Invasieve exoot
Zie je ergens een groei tapijt op een oever liggen die overgaat in het water, dan is dat hoogst waarschijnlijk watercrassula. De plant kan dichte matten vormen en is jaarrond aanwezig. Watercrassula is een invasieve exoot, wat betekent dat hij de plaatselijke natuur volledig kan overnemen. Het is een moeilijk te bestrijden soort, omdat het geringste stukje wortel, stengel of blad dat achterblijft weer kan uitgroeien tot een volwaardige plant.
Herkenning
Watercrassula heeft een bijzondere manier om te overleven. Het plantje heeft een waterfase en een landfase. In het water vormt watercrassula lange draden met weinig blaadjes, terwijl de landfase juist bestaat uit kleine, compacte plantjes die doen denken aan een vetplant met een hoogte van maximaal zo’n 10cm. De landfase heeft kleine, witroze bloemetjes met vier kroonblaadjes.
Ganzenpoep
Watercrassula verplaatst zich meestal via het water en waarschijnlijk ook via stukjes plant die aan de poten van watervogels zijn blijven hangen. De waterfase wordt ook regelmatig gegeten door ganzen, die later weer onverteerde stukjes watercrassula kunnen uitpoepen op een andere locatie. Soms gebeurt het dat deze stukjes nog levenskrachtig zijn en weer uitgroeien tot een volledige plant. Een zeer efficiënte manier om jezelf te verplaatsen: via ganzenpoep.
Blijf weg!
Vanwege de grote risico van watercrassula voor inheemse natuur is de soort op de zogenaamde Unielijst Invasieve Exoten. Voor soorten op deze lijst geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import. Probeer zo weinig mogelijk in contact te komen met de plant en ga zeker niet met laarzen door een waterpartij lopen waar watercrassula in zit. Een klein stukje plant dat in je zool blijft steken kan elders weer voor grote problemen gaan zorgen. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de buurt van watercrassula.