Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geelbuikvuurpad

Van alle amfibieën in Nederland en België is de geelbuikvuurpad de zeldzaamste van allemaal.  in Nederland. In Zuid-Limburg bereikt hij de noordwestgrens van zijn Europese verspreidingsgebied en komt enkel voor in een paar niet voor het publiek toegankelijke locaties. Het gaat zelfs zo slecht met de soort dat de Nederlandse populatie op het randje van uitsterven staat. Mede daarom is de soort is op meerdere locaties in Limburg geherintroduceerd. In Drenthe leeft een kleine, uitgezette populatie die niet vrij toegankelijk is. Disclaimer: in deze soortenwiki zal niet worden ingegaan op waar je geelbuikvuurpadden in Nederland en België kunt vinden.
De geelbuikvuurpad
De geelbuikvuurpad. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De geelbuikvuurpad is het kleinste padje in Nederland en België. Volwassen exemplaren worden meestal niet groter dan 4,5cm. De wrattige bovenzijde is grijzig bruin gekleurd, soms wat gevlekt, de onderzijde is zwart met een opvallende gele tekening waar het padje zijn naam aan dankt. Die gele buik is een belangrijk wapen tegen vijanden. Bedreigde geelbuikvuurpadden vertonen op land een bijzondere afweerhouding: de “Unkenreflex”. De pad trekt zijn rug hol en trekt de pootjes omhoog waardoor de kleuren op de buik te zien zijn. De bedoeling is dat de predator hierdoor ziet dat de pad giftig is en hem verder met rust laat. Let verder op de pupil: deze heeft een driehoekige tot hartvormige vorm.

Leefgebied van geelbuikvuurpadden in het buitenland.
Leefgebied van geelbuikvuurpadden in het buitenland. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Geelbuikvuurpadden roepen vooral overdag, maar op warme zomerdagen ook tot in de avond. De zang van de padjes is een zacht oe, dat zo’n 40 keer per minuut herhaald wordt. Paddenvisjes eten onder andere algen, muggenlarven en ander klein dierlijk voedsel, volwassen dieren eten onder andere kevers, rupsen, spinnen en wormen.

De pupil is vaak driehoekig van vorm
De pupil is vaak driehoekig van vorm. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Het voortplantingsseizoen van geelbuikvuurpadden loopt van april tot in augustus. De eieren worden in klompjes of kleine strengen in ondiepe, vaak tijdelijke poelen tegen planten afgezet. In het buitenland kan het gebeuren dat geelbuikvuurpadden in volgelopen karrensporen hun eieren afzetten. Een belangrijke randvoorwaarde is dat er geen vis in het water zit, omdat vissen de eieren of larven van geelbuikvuurpadden kunnen opeten. Ondiep water warmt snel op waardoor de  paddenvisjes zich relatief snel ontwikkelen. Ze zijn volgroeid voordat de poel droog is gevallen.

Een jonge geelbuikvuurpad in ondiep water
Een jonge geelbuikvuurpad in ondiep water. Fotograaf: Luc Hoogenstein

In tegenstelling tot gewone padden trekken geelbuikvuurpadden na het voorplantingsseizoen niet het land op, maar zoeken ze juist dicht begroeide oevers op waar ze in het water verblijven. In het najaar gaan geelbuikvuurpadden in winterslaap. Ze kruipen dan weg tussen stenige hellingen of onder de grond in de buurt van het water en blijven daar tot het voortplantingsseizoen weer aanbreekt.

Geelbuikvuurpadden houden zich na het voortplantingsseizoen vaak op in dichte oevervegetatie
Geelbuikvuurpadden houden zich na het voortplantingsseizoen vaak op in dichte oevervegetatie. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Fototips

  • Helaas: omdat de geelbuikvuurpad ernstig bedreigd is wordt geen advies gegeven over waar je deze soort in Nederland in het wild kunt fotograferen.
  • Zoek in het buitenland in geschikt leefgebied naar zonnige, ondiepe wateren. Een ondergelopen karrenspoor kan al genoeg zijn om een paar geelbuikvuurpadden te huisvesten.

Leefomgeving

Zuid-Limburg, Ardennen

Vindtijd

april – oktober

Meer weten?

Bescherming

Beschermd

Kwetsbaarheid

Staat op de Rode lijst als Ernstig Bedreigd

Verspreidingskaart

Omdat de geelbuikvuurpad ernstig bedreigd is wordt geen advies gegeven over waar je deze soort in Nederland in het wild kunt vinden.

En dan nog dit!

Wist je dat je in Gaia Zoo geelbuikvuurpadden kunt bekijken? Gaia Zoo werkt mee aan de herintroductie van de geelbuikvuurpadjes in Zuid-Limburg en hebben een waterbassin waarin je de padjes ongestoord kunt zien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: