Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kuifeend

Nederland heeft veel verschillende soorten eenden. De wilde eenden en krakeenden zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar er zijn andere, veelvoorkomende soorten die snel over het hoofd worden gezien. Een voorbeeld van zo’n soort is de fotogenieke kuifeend!
Een mannelijke kuifeend met tegenlicht
Een mannelijke kuifeend met tegenlicht. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Zeker de mannelijke kuifeend is onmiskenbaar. Mannelijke kuifeenden hebben een zwartwit verenkleed met witte flanken en een flinke kuif. De rug, hals, borst en staart zijn zwart. Vrouwtjes hebben lichtbruine flanken en zijn verder donkerder bruin. Ook de vrouwtjes hebben een kuif, al is die kuif wel een stuk korter. Vrouwtjes hebben vaak witte veren bij de snavelbasis. Beide geslachten hebben een grijsblauwe snavel met een zwarte snavelpunt en felgele ogen. In de vlucht hebben kuifeenden duidelijke witte banden op hun vleugels. De mannetjes zijn vaak iets groter dan de vrouwtjes.

Een vrouwelijke kuifeend in low key
Een vrouwelijke kuifeend in low key. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Kuifeenden zwemmen vaak bij andere eenden. Zeker de mannetjes vallen in zo’n gemengde groep op. Kuifeenden zijn een stuk kleiner dan de meeste andere soorten, al kan je kuifeenden op afstand moeilijker onderscheiden van toppers. Mannelijke toppers zijn ook zwartwit, en de vrouwtjes zijn bruin. Toppers zijn echter groter, liggen ‘platter’ op het water, en missen de kuif. Mannelijke toppers hebben een lichtgrijze rug, en vrouwelijke toppers hebben verder veel lichte veren rond de snavelbasis. Soms is de kuif van de kuifeend echter slecht zichtbaar omdat deze plat tegen het achterhoofd ligt. Veel vrouwelijke kuifeenden hebben ook meer lichte veren bij de snavelbasis waardoor een correcte determinatie soms lastig is.

Kuifeenden duiken naar hun eten, dat zowel uit dierlijk als plantaardig materiaal bestaat. Ze broeden het liefst in vegetatie op eilandjes of begroeide oevers. Kuifeenden leven vaak in de buurt van mensen, maar blijven redelijk schuwe dieren die verstoringsgevoelig zijn. Een groot deel van de in Nederland broedende kuifeenden trekt ’s winters weg. Voor die kuifeenden komt een aanzienlijk groter aantal overwinteraars uit Noord- en Oost-Europa in de plaats.

Een groep rustende kuifeenden in high key.
Een groep rustende kuifeenden in high key. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Fototips

  • Kuifeenden zijn duikeenden. Vaak kan je het patroon van duiken en bovenkomen inschatten. Door daarop te anticiperen kan je tot leuke actieshots komen!
  • Kuifeenden brengen het grootste deel van hun leven door op het water. Door een laag standpunt in te nemen vervaag je de voor- en achtergrond en krijg je vaak de mooiste foto’s. Bij een zacht windje en prettig licht zijn foto’s van een iets hoger standpunt door de kleuren en patronen in het water ook mooi!
  • Kuifeenden zwemmen vaak in groepjes met ook andere soorten. Door meer kuifeenden of andere soorten op één foto te zetten kom je makkelijker tot een interessant beeld.
  • Kuifeenden zijn bij uitstek geschikt voor high en low key fotografie. Door expres een belichting te krijgen waardoor het zwart of juist het wit wegvalt krijg je unieke foto’s! Zeker in donkere foto’s springt het gele oog er echt uit!
  • Kuifeenden zijn meestal schuw. Blijf daarom rustig op één plek, het liefst verborgen, en wees geduldig. Op sommige plekken, zoals in parken, zijn de dieren wat beter van vertrouwen.

    Een drietal kuifeenden. Door het licht van links wordt elk eendje net anders belicht.
    Een drietal kuifeenden. Door het licht van links wordt elk eendje net anders belicht. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Leefomgeving

Overal waar water is. In Nederland en België voornamelijk in meertjes en rivieren maar zeker ook in parken en sloten. Deze duikeend heeft een voorkeur voor water van een paar meter diep. Ook rond de kust te vinden.

Vindtijd

Trekvogel, maar gedurende het hele jaar algemeen. In de winter is de populatie kuifeenden vertienvoudigd. Vanaf het begin van de winter tot het einde van het broedseizoen dragen de mannetjes hun prachtkleed.

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Niet bedreigd

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Kuifeenden zijn broedparasieten. Dit betekent dat vrouwelijke kuifeenden regelmatig hun eieren in het nest van andere kuifeenden leggen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: