Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gewone slangster

Laat ik deze soortbeschrijving beginnen met de mededeling dat ik relatief weinig ervaring heb met zeedieren en mijn kennis ervan ook beperkt is. Vandaar ook dat mijn tot nu toe eerste en enige waarneming van slangster mij zeer verwonderde. Op een oktoberavond op Ameland, vlak voor zonsondergang, met laagtij, troffen mijn vrouw en ik twee levende exemplaren op het drooggevallen strand aan.
Een gewone slangster (Ophiura ophiura) op het droge.
Een gewone slangster (Ophiura ophiura) op het droge. Fotograaf: Martin van Lokven

Het was mij direct duidelijk dat het slangsterren waren. Voor mij toen nog een soort zeester. Wat wij zo bijzonder vonden die avond, was dat we konden zien waar ze uit het drooggevallen zand waren gekropen. Bij de eerste slangster die we aantroffen kon je zelfs nog heel goed de contouren van het lijfje in het zand zien, op korte afstand van het diertje. Het leek ons ook niet de bedoeling dat ze droog zouden komen te vallen. Na een aantal foto’s te hebben gemaakt, heb ik het voorzichtig met wat zand opgepakt en een tiental meters verder op een natter stukje strand in het water neergelegd. Daar bewoog het zich ook al spoedig voort in het dunne laagje water. Beter voor het diertje en ook nog aardig voor een foto.

Je kon goed zien waar de slangster uit het zand was gekropen. Mijn favoriete foto.
Je kon goed zien waar de slangster uit het zand was gekropen. Mijn favoriete foto. Fotograaf: Martin van Lokven

Zeesterren en slangsterren

Nu ja, na het te hebben opgezocht, bleek dat slangsterren (Ophiuroidea) geen zeesterren zijn, maar verwant zijn aan zeesterren (Asteroidea, ofwel stervormigen). Zeesterren hebben een stervormig lijf en vijf of meer – tot wel tientallen – armen, waarin organen zitten. Slangsterren hebben een vijfkantig lijf en vijf lange beweeglijke slangachtige en verharde armen, zonder organen. Zeesterren en slangsterren zijn beide bodembewoners, slangsterren voornamelijk in de diepzee, zeesterren veelal in ondiepere wateren.

De gewone slangster van opzij.
De gewone slangster van opzij. Fotograaf: Martin van Lokven

Soorten

Slangsterren komen wereldwijd voor, op de zeebodem, vaak in enorme aantallen. De grootste worden tot wel 60 cm groot, met een lijf (centrale schijf) van maximaal 10 cm. Alleen al in Europa komen 184 soorten voor, in Nederlandse wateren zijn er 7 inheems. Waaronder de gewone slangster (Ophiura ophiura), de soort die wij die avond aantroffen.

Gewone slangster

De gewone slangster heeft een lijf van zo’n 3 cm en armen tot 14 cm. Zowel het lijf als de armen zijn voorzien van harde platen. De armen zijn aan weerszijden voorzien van stekels, drie per segment. De kleur is meestal egaal oranje, grijs roze of bruin. De soort komt voor in de noordoostelijke Atlantische Oceaan en kustwateren van Noordwest-Europa, van Noorwegen tot aan Madeira en in de Middellandse Zee. Van de getijdezone tot dieptes van in ieder geval 200 meter. Soms graven ze zich in zand of modder. Het is een algemeen voorkomende soort, in de Noordzee worden dichtheden gehaald van 20 tot 50 exemplaren per vierkante meter. Voor onze kust is het een algemene soort.

Wellicht wat meer in zijn of haar nopjes, in zeewater.
Wellicht wat meer in zijn of haar nopjes, in zeewater. Fotograaf: Martin van Lokven

‘Onze’ slangsterren

Onze exemplaren hadden een lichaam van een kleine 2 cm en armen van zo’n 5 tot 6 cm, waren dus middelgroot. Het lijkt erop dat ze toch een beetje verrast werden door het lage water op het lokaal zeer brede strand, waardoor ze droog kwamen te liggen.

Met nog wat meer omgeving in beeld.
Met nog wat meer omgeving in beeld. Fotograaf: Martin van Lokven

Fototips

Tref je een levende slangster op het droge, overweeg dan het in zeewater te plaatsen. Ga je het water in, gebruik dan een onderwaterzak of onderwaterbehuizing.

Leefomgeving

Zeebodem, van getijdezone tot op dieptes van in ieder geval 200 meter. Soms ingegraven in zand of modder.

Vindtijd

Gehele jaar

Meer weten?

Wikipedia

Stichting Anemoon

NDFF

Wil je meer weten over de fotografie van slangsterren in een veldstudio, zie dan de soortbeschrijving van Nico van Kappel.

Bescherming

Algemeen voorkomend, vaak in enorme aantallen. Kijk bij laag water uit waar je loopt. Ga je het water in, let dan op dat je dieren niet verstoort en niets aanraakt.

Kwetsbaarheid

Het is verboden de dieren uit het water te halen. Op het droge gevonden dieren mag je verplaatsen.

Verspreidingskaart

Algemeen voorkomende soort in de kustwateren van Nederland en België. Komt ook voor in de Oosterschelde.

Nederland

België

En dan nog dit!

Verwonder, love nature!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: