Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Het fotograferen van de kluifzwam

Mooi van lelijkheid

Bij die zoektocht kan het voorkomen dat je, net als ik enkele jaren geleden, iets op de grond ziet wat niet direct lijkt op een paddenstoel. Nee, het heeft veel meer weg van een vaalwit bot of kluif voor een hond. Je loopt er daarom gemakkelijk aan voorbij. Nadere bestudering leerde ik echter dat het wel degelijk om een soort paddenstoel gaat, namelijk de kluifzwam. Niet direct een exemplaar die de schoonheidsprijs verdient en al zeker geen aantrekkelijk fotomodel. Of is hier de uitspraak mooi van lelijkheid op zijn plaats?

Hoe dan ook, zie het als een uitdaging om van deze wonderlijk gevormde paddenstoel een mooie opname te maken.

Een zo laag mogelijk standpunt brengt de paddenstoel volledig in beeld. Fotograaf: Hans Brongers

Wat is de kluifzwam

Kluifzwammen behoren tot de schimmels en het typesoort is Helvella crispa. Er zijn flink wat soorten kluifzwammen, maar bekend zijn vooral de witte en de zwarte kluifzwam. De geplooide of gegroefde steel en hoed maken dat ze eruit zien als hondenkluif. Overigens worden ze in Engeland White Sadle Fungus genoemd of ook wel Elfin Sadle. Dit omdat de hoed iets weg heeft van een zadel.

Waar vind je de kluifzwam

De witte kluifzwam is een vrij algemene soort en daardoor vrij gemakkelijk te vinden. De kluifzwam is een zogenaamde saprofyt en leeft van dood organisch materiaal. Je vindt ze daarom vooral in vochtige bossen en op humusrijk zandgrond. De kans om deze paddenstoelen te vinden is groot wanneer je zoekt onder eiken. Maar je vindt ze ook langs paden en bosranden.

Oog-in-oog met de zwarte kluifzwam. Fotograaf: Hans Brongers

Tips om de lelijkheid mooi in beeld te brengen

  • Fotografeer op een zo laag mogelijk standpunt. Bij voorkeur op een plastic zak direct op de bosbodem.
  • Stel een zodanig laag diafragma getal in zodat deze een minimale scherptediepte geeft. De achtergrond wordt dan vaag, maar de paddenstoel is scherp(er).
  • Stel ook de details van de kluifzwam eens centraal, zoals de groeven in de steel en de hoed.
  • Zorg ervoor dat vlak voor je lens kleurrijk dood blad ligt waar je doorheen fotografeert. Dit geeft een softe, maar kleurrijke voorgrond.
  • Maak eens een gaatje in een dood herfstblad waar je de foto doorheen maakt. Dit zorgt voor een mooi vaag en kleurrijk natuurlijk kader.
Detailopname van de hoed van de witte kluifzwam. Fotograaf: Hans Brongers

Is de kluifzwam ook om van te kluiven?

Nee, zeker niet! Alhoewel de kluifzwam vroeger wel werd gegeten is men daar toch wel van teruggekomen. Het doet onze spijsvertering niet goed en rauw zijn ze zelfs giftig.

Extra informatie

Meer informatie over deze bijzondere paddenstoelen is te vinden op:

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u