Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bergeend

Bijna iedereen kent deze grote, opvallend bonte eenden wel. Dat is ook niet zo gek want Nederland heeft de hoogste dichtheid van bergeenden in Europa. Maar is de bergeend wel een eend? Zowel in formaat als het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes lijkt hij eerder een gans…
De bergeend man heeft een vlezige bobbel op de snavelbasis die later in het jaar weer slinkt.
De bergeend man heeft een vlezige bobbel op de snavelbasis die later in het jaar weer slinkt. Fotograaf: Edwin Rem
De bergeend-man vliegt op om een soortgenoot te verjagen.
De bergeend-man vliegt op om een soortgenoot te verjagen. Fotograaf: Edwin Rem

De bergeend heeft een rode snavel; bij mannetjes heeft die aan de bovenzijde een knobbel. De kop en de hals zijn donkergroen en de veren zijn wit met hier en daar een paar zwarte strepen. Een brede band over de borst is bruin. De poten zijn vleeskleurig. De bergeend is 55 tot 65 centimeter lang en 1 tot 1,5 kilogram zwaar, best zwaar voor een eend. Qua formaat zit hij tussen een eend en een gans in. Hij wordt dan ook wel eens gezien als halfgans en onze oosterburen noemen hem ook gans: Brandgans. In tegenstelling tot vele andere eendensoorten zit er bij de bergeend weinig verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. De meeste eendenvrouwtjes zijn onopvallend gekleed om niet de aandacht te trekken van rovers tijdens het broeden. Dat is bij de bergeend niet het geval.

Omdat de bergeend in holen broedt en daarmee weinig opvalt voor rovers kan zij ook bont gekleed gaan. Toch zijn er wel kleine verschillen zichtbaar tussen man en vrouw, zeker als ze naast elkaar staan. Zo is het kleed van de man iets contrastrijker en is de roodbruine borstband iets breder. Verder ontwikkelt zich tijdens de broedperiode bij de man een dikke vlezige bobbel op de snavelbasis die later in het jaar weer slinkt. Verder zijn de mannetjes doorgaans wat groter en zwaarder. Het meest opvallende verschil is wellicht nog wel het geluid. Bij de man geen laag geluid maar juist hoge, piepende geluiden. Terwijl de vrouw juist luide, lage gak-gak geluiden produceert.

Die geluiden zijn vooral te horen gedurende conflicten met soortgenoten of andere vogels. En die conflicten komen regelmatig voor. Zeker onderling is de verdraagzaamheid soms ver te zoeken. Daarbij wil het vrouwtje het mannetje nogal eens flink ophitsen. Dan houdt zij de kop omlaag en naar voren en wijst met heen en weer gaande beweging afwisselend naar de indringer en naar haar mannetje, met de boodschap dat het mannetje moet ingrijpen. Het mannetje komt vervolgens met pompende bewegingen van de kop in actie en niet zelden vinden dan heftige gevechten plaats tussen de mannetjes. Want wat dat betreft houden ze het wel eerlijk: mannetjes vechten met mannetjes en vrouwtjes met vrouwtjes.

Conflicten tussen Bergeenden komen vaak voor.
Conflicten tussen Bergeenden komen vaak voor. Fotograaf: Edwin Rem

Gedurende het gehele jaar kun je de Bergeend tegenkomen. In onze streken leven bergeenden vooral langs de zeekusten. Opvallend genoeg in Azië juist diep in het binnenland, ver van de kusten op zoutmeren. Aangezien bergeenden in ons land vooral konijnenholen uitzochten om te broeden werden vooral de duingebieden goed benut als broedplaats. Maar inmiddels verspreiden de bergeenden zich meer naar het binnenland en zoeken daar ook andere nestplaatsen op zoals knotwilgen, schuurtjes en (onder) stapels hout.

Jonge bergeenden

Bergeenden broeden vrij laat waarbij de geboortepiek in de tweede helft van juni ligt. Dan hebben vele andere vogels al lang hun jongen rondlopen. Alleen het vrouwtje bebroed de eieren. Het mannetje houdt de wacht. De legsels bestaan vaak uit meer dan 10 eieren. De jongen van de Bergeend zien er met hun zwart-witte tekening schattig uit. Ook de Zilvermeeuw vindt ze aantrekkelijk, maar dan als smakelijk hapje. Gelukkig zijn de bergeendgezinnen daar in omvang enigszins op berekend.

Jonge bergeenden zijn met hun zwart-witte tekening zeer fotogeniek.
Jonge bergeenden zijn met hun zwart-witte tekening zeer fotogeniek. Fotograaf: Edwin Rem

Bij bergeenden is ook sprake van crèchevorming: een enkel ouderpaar ontfermt zich over een grote groep jongen. Dat kan oplopen tot meer dan honderd jongen. De verdediging tegen zilvermeeuwen wordt dan wel een stuk lastiger.

In het najaar trekken veel bergeenden naar de Nederlandse en Duitse wadden om daar hun ruiperiode door te brengen. En in de wintermaanden verblijft de meerderheid dan ook in ons waddengebied. Daar zitten dan ook overwinteraars bij uit noordelijke gebieden. Een klein deel van de bergeenden die in Nederland broedt trekt in de winter naar de Franse kust.

Bergeenden hebben een soort zeefsnavel. Door de aanwezigheid van een soort lamellen in hun snavel kunnen ze in laag water klein gedierte uit het bovenste laagje van het slik filteren. In Nederland zijn dat wadslakjes, kleine kokkels en andere schelpdieren, kleine kreeftjes, wadpieren en wormen.

Met hun zeefsnavel zoeken bergeenden hun voedsel in de sliklaag.
Met hun zeefsnavel zoeken bergeenden hun voedsel in de sliklaag. Fotograaf: Edwin Rem

Fototips

  • Met zijn prachtige contrastrijke tekening is de bergeend een mooi onderwerp voor natuurfotografen. Zowel als individu als de grotere groepen aan de kust.
  • Voor detail opnames zijn de tamme bergeenden in parken en vijvers het makkelijkst benaderbaar en dat levert ook de minste verstoring op.
  • De details van de bergeend zijn ook zeer fotogeniek. Denk ook aan de knalrode snavel of poten.
  • Door zijn contrastrijke verenkleed kan een zwart-wit beeld van een bergeend ook heel interessant zijn.
  • Blijf vooral ook wat langer op één plek zitten, zodat de vogels aan jou wennen en je niet als bedreiging zien. Dan kan het zomaar gebeuren dat de vogels naar jou toekomen.
  • Vooral gedurende het voorjaar kun je op plekken waar veel bergeenden voorkomen wachten op de conflicten tussen bergeenden.
  • En blijf in de kustgebieden waar bergeend en zilvermeeuw voorkomen alert op de zilvermeeuwen die op de bergeendkuikens jagen. Dat kan mooie actiebeelden opleveren.
  • Gezien zijn voorkomen aan de kust leent de bergeend zich ook prima voor birdscapes; de vogel klein in het landschap.
  • Fotografeer de bergeend ook vanaf een laag standpunt door plat op je buik te liggen of je kantelschermpje te gebruiken, dan worden de Bergeenden nog fotogenieker.
  • Jongen bergeenden zijn vanwege hun tekening ook fantastisch om te fotograferen. Gebruik hiervoor wel een telelens, bijvoorbeeld een 500 mm-lens. Blijf op afstand, zo respecteer je de vogels en voorkom je dat de vogels zich bedreigd voelen. Gebruik daarbij ook tegenlicht zodat het dons mooie lichtkransjes vormt.

    Langs de kust zijn bergeenden een prima onderwerp voor birdscapes.
    Langs de kust zijn bergeenden een prima onderwerp voor birdscapes. Fotograaf: Edwin Rem

Leefomgeving

In Nederland vooral te vinden langs de zeekusten, maar steeds vaker ook in het binnenland.

Vindtijd

Gedurende het gehele jaar aanwezig als broedvogel en doortrekker, vooral langs de zeekusten. In het najaar en de winter komen er grote aantallen Bergeenden bij in het Waddengebied.

Meer weten?

Bescherming

Beschermd

Kwetsbaarheid

Niet bedreigd met een stabiele populatie in Nederland van 7.000 tot 8.000 exemplaren. Ook Groot-Brittannië en Zweden huisvesten grote populaties bergeenden, zo rond de 10.000 paar, maar op een veel groter oppervlakte.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Bergeend is eigenlijk als naam niet logisch voor een eend die voornamelijk in het kustgebied voorkomt. De ‘berg’ in zijn naam wijst echter op de duinen als voornaamste broedgebied in het verleden.

Bij gebrek aan geschikte broedplaatsen gebeurt het niet zelden dat andere vrouwtjes hun eieren onderbrengen bij een al bestaand legsel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: