HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

7 tips om een fotowedstrijd te winnen

Over fotowedstrijden is op deze site al heel wat gezegd en geschreven. Weinig onderwerpen, behalve wellicht ethiek en verstoring, roepen zo veel reactie en emotie op als het periodiek op volgorde zetten van de producten van onze gezamenlijke hobby. Je zou bijna denken dat wedstrijden belangrijk zijn.

7 tips om een fotowedstrijd te winnen
Overall winnaar en categorie winnaar Zoogdieren en LOWPOTY 2019. Onderwerp: een aangevreten populier en de staart van de dader. Fotograaf: Marijn Heuts

Mocht je je een keer aan het front willen melden en liefst ook nog eens met buit het strijdtoneel willen verlaten, dan komen onderstaande tips uit eigen ervaring uit de Laaglandse conflictgebieden misschien van pas.

1. Laat een ander naar je beeld kijken

Bij elke foto die we maken hoort een persoonlijk verhaal. Hoe mooier het verhaal, hoe meer moeite een foto heeft gekost, hoe specialer de omstandigheden, hoe meer we gehecht zijn aan een bepaald beeld. Dat vertroebelt onze neutrale blik en zorgt ervoor dat we de verkeerde foto’s insturen naar een wedstrijd. En hoe vaak zijn we niet het meest gehecht aan onze recentste kunstwerkjes? Vaak kijk ik later nog eens terug naar wat ik ooit inzond naar een bepaalde wedstrijd. Als de emotie eraf is snap ik ineens dat ik niks won en sla ik mezelf voor mijn hoofd voor mijn beroerde inzending. Iemand moet het doen.

Een jury (en elke andere persoon dan jijzelf) kent de geschiedenis van de foto niet en ziet alleen het eindresultaat. Laat daarom bijvoorbeeld je partner, de buurman of een willekeurige voorbijganger meedenken over welke foto’s in te sturen. Het kan helpen te kijken naar de jurysamenstelling en in te spelen op hun (vermoedelijke) voorkeuren. Het helpt trouwens niet foto’s in te sturen die lijken op de beste beelden van de juryleden. Die kennen ze immers al en het idee gekopieerd te worden kan zelfs irritatie opwekken.

Laat een ander naar je beeld kijken. Fotograaf: Marijn Heuts

2. Doe mee

Klinkt logisch, maar ik geef het toch maar even mee. Ook in de fotografie staan de beste zuurlui aan wal. Hele roedels fotografen huilen mee met de wolven in het bos als er weer eens een in hun ogen onterechte foto heeft gewonnen. Het is heel eenvoudig als een foute voetbalvader vanaf de zijlijn te lopen schelden of mee te waaien met die ene fotograaf waarbij je zo graag in het gevlei wil komen of blijven. Of heel veilig als een fotograferend Zwitserland met faalangst niet mee te doen, bang om door iedereen nagewezen te worden als niet-winnaar. Want het is altijd beter niet mee te doen dan wel mee te doen en niet te winnen, toch? In het kader van ‘niet geschoten is ook mis’.

Doe mee
Doe mee. Fotograaf: Marijn Heuts

3. Maak iets dat vernieuwend is

De belangrijkste tip. Alle organisaties en jury’s wijzen er uit den treure op, maar op de een of andere manier dringt de boodschap niet door tot het merendeel van de deelnemers. Besef heel goed dat in deze tijden van visuele overvloed heel veel al heel vaak is gezien. Een foto moet opvallen, eruit springen, om kans te maken op een plek tussen de gelauwerden. Hoe wrang het ook is, een foto van een grizzly die tussen miljoenen glinsterende spetters een zalm tussen zijn klauwen vangt, is weliswaar spectaculair, maar niet nieuw. Zo’n foto heeft ooit al eens gewonnen (toen het beeld wel nog nieuw was) maar zal dat nu niet snel meer doen. Iemand zei ooit dat je niet alleen moet wedijveren met alle foto’s die nu worden ingezonden, maar ook met alle foto’s die in het verleden werden ingezonden. Om het tastbaarder te maken: een vogel op een takje maakt weinig kans op een ereplaats, hoe mooi het licht, hoe zeldzaam de vogel en hoe scherp de veren en oogjes ook zijn. Twintig jaar geleden kon je leven van de beeldverkoop van dergelijke foto’s, omdat je de enige was die met een telelens bij een voerplek zat te wachten. Nu doet elke fotograaf met wat spaargeld en tien meter tuin dat. Bijzondere actie, zeldzaam gedrag of een wonderschone omgeving geven je wel nog steeds een goede kans. Neem ook de Sign of the Times mee in je overweging. Want ook de natuurfotografie is aan stijl onderhevig en die verandert, soms ongemerkt, elke paar jaar.

Maak iets dat vernieuwend is
Maak iets dat vernieuwend is. Fotograaf: Marijn Heuts

4. Geef niet op

Doe je een keer mee en win je niet, hang je camera dan niet meteen in de wilgen. Bedenk dat aan de grotere wedstrijden heel veel fotografen meedoen en dat meer dan tienduizend ingezonden foto’s geen uitzondering zijn. Om dan bij de beste 100 te eindigen is niet eenvoudig. De samenstelling van de jury kan invloed op de uiteindelijke selectie hebben, maar ook de dag waarop de winnaars worden aangewezen. Als het jurylid met de grootste mond op zaterdag met zijn kinderen Bambi heeft gekeken, is de kans groter dat hij op zondag een foto van een edelhert laat winnen. En besef dat een goeie jury een evenwichtige selectie wil maken. Als jouw foto van een leeuw geniaal is, maar een andere fotograaf een net iets betere leeuw heeft ingezonden, zal jouw foto opschuiven tot buiten de prijzen. Waarom? Publiek wil variatie zien dus ondanks dat je de op één na beste foto in je categorie had, is het toch helaas pindakaas. Moraal van het verhaal: blijf proberen als je overtuigd bent van de kwaliteit van je foto. Je zal niet de eerste zijn wiens foto pas in de derde wedstrijd ‘blijft plakken’. Sommige wedstrijden sturen na afloop een overzicht waarin je kan zien tot hoever je foto’s zijn gekomen. Dat geeft een idee van de kansrijkheid van je foto’s en wellicht de motivatie het nog eens te proberen bij dezelfde wedstrijd of elders.

Geef niet op.
Geef niet op. Fotograaf: Marijn Heuts

5. Kies je categorie

Een belangrijke tip. Besef dat elke wedstrijd zware en minder zware categorieën telt. Dan doel ik op het aantal inzendingen in elk van de categorieën. Er worden vele malen meer vogels en landschappen ingezonden, dan dat er abstracten, zwartwitten en mens-en-naturen worden ingestuurd. De kans om er in een categorie uit te springen is in de lichte categorieën daarom een stuk groter. Dus past je kansrijke foto in meer dan één hokje, kies dan wijs. Nadeel is dat het ‘prijzengeld’ in de lichte categorieën doorgaans ook wat lichter van aard is, mocht je dat belangrijk vinden.

Kies je categorie
Kies je categorie. Fotograaf: Marijn Heuts

6. Kies je vrienden

Als je foto’s niet goed of bijzonder genoeg zijn en je wil toch graag eens bij de winnaars zitten, dan is er nog maar één mogelijkheid: word goede vrienden met de organisatie of leden van de jury, of liefst met allebei. Hoe meer vrienden dichtbij het vuur, hoe groter de kans dat je er warmpjes bij komt te zitten. Alleen wordt de kans dat niet-winnaars je affakkelen ook een stuk groter, dus je moet wel een beetje op de blaren kunnen zitten.

Zonder gekheid: je wil niet weten welke vuige, valse verdachtmakingen er na elke wedstrijduitslag worden verspreid. Soms heel stiekem meteen na de uitreiking, zodat je in het voorbijlopen het gesmoezel in een leeg glaasje bubbels hoort galmen, soms een dag later in alle stinkende openheid op het open riool van de social media. Mensen die serieus menen dat de uitslag op vriendjespolitiek is gestoeld, raad ik aan mijn column over de verschillende stadia van het reageren op wedstrijduitslagen te lezen. Afgunst is geen kunst.

Kies je vrienden.
Kies je vrienden. Fotograaf: Marijn Heuts

7. Hou het luchtig

Een wedstrijd winnen is een bevestiging dat je goed bezig bent en soms levert het je als prijs een tastbaar stukje fotogereedschap op dat je al lang wilde hebben. Maar verder is het geen doel op zich en niet iets om te veel waarde aan te hechten. Uitgezonderd winst bij de Heilige Graal van de BBC WPOTY opent een eervolle vermelding bij welke wedstrijd dan ook geen enkele deur voor je die voorheen gesloten bleef. Er verandert niets. Er zijn zoveel wedstrijden, dat elk succes vluchtig is en anders dan ik ooit dacht hoef je echt geen indrukwekkend palmares te hebben om serieus genomen te worden in ‘het wereldje’. Besef ook dat kunst subjectief is en dat daarom alleen het met grote regelmaat in de uitslag voorkomen van je naam misschien iets zegt over je kwaliteiten als fotograaf. Ook relativerend is het te bedenken dat er massa’s topkwaliteit foto’s gemaakt worden die helemaal niet worden ingezonden omdat de makers daar geen interesse in hebben. Dus als je wint, ben je de ‘beste’ van wat is ingezonden, niet van alles dat er is.

Dus hou het leuk voor jezelf, fotografeer voor je plezier en niet met het doel een wedstrijd te winnen. De frustratie die dat op zal leveren is het echt niet waard en kost je het plezier in je hobby. Sterker: als je met plezier fotografeert, zie je dat terug in de kwaliteit van je werk, en maak je zelfs meer kans op een plekje bij de winnaars.

Zend in als je wil weten waar je staat of als de prijzen de moeite waard zijn en alleen als je echt iets in te zenden hebt dat kans maakt.

Hou het luchtig.
Hou het luchtig. Fotograaf: Marijn Heuts

Los daarvan is elke wedstrijduitslag wel een feest voor wie inspiratie wil op doen. Kort maar heftig reageren op een in jouw ogen onterechte uitslag mag natuurlijk ook. Maar tel alsjeblieft eerst even tot tien, relativeer het belang, kies je woorden zorgvuldig en hou het netjes. Dan wint iedereen.


Maak je je meeste foto’s in Nederland of België? Dan past de Groene Camera helemaal bij jou. Laat je mooiste foto’s niet ‘verstoffen’ op je harde schijf, maar stuur je foto’s in voor de Groene Camera!

De Groene Camera is een fotowedstrijd voor elke natuurfotograaf uit Nederland en België. Ook jouw foto archief bevat ongetwijfeld verborgen schatten; foto’s waar je trots op bent. Stuur ze in en wie weet win jij de Groene Camera of een van de vele andere prijzen.

Kijk op de Groene Camera website voor alle informatie en om je in te schrijven!

Insturen kan tot uiterlijk maandag 15 februari 2021.

De prijsuitreiking vindt plaats op 20 en 21 maart 2021 tijdens PiXperience Springtime: het grootste event voor natuurfotografen.

PiXperience Springtime staat in het teken van voorjaarsfotografie. Met de tientallen praktische en inspirerende sessies krijg je een boost inspiratie en ben je klaar voor het nieuwe seizoen!

Deel dit artikel


20
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Rob van 't Zelfde op 9 februari 2021 om 09:48

  Martijn, het niveau van de keuken devisie is nog slechter als je begrijpt wat ik bedoel.

  1. Door Marijn Heuts op 9 februari 2021 om 09:51

   Ik denk het wel. Je hebt geen hoge pet op van het niveau van de natuurfotografie in Nederland? Volgens mij doen we het internationaal gezien heel aardig als je op wedstrijduitslagen en publicaties in grote bladen mag af gaan. Maar dat is een topje van de ijsberg, wellicht heb je gelijk en is het gemiddelde daaronder helemaal niet zo hoog vergeleken met andere landen?

 2. Haha, Foto Wed Strijd. Als je wint wordt de fotografie ‘ stress’ en als je verliest eveneens. De leukste wedstrijd is de de strijd tegen jezelf en je fotografie. Van beiden win je nooit en maar dat ‘ verlies’ is zoveel gemakkelijker te accepteren dan als anderen dat voor je doen. Kijk graag naar uitslagen aangaande fotowedstrijden, bewonder en verbaas. Ik fotografeer maar ben daardoor nog geen fotograaf. Net zo min als de Nederlandse natuur weinig natuur is en alleen een hele creatieve insteek er nog iets van maakt. Een goed huwelijk is een wedstrijd en de fotografie, het ff weg zijn, maakt het goed. Prijzen winnen niet, dat verstoort die balans 🙂 Heb je een prijs maar een veel groter verlies.

  1. Door Marijn Heuts op 9 februari 2021 om 09:23

   Dat is een mooie filosofische beschouwing en een goede reden om niet mee te doen 😉 Maar als je een beetje met geluk en pech kan omgaan, kan het geen kwaad je krachten eens te meten en kijken waar je staat. Over de psychologische kant van wedstrijden zwerft op deze site ook nog ergens een column van mijn hand. Uit eigen ervaring geschreven. Ik ben overigens nog steeds getrouwd…

 3. Door Lennart Verheuvel op 8 februari 2021 om 22:34

  Prima column die denk ik goede tips geeft over hoe je jouw foto moet proberen in de prijzen te laten vallen in onze Nederlandse fotocompetities. Dat neemt niet weg dat wat mij betreft daarin het vernieuwende wel een beetje ver is doorgeschoten. Ik ben ook niet van de dertien-in-een-dozijn-Insta-superlike-foto’s, maar ik heb nu al verschillende keren foto’s zien winnen waar ik echt helemaal niets aan vind. Anders dan anders zijn ze wel, dat is waar, maar is dat alles wat telt? Neem nu die foto van die bever bijvoorbeeld. Voor mij zou het een gemiste kans zijn omdat alleen de staart er op staat. Voor de jury waarschijnlijk een ‘prachtig verhaal’ omdat het de vergankelijkheid van de natuur weergeeft of zoiets terwijl je ook nog een stukje van de dader ziet. Prima, ieder zijn ding: maar om nu een losse beverstaart de categorie zoogdieren te laten winnen? Een zelfde gevoel had ik bijvoorbeeld bij de Groene camera van afgelopen keer: een boom midden op een snelweg: serieus? Ja ik snap best dat er een boodschap achter zit van: natuur te midden van het asfalt of zoiets, maar als je dan een foto hebt met lelijk kunstlicht en koplampen die niet echt lekker meewerken dan is het voor mij niet bepaald een foto die ik aan de muur zou willen hebben. Ook viel mij daar op dat er, hoewel er een categorie abstract was, opvallend veel foto’s in andere categorieën wonnen waarvan ik ook geen idee had wat er op stond. Ik kan best genieten en verbaasd staan van al die kleuren die korstmossen hebben, maar een categorie voor die dingen is wel genoeg toch? Ook de haast obligate bewegingsonscherpe spreeuwenzwermen blijven favoriet, ook daar is de nieuwigheid wel een beetje af toch?

  Tot zover mijn ‘rant’ ten aanzien van fotowedstrijden :). Niets ten nadele van alle fotografen die de foto’s gemaakt hebben die ik nu beschrijf hoor, ieder zijn ding, maar ik zal zelf niet snel aan een wedstrijd meedoen als ik zelf de foto’s niet mooi vind die winnen. Natuurlijk mag een ieder zijn smaak hebben, maar het valt mij bijvoorbeeld op dat ik bij een wedstrijd als de Wildlife Photographer of the Year (bij de recente edities dan in elk geval) veel beter begrijp waarom bepaalde foto’s het geworden zijn. Dat zijn echt kunstwerkjes die ik met plezier aan de muur zou hangen. Bij de Nederlandse fotowedstrijden zitten ook prachtige foto’s, maar ik vind vaak nummer 2 of 3 veel mooier en sterker dan de nummer 1. Ik heb zelf overigens nog nooit aan een fotowedstrijd meegedaan dus er is geen sprake van een diepgewortelde wrok of rancune tegen bepaalde juryleden. Ik zal dus ook niet zo snel meedoen met de ‘lage landen wedstrijden’ (ook omdat ik vind dat ik van deze regio niet al te veel toppers heb liggen) als ik niet begrijp waarom bepaalde foto’s gewonnen hebben. Wel heb ik sinds kort voor het eerst meegedaan met de hiervoor genoemd internationale wedstrijd, zelfs een paar foto’s in de shortlist terecht gekomen, maar ik bereid me al voor op de onvermijdelijke teleurstelling ;).

  Zo: een heel verhaal, ik dacht ik zal er toch eens een keer iets over zeggen. Het blijft ook vooral een kwestie van smaken die kunnen verschillen natuurlijk, dus prima als andere mensen er een andere mening op na houden. Wie weet denk ik er over 5 jaar weer anders over, ik kijk tegenwoordig ook heel anders naar de foto’s die ik 5 jaar geleden maakte.

  1. Door Marijn Heuts op 9 februari 2021 om 09:19

   Prima onderbouwing toch? Gelukkig zijn er zoveel wedstrijden dat je altijd kan kijken of je er een kan vinden die wel in je stijl en straatje past. Als je al mee wil doen, natuurlijk. Zo past de WPOTY mij veel minder en vond ik de uitslag afgelopen jaar zelfs onwaardig. Zo zie je maar dat smaken kunnen verschillen. Overigens is er ook zoiets als stijl. Dat onscherpe en bewogen is iets van nu en over twee jaar zie je er niets meer van terug. We hadden ook een fase met bloemen tegen een dromerige achtergrond met pasteltinten. Ook achterhaald. Gelukkig maar, anders wordt het ook saai!

 4. Door Rob van 't Zelfde op 8 februari 2021 om 20:15

  Met alle respect voor een ieder die aan wedstrijden mee doet. De meeste opnamen zijn vaak abstract, bewust onscherp of het lijkt een pan erwtensoep die vanaf boven is gefotografeerd niet echt mijn cup of thea. Ik val hiermee niet de auteur van deze column af maar praat in het algemeen. De opnamen maken voor deze wedstrijdjes worden steeds meer kunst of bijna SF, maar goed de”Eredivisie” voor de echte natuurfotografie is nog steeds niet gestart.

  1. Door Marijn Heuts op 9 februari 2021 om 09:21

   Het kan natuurlijk heel goed zijn dat de huidige stijl binnen de natuurfotografie je niet past. Dat gebeurt me met mode geregeld 😉 Uitzitten en inspringen als er een nieuwe zeitgeist rondwaart in onze hobby. Ik ben wel benieuwd wat je met Eredivisie bedoelt? In de voetbalvariant is het niveau bedroevend, dus of ik daar op zit te wachten…

 5. Door Elize op 1 mei 2019 om 16:53

  Hallo Marijn,

  Toevallig kwam ik op jou blog terecht en ik vroeg mij af of je enig idee heb waar ik het beste kan zijn met betrekking op hobbiefotografie en eventuele fotowedstrijden of voor bladen?

  Groetjes

  1. Door Marijn Heuts op 2 mei 2019 om 09:43

   Hoi Elize, dank je voor je bericht. Dit is niet mijn eigen blog, maar een algemene website over natuurfotografie. Er aan gekoppeld is een prachtig mooi blad, Natuurfotografie Magazine. Als de natuur je interesse als onderwerp heeft, zou ik niet verder zoeken dan deze website en het magazine. Aankomende wedstrijden worden in het blad vaak aangekondigd. Succes! Marijn

 6. Door Douwe Struiksma op 16 augustus 2017 om 10:17

  Mooie bespiegelingen heb je weer opgeschreven Marijn, ‘t zijn bijna levenslessen en ook die hebben fotografen nodig! Competities kunnen mooi zijn en meedoen moet je willen, maar fotograferen moet je doen omdat je er plezier in hebt en, voor mij, om gaandeweg je fotografische inzichten en verdiepingen op te krikken. En dat omdat je er zodoende nog meer plezier in hebt. Mooie creatieve beelden heb je overigens aan het artikel toegevoegd. Creativiteit by doing zogezegd:).

  1. Door Marijn op 16 augustus 2017 om 11:54

   Dank je wel Douwe. De beelden zijn stuk voor stuk winnende foto’s uit de Lowland Contest die de tips illustreren.

 7. Nou ik doe het dus niet meer: al zeker niet als je vrienden kennissen en weet ik niet wie nog meer moet vragen om ook voor jouw foto te stemmen, waarmee de meeste stemmen dan de nodige punten opleveren (zonder te kijken dus, gewoon omdat we vriendjes zijn….) Als je mee doet, heb je van mij geen concurrentie !

  1. Door Marijn op 16 augustus 2017 om 11:53

   Laat even duidelijk zijn dat het stuk is geschreven voor jurywedstrijden. Publiekswedstrijden mijd ik als de pest. Vreselijk.

 8. Goed verhaal Marijn. Ik doe regelmatig mee met wedstrijden, vooral omdat ik het uitdagend vind. Het nodigt uit nieuwe wegen te bewandelen. Het is jammer als foto’s alleen maar je harde schijf vullen. Wel vervelend dat door deze tips de kans dat ik win substantieel afneemt.

  1. Door Marijn op 16 augustus 2017 om 11:53

   Gezien de beelden die je de laatste tijd plaatst heb je nog steeds een voorsprong 😉

 9. Door Paul Boyden op 15 augustus 2017 om 11:31

  Beste en waarheidgetrouwste set tips die ik al bij elkaar zag! Enkele erbij waar ik behoorlijk last mee heb overigens…..

  1. Door Marijn op 16 augustus 2017 om 11:52

   Dank je Paul.

 10. Door Marijn Heuts op 15 augustus 2017 om 09:16

  Ik wist wel dat je het nodig had 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *