste zijn wiens foto pas in de derde wedstrijd ‘blijft plakken’. Sommige wedstrijden sturen na afloop een overzicht waarin je kan zien tot hoever je foto’s zijn gekomen. Dat geeft een idee van de kansrijkheid van je foto’s en wellicht de motivatie het nog eens te proberen bij dezelfde wedstrijd of elders.

Geef niet op.
Geef niet op. Fotograaf: Marijn Heuts

5. Kies je categorie

Een belangrijke tip. Besef dat elke wedstrijd zware en minder zware categorieën telt. Dan doel ik op het aantal inzendingen in elk van de categorieën. Er worden vele malen meer vogels en landschappen ingezonden, dan dat er abstracten, zwartwitten en mens-en-naturen worden ingestuurd. De kans om er in een categorie uit te springen is in de lichte categorieën daarom een stuk groter. Dus past je kansrijke foto in meer dan één hokje, kies dan wijs. Nadeel is dat het ‘prijzengeld’ in de lichte categorieën doorgaans ook wat lichter van aard is, mocht je dat belangrijk vinden.

Kies je categorie
Kies je categorie.

6. Kies je vrienden

Als je foto’s niet goed of bijzonder genoeg zijn en je wil toch graag eens bij de winnaars zitten, dan is er nog maar één mogelijkheid: word goede vrienden met de organisatie of leden van de jury, of liefst met allebei. Hoe meer vrienden dicht bij het vuur, hoe groter de kans dat je er warmpjes bij komt te zitten. Alleen wordt de kans dat niet-winnaars je affakkelen ook een stuk groter, dus je moet wel een beetje op de blaren kunnen zitten.

Zonder gekheid: je wil niet weten welke vuige, valse verdachtmakingen er na elke wedstrijduitslag worden verspreid. Soms heel stiekem meteen na de uitreiking, zodat je in het voorbijlopen het gesmoezel in een leeg glaasje bubbels hoort galmen, soms een dag later in alle stinkende openheid op het open riool van de social media. Mensen die serieus menen dat de uitslag op vriendjespolitiek is gestoeld, raad ik aan mijn column over de verschillende stadia van het reageren op wedstrijduitslagen te lezen. Afgunst is geen kunst.

Kies je vrienden.
Kies je vrienden. Fotograaf: Marijn Heuts

7. Hou het luchtig

Een wedstrijd winnen is een bevestiging dat je goed bezig bent en soms levert het je als prijs een tastbaar stukje fotogereedschap op dat je al lang wilde hebben. Maar verder is het geen doel op zich en niet iets om te veel waarde aan te hechten. Uitgezonderd winst bij de Heilige Graal van de BBC WPOTY opent een eervolle vermelding bij welke wedstrijd dan ook geen enkele deur voor je die voorheen gesloten bleef. Er verandert niets. Er zijn zoveel wedstrijden, dat elk succes vluchtig is en anders dan ik ooit dacht hoef je echt geen indrukwekkend palmares te hebben om serieus genomen te worden in ‘het wereldje’. Besef ook dat kunst subjectief is en dat daarom alleen het met grote regelmaat in de uitslag voorkomen van je naam misschien iets zegt over je kwaliteiten als fotograaf. Ook relativerend is het te bedenken dat er massa’s topkwaliteit foto’s gemaakt worden die helemaal niet worden ingezonden omdat de makers daar geen interesse in hebben. Dus als je wint, ben je de ‘beste’ van wat is ingezonden, niet van alles dat er is.

Dus hou het leuk voor jezelf, fotografeer voor je plezier en niet met het doel een wedstrijd te winnen. De frustratie die dat op zal leveren is het echt niet waard en kost je het plezier in je hobby. Sterker: als je met plezier fotografeert, zie je dat terug in de kwaliteit van je werk, en maak je zelfs meer kans op een plekje bij de winnaars.

Zend in als je wil weten waar je staat of als de prijzen de moeite waard zijn en alleen als je echt iets in te zenden hebt dat kans maakt.

Hou het luchtig.
Hou het luchtig. Fotograaf: Marijn Heuts

Los daarvan is elke wedstrijduitslag wel een feest voor wie inspiratie wil op doen. Kort maar heftig reageren op een in jouw ogen onterechte uitslag mag natuurlijk ook. Maar tel alsjeblieft eerst even tot tien, relativeer het belang, kies je woorden zorgvuldig en hou het netjes. Dan wint iedereen.


Libelle met mug

Maak je de meeste foto’s in Nederland of België? Dan past de Groene Camera helemaal bij jou. Laat je mooiste foto’s niet ‘verstoffen’ op je harde schijf, maar stuur je foto’s in voor de Groene Camera!

De Groene Camera is een fotowedstrijd voor elke natuurfotograaf uit Nederland en België. Ook jouw foto archief bevat ongetwijfeld verborgen schatten; foto’s waar je trots op bent. Stuur ze in en wie weet win jij de Groene Camera of een van de vele andere prijzen.

Kijk op de Groene Camera website voor alle informatie en om je in te schrijven!

Insturen kan tot uiterlijk maandag 14 februari 2022.

 

22 reacties

  1. Beste Marijn, ik wil graag met wedstrijden meedoen maar ik heb altijd problemen met het verkleinen van mijn foto’s tot het vereiste formaat. Ik heb meestal foto’s van rond de 5à7 MB.
    Voor het inzenden mogen ze niet groter zijn dan 2,5 MB. Ik heb verschillende programma’s geprobeerd maar het lukt me niet echt. Dank voor je hulp.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

22 reacties

  1. Beste Marijn, ik wil graag met wedstrijden meedoen maar ik heb altijd problemen met het verkleinen van mijn foto’s tot het vereiste formaat. Ik heb meestal foto’s van rond de 5à7 MB.
    Voor het inzenden mogen ze niet groter zijn dan 2,5 MB. Ik heb verschillende programma’s geprobeerd maar het lukt me niet echt. Dank voor je hulp.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: