Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kleine Zwaan

De naam kleine zwaan is goed gekozen. Van de drie in Nederland in het wild voorkomende zwanensoorten is de kleine zwaan met afstand de kleinste. Het is een echte wintergast die tot broeden komt op de Siberische toendra. Jaarlijks verblijven tussen de 3500 en 11.100 kleine zwanen in Nederland. In België is de soort een stuk schaarser.
Kleine zwanen in vlucht.
Kleine zwanen in vlucht. Fotograaf: Luc Hoogenstein

 

Kleine zwaan landt
Kleine zwaan landt. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Volwassen kleine zwanen zijn, zoals het een zwaan betaamt, spierwit. Ze hebben zwarte poten en een zwart-gele snavel, waarbij het geel aan de basis van de snavel geen vaste vorm heeft. Sterker nog, het is mogelijk om individuele exemplaren te herkennen op basis van de snaveltekening! Jonge vogels zijn grijsbruin gekleurd. Kleine zwanen hebben een korte, relatief rechte nek, een ronde kop en een korte snavel. Soms zitten in een groep kleine zwanen ook enkele wilde zwanen, die (behalve door hun duidelijk grotere formaat) van kleine zwanen verschillen door de langere nek, meer spitse kop en duidelijk langere snavel met een veel grotere gele vlek die uitloopt in een punt. De veel grotere knobbelzwaan is makkelijk van kleine en wilde zwanen te onderscheiden door de oranje snavel met een zwarte knobbel.

Adulte kleine zwaan.
Adulte kleine zwaan. Fotograaf: Luc Hoogenstein
Jonge kleine zwaan
Jonge kleine zwaan. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De eerste groepjes kleine zwanen arriveren eind oktober, de bulk verschijnt in november en december. Bij zachte winters is het verblijf van korte duur en vertrekken de eerste vogels alweer in december richting het oosten. Het kan dan zo zijn dat in februari alle kleine zwanen uit Nederland verdwenen zijn. Bij strengere winters blijven de vogels langer hangen, maar ook dan vertrekken ze vroeg: in maart.

Jonge kleine zwaan met een kleurring
Jonge kleine zwaan met een kleurring. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Families blijven ook in de wintermaanden bij elkaar. Als je een groep kleine zwanen in het grasland bekijkt is de familiestructuur herkenbaar. Vaak zie je twee adulte vogels met een of enkele jonge dieren bij elkaar lopen. Het broedsucces is de laatste decennia vrij laag, waardoor je ook regelmatig groepen kleine zwanen tegenkomt met nauwelijks jonge exemplaren ertussen.

Ouder en jong
Ouder en jong. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Timing is alles als je kleine zwanen wilt fotograferen. De vogels zijn maar een relatief korte periode in ons land aanwezig en verplaatsen zich gedurende het seizoen over verschillende habitats. In november zijn de meeste vogels te vinden op de Veluwerandmeren, in de ondiepe delen van het IJsselmeer en in het Lauwersmeer. De vogels foerageren hier op kranswieren en fonteinkruiden. Als deze voedselbron opraakt schakelen ze over op gras en oogstresten. Van december tot februari verspreiden de vogels zich verder over Nederland en zijn dan te vinden op natte en ondergelopen graslanden, akkers en in uiterwaarden.

Kleine zwanen foerageren graag op graslanden, zelfs naast snelwegen.
Kleine zwanen foerageren graag op graslanden, zelfs naast snelwegen. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Fototips

  • Timing is belangrijk. In november is de kans op succes het grootst op de Veluwerandmeren, in de ondiepe delen van het IJsselmeer en in het Lauwersmeer, daarna op graslanden en akkers.
  • Gebruik een telelens of een sterke zoomlens, zodat je op afstand van de vogels kunt blijven en ze zonder verstoring kunt fotograferen.
  • Bewolkte dagen zijn prima om kleine zwanen te fotograferen. Het contrast is dan veel minder groot dan op zonnige dagen.

Leefomgeving

water, graslanden, akkers, oevers, wadden, etc.

Vindtijd

oktober – maart

Meer weten?

Bescherming

Beschermd

Kwetsbaarheid

Staat niet op de Rode lijst

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat je ook in de zomermaanden soms een kleine zwaan kunt tegenkomen? Het gaat dan vrijwel altijd om een gewond exemplaar of een verzwakt exemplaar dat niet sterk genoeg was om de terugreis naar Siberië aan te gaan. Dergelijke vogels kunnen soms jarenlang op dezelfde plek aanwezig zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: