Menu

Onderdeel van Pixfactory

Watercrassula

Watercrassula is de schrik van veel natuurbeheerders met natte natuurgebieden. Het is een invasieve waterplant die van nature voorkomt in Australie en Nieuw-Zeeland, met als Engelse naam New-Zealand Pigmy-Weed. In Europa kon je hem tot een aantal jaar geleden nog kopen als vijverplant. Door dumpingen is de plant in de natuur terecht gekomen en verwilderd. Bij ons komt watercrassula vooral voor op aflopende zandige oevers die tijdelijk droogvallen, zoals vennen, oevers van sloten en oevers van zandwingaten.
Bloem watercrassula
Bloem watercrassula. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Invasieve exoot

Zie je ergens een groei tapijt op een oever liggen die overgaat in het water, dan is dat hoogst waarschijnlijk watercrassula. De plant kan dichte matten vormen en is jaarrond aanwezig. Watercrassula is een invasieve exoot, wat betekent dat hij de plaatselijke natuur volledig kan overnemen. Het is een moeilijk te bestrijden soort, omdat het geringste stukje wortel, stengel of blad dat achterblijft weer kan uitgroeien tot een volwaardige plant.

Een dichte mat aan watercrassula.
Een dichte mat aan watercrassula. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Herkenning

Watercrassula heeft een bijzondere manier om te overleven. Het plantje heeft een waterfase en een landfase. In het water vormt watercrassula lange draden met weinig blaadjes, terwijl de landfase juist bestaat uit kleine, compacte plantjes die doen denken aan een vetplant met een hoogte van maximaal zo’n 10cm. De landfase heeft kleine, witroze bloemetjes met vier kroonblaadjes.

Waterfase watercrassula
Waterfase watercrassula. Fotograaf: Luc Hoogenstein
Landfase watercrassula
Landfase watercrassula. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Ganzenpoep

Watercrassula verplaatst zich meestal via het water en waarschijnlijk ook via stukjes plant die aan de poten van watervogels zijn blijven hangen. De waterfase wordt ook regelmatig gegeten door ganzen, die later weer onverteerde stukjes watercrassula kunnen uitpoepen op een andere locatie. Soms gebeurt het dat deze stukjes nog levenskrachtig zijn en weer uitgroeien tot een volledige plant. Een zeer efficiënte manier om jezelf te verplaatsen: via ganzenpoep.

Blijf weg!

Vanwege de grote risico van watercrassula voor inheemse natuur is de soort op de zogenaamde Unielijst Invasieve Exoten. Voor soorten op deze lijst geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import. Probeer zo weinig mogelijk in contact te komen met de plant en ga zeker niet met laarzen door een waterpartij lopen waar watercrassula in zit. Een klein stukje plant dat in je zool blijft steken kan elders weer voor grote problemen gaan zorgen. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de buurt van watercrassula.

Fototips

  • Watercrassula is jaarrond te fotograferen. Wees echter extreem voorzichtig en voorkom contact met de plant.
  • Gebruik een macrolens om de subtiele bloemetjes in beeld te brengen.
  • Bewolkte dagen zijn prima om watercrassula te fotograferen. Het contrast is dan veel minder groot dan op zonnige dagen en je hebt ook geen last van schittering op de bladeren.

Leefomgeving

ondiep water, zandige oevers, natuurontwikkelingsprojecten met water, sloten, etc.

Vindtijd

januari – december

Bescherming

Geen

Kwetsbaarheid

Geen

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zie je ergens watercrassula groeien, meld dat dan meteen bij de betreffende natuurorganisatie of bij de gemeente zodat zij dan meteen actie kunnen ondernemen. Zet je waarneming ook op www.waarneming.nl of meld hem via de BuitenBeter-app.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: