Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kluifzwammen, om in te bijten?

Voor een paddenstoel zien ze er wat vreemd uit. Met hun geplooide steel en hoed lijken kluifzwammen inderdaad wel op een afgekloven bot van de hond. Door die structuur zijn ze ook wel weer leuk om te fotograferen. De kunst is om hun bizarre vorm er mooi op te krijgen. Bijt je eens vast in de kluifzwammen.
De witte kluifzwam is doorschijnend, waardoor een led-lampje erachter een leuk effect geeft. Fotograaf: Ron Poot

Vroeg in de herfst kun je ze het vaakst tegenkomen. Vooral de witte en de zwarte kluifzwam zijn vrij algemeen. Juist deze twee zijn het gemakkelijkst te herkennen omdat ze het meest op een kluif lijken. Het kleurverschil meestal heel duidelijk, zij het dat er ook wel eens erg licht gekleurde zwarte kluifzwammen gevonden worden. En witte kluifzwammen kunnen op hun beurt best grauw uitvallen. Dan ligt verwarring op de loer en is het even opletten geblazen: bij de zwarte kluifzwam is de hoed (deels) vergroeid met de steel, bij de witte nooit.

Hoe zit het met het kluiven, is dat aan te raden bij deze paddenstoelen? Volgens veel boekjes zijn beide soorten eetbaar. Toch zijn er argumenten om er maar niet aan te beginnen. Allereerst zijn er nog meer soorten kluifzwam, minder algemeen maar wel giftig. Daarbij komt dat uit recent onderzoek blijkt dat de witte en zwarte kluifzwammen dopamine-achtige stoffen bevatten die je beter maar niet binnen kunt krijgen. Het is dus veiliger om het kluiven te beperken tot een karbonade of een portie spare ribs.

Vanuit kikkerperspectief ziet een zwarte kluifzwam er behoorlijk indrukwekkend uit. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Kluifzwammen zijn niet heel groot, een macrolens is een welkom hulpmiddel
  • Zoek een mooi ontwikkeld exemplaar, waarin de geplooide vorm van de hoed en steel goed uitkomen
  • Fotografeer vanaf een laag standpunt. De zwam komt dan beter tot zijn recht en vaak kun je een fraaiere achtergrond vinden
  • Met wat zon in het bos is het leuk een tegenlicht opname te maken, de kluifzwammen zijn doorschijnend en de structuren komen dan super mooi uit de verf
  • Bij gebrek aan zonlicht kun je een ledlampje gebruiken en achter de paddenstoel leggen
  • Detailfoto’s: de plooien van het vruchtlichaam zijn mooi om van heel dichtbij te nemen (macro) met wat doorschijnend licht
Zwarte kluifzwammen zijn niet zeldzaam in loofbossen op zandgrond. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Zandgronden, langs schelpenpaadjes.

Vindtijd

Eind zomer-herfst.

Meer weten?

Info nu: kluifzwammen

Soortenbank

Verspreidingsatlas witte kluifzwam en zwarte kluifzwam

Voorbeelden op Nederpix

Registratieplaatje van de witte kluifzwam, de geplooide steel en hoed zijn goed te zien. Fotograaf: Ron Poot

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij algemene paddenstoelen. Wel voorzichtig met het betreden van de groeiplaats, de kwetsbare zwamvlok zit onzichtbaar onder de grond en is het belangrijkste deel van de paddenstoel.

Verspreidingskaart

Witte kluifzwam

Nederland

België

Zwarte kluifzwam

Nederland

België

En dan nog dit!

In Engeland vinden ze deze soorten niet op kluifjes lijken maar meer op een zadel. Daar heet de witte kluifzwam “white saddle” of “elfin saddle”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: