Menu

Onderdeel van Pixfactory

Raaf

Lang geleden werd de raaf verguisd vanwege het idee dat ze jachtwild en vee zouden aanvallen. Het ging zelfs zo ver dat er in de 19e eeuw een heuse campagne in heel Europa werd georganiseerd om de raaf uit te roeien, waarbij met name het uitleggen van vergiftigde eieren bijzonder effectief was. Maar ondertussen is het tij gekeerd. Dankzij een uitgekiend herintroductieprogramma in de jaren 60 en 70 heeft de raaf zich weer in Nederland kunnen vestigen. In België is het een zeldzame soort met de Ardennen als belangrijkste broedgebied.
Raaf.
Raaf. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Volwassen raven zijn geheel zwart gekleurd, waar de naam ravenzwart vandaan komt. In het zonnetje kan het verenkleed een purperen glans hebben, enigszins te vergelijken met de glans van een spreeuw. Jonge raven zijn doffer gekleurd.

Raaf kopportret.
Raaf kopportret. Fotograaf: Luc Hoogenstein

In de vlucht zijn raven makkelijk te onderscheiden van zwarte kraaien en kauwen. Ten eerste zijn ze een stuk groter, maar zonder referentiekader in de lucht is het soms lastig om de grootte goed in te kunnen schatten. Daarnaast hebben ze brede, puntige vleugels, een zeer forse snavel en een lange, wigvormige staart. Die staart is een van de beste kenmerken om een raaf van een zwarte kraai te onderscheiden. Zwarte kraaien hebben een rechte, afgeplatte staart. Let ook op de keelveren van de raaf, deze zijn vaak een beetje opgezet waardoor het lijkt alsof de vogel iets in zijn bek heeft.

Raaf in een boom.
Raaf in een boom. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Raven kun je het hele jaar door zien. Meestal gaat het om solitaire vogels of een paartje, maar je kunt het geluk hebben om (met name op de Veluwe) een grote groep raven te zien. Dit zijn jonge vogels die nog niet broeden. Zo’n groep wordt in het Engels een mob (vertaling: bende) genoemd. Deze mobs kunnen het leven van een overvliegende roofvogel behoorlijk onaangenaam maken door hem net zo lang lastig te vallen totdat hij hun domein verlaat.
De balts van de raaf begint vroeg. Tussen december en februari maken de vogels elkaar het hof door in de lucht buitelende capriolen uit te halen. Ook is hun kenmerkende roep dan vaak te horen, een diep “kor”. Vaak zie je in deze periode de twee vogels samen vliegen. Vanaf maart wordt het een stuk rustiger. Het vrouwtje zit op de eieren en het mannetje houdt zich stil.

Raaf in de vlucht.
Raaf in de vlucht. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Raven worden vooral aangetroffen op zandgronden. De Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en Drenthe zijn bijvoorbeeld goede plekken om naar raven te zoeken. Sinds enkele jaren zijn raven ook weer teruggekeerd in de duinen, maar op de Waddeneilanden is het nog steeds een zeer zeldzame soort. Dat de raaf niet strikt gebonden is aan zandgronden wordt bewezen door het aantal raven dat tegenwoordig in de Oostvaardersplassen te vinden is. Ook in Polder Eemland, een laagveengebied, broeden raven.

Ravenpaar.
Ravenpaar. Fotograaf: Luc Hoogenstein
Raaf in Polder Eemland.
Raaf in Polder Eemland. Fotograaf: Dirk Hoogenstein

Fototips

• Timing is belangrijk. In het najaar is de kans op succes het grootst op de Veluwe, heideterreinen in Drenthe, de Oostvaardersplassen en de Utrechtse Heuvelrug.
• Gebruik een telelens of een sterke zoomlens, zodat je op afstand van de vogels kunt blijven en ze zonder verstoring kunt fotograferen. Raven zijn normaal gesproken extreem schuw.

Leefomgeving

bossen, heideterreinen, zandgronden, soms graslanden

Vindtijd

hele jaar

Meer weten?

Bescherming

Beschermd

Kwetsbaarheid

Staat op de Rode lijst als Gevoelig

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat raven tijdens voedselvluchten grote afstanden kunnen afleggen? Het kan dan zelfs zo zijn dat ze boven steden verschijnen zoals Utrecht en Amsterdam. Let dus altijd op als je een zwarte vogel boven de stad ziet vliegen, met wat geluk zie je dan een raaf!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: