Menu

Onderdeel van Pixfactory

Veelkleurig vergeet-mij-nietje

Van alle vergeet-mij-nietjes is de veelkleurige misschien wel het meest vergeten familielid. Het is maar een klein bloempje en je ziet hem snel over het hoofd. Pas als je ze van dichtbij bekijkt, ontdek je hoe mooi de bloemen van vorm en kleur zijn. Gewoon onvergetelijk.
Veelkleurig vergeet-mij-nietjes groeien vaak in groepjes bij elkaar op open zandige plekken in graslanden en bermen.
Veelkleurig vergeet-mij-nietjes groeien vaak in groepjes bij elkaar op open zandige plekken in graslanden en bermen. Fotograaf: Ron Poot

Bijzonder is dat de bloemen van dit vergeet-mij-nietje tijdens hun ontwikkeling van kleur verschieten. Ze beginnen wit of lichtgeel en verkleuren naar lichtblauw en helderblauw. De kroonbuis en het bloemhartje verkleuren van geel naar roodachtig. De naam veelkleurig vergeet-mij-nietje is dus heel terecht.

Van voren gezien zie je goed dat de bloemen verschillend van kleur zijn.
Van voren gezien zie je goed dat de bloemen verschillend van kleur zijn. Fotograaf: Ron Poot

De familie waar dit plantje bij hoort is de familie van de ruwbladigen. Ook dat begrijp je als je de plant wat beter bekijkt: de bladeren, maar ook de stengel en de bloemstelen zijn bedekt met borstelachtige haren.

De bloemen zijn regelmatig van vorm en vijftallig. De gekleurde bloemkroon is aan de voet buisvormig vergroeid en bovenaan in vijf slippen verdeeld. Dat zie je goed als de bloemen uitvallen of als je er eentje uit trekt. Je ziet geen losse bloemblaadjes maar een soort trechtertje dat eindigt in vijf samenhangende bloemblaadjes.

De lengte van de planten varieert van 10 – 35 cm. In de loop van het groeiseizoen zie je de bloeistengels steeds langer worden, bovenin zitten de bloemen en bloemknoppen en daaronder de rijpende vruchtjes.

De plantjes leven maar één seizoen en sterven in de loop van de zomer af. Alleen de zaadjes die in de nazomer kiemen, kunnen overwinteren om in het aankomende voorjaar als eerste te bloeien.

De natuurlijke omgeving van de veelkleurige vergeet-mij-nietjes, een schrale berm.
De natuurlijke omgeving van de veelkleurige vergeet-mij-nietjes, een schrale berm. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Om dit piepkleine bloemetje er leuk op te krijgen is een macrolens of een macrostand op je camera wel erg handig.
  • Zoek naar een mooie opgerolde bloeiwijze, die je van opzij kunt fotograferen. Je ziet de bloemen zich als het ware ontrollen.
  • Vaak groeit het veelkleurig vergeet-mij-nietje in de buurt van andere pionierplanten van open zonnige plaatsen, zoals de prachtig roze kleurende reigersbek. Een leuke kleurencombinatie om mee te experimenteren.

    De combinatie met reigersbek zorgt voor een kleurig plaatje.
    De combinatie met reigersbek zorgt voor een kleurig plaatje. Fotograaf: Ron Poot
  • Maak gebruik van tegenlicht. Door de vele haren op de plant geeft dit een mooi effect.
  • Let op de achtergrond. Je beeld wordt mooier als je in de achtergrond herhalingen opneemt van naburige bloeiende planten. Of laat de kleuren van de omringende  vegetatie vaag terugkomen.  Met open diafragma krijg je vagere voor-en achtergronden.
  • Voor de echte details is het de moeite waard een ultra-macro opname te maken (vergroting >1x). Voor een grote scherptediepte kun je een focus-stack maken. Deze techniek kun je het beste thuis in een studio setting doen, daar er in het veld te veel gevaar voor bewegingsonscherpte is.

    Ultra macro opname (2,5x) en focusstack van de karakteristieke bloeiwijze.
    Ultra macro opname (2,5x) en focusstack van de karakteristieke bloeiwijze. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Open bermen en graslanden, akkerranden.

Vindtijd

Eind april – juni

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Bijna overal algemeen en niet kwetsbaar. Zeldzaam in Wallonië, Zeeland en het rivierengebied.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Als je goed naar de bloemen en bloemknoppen kijkt, zie je dat deze spiraalvormig opgerold lijken te zitten. Deze bijzondere bloeiwijze is een ‘schicht’ en is kenmerkend voor de hele familie van de ruwbladigen. Bij een schicht ontspringen de nieuwe bloemen beurtelings links en rechts van de vorige bloem. De bloemen blijven in een vlak en zijn gewoonlijk naar een zijde gebogen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: