Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grote Barmsijs

De winter is bij uitstek de tijd om op zoek te gaan naar vinken. De vinkensoorten die in Nederland broeden, zoals sijzen, vinken, en putters, krijgen in de winter gezelschap van migrerende soortgenoten. Andere soorten vinken broeden niet in Nederland, maar zijn uitsluitend overwinteraars. Zo ook de grote barmsijs.
Portret van een grote barmsijs. Het rode voorhoofd steekt mooi af tegen alle grijstinten.
Portret van een grote barmsijs. Het rode voorhoofd steekt mooi af tegen alle grijstinten. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Grote barmsijzen zijn echte wintergasten. Ze broeden in berken en naaldbossen van Noord-Europa, en migreren ’s winters naar het zuiden. De aantallen kunnen per winter sterk wisselen. Dit heeft te maken met het broedsucces, maar ook het voedseltekort in noordelijkere overwintergebieden. Als er sprake is van een barmsijzeninvasie begint deze vaak in november.

Grote barmsijzen zijn te herkennen aan hun rode voorhoofd, contrastrijke rug en lichte buik met duidelijke strepen. Het patroon en de kleur van de borst verschillen. Sommige dieren hebben een roze zweem op de borst, terwijl andere dieren een lichte of een gestreepte borst hebben.

Een grote barmsijs tussen de elzentakken.
Een grote barmsijs tussen de elzentakken. Fotograaf: Jorrit Verkleij

In Nederland komen naast de grote barmsijs ook de kleine barmsijs en de witstuitbarmsijs voor. De soorten lijken erg op elkaar. Dat maakt een correcte determinatie moeilijk en soms onmogelijk. In het algemeen heeft de grote barmsijs vleugelstrepen die witter zijn dan die van de kleine barmsijs. Verder is de grote barmsijs lichter, grijzer en daardoor contrastrijker dan de kleine barmsijs. Vooral het contrast op de buik is bij de grote barmsijs sterker dan bij de kleine barmsijs. De derde soort, de voor Nederland zeer zeldzame witstuitbarmsijs, heeft een heel lichte stuit en minder duidelijke of zelfs geen strepen op de flank. De drie soorten lijken genetisch erg op elkaar. Binnenkort zullen we ze waarschijnlijk als één soort, de barmsijs, gaan beschouwen.

Om barmsijzen te spotten kan je het beste op zoek naar elzen. In groepjes van tientallen dieren foerageren ze door ondersteboven in de elzen te hangen. Dit doen ze ook vaak samen met sijzen en putters. Als je in de winter een grote groep sijzen of putters spot kan het zomaar zijn dat er nog een paar verrassingen tussen zitten! Het helpt zeker als je bekend bent met het geluid van sijzen of putters, al hebben de barmsijzen zelf ook een roepje dat vrij gemakkelijk te herkennen is. Barmsijzen zijn niet altijd even schuw. Als je een groepje gevonden hebt en op afstand even wacht komen ze regelmatig dichterbij foerageren.

Deze grote barmsijs heeft een duidelijke roze zweem op de borst. Fotograaf
Deze grote barmsijs heeft een duidelijke roze zweem op de borst. Fotograaf Fotograaf: Jorrit Verkleij

Fototips

  • Foto’s maken van vogels in bomen met veel dunne takken kan erg lastig zijn. Probeer vrije takjes en clusters elzenkegels te vinden door jezelf te herpositioneren, en wacht tot de barmsijzen daar komen zitten.
  • Af en toe dalen de barmsijzen af om op de grond te foerageren. Let daarom altijd op beweging op de grond!
  • Laat vooral ook eens aspecten van de boom op de foto terugkomen! Die foto’s zijn vaak unieker om naar te kijken en vertellen meer over de vogel zelf. Een ander pluspunt is dat je de kans op verstoring verkleint

    Iets meer omgeving geeft deze foto sfeer.
    Iets meer omgeving geeft deze foto sfeer. Fotograaf: Jorrit Verkleij
  • Grote barmsijzen kunnen erg verschillen in hun tekening en kleur. Het is leuk om meer dan één dier op een foto te zetten om die verschillen duidelijk te maken.
  • Als het niet lukt om op ooghoogte te komen, doe dan een paar stappen achteruit. Dat maakt het hoogteverschil tussen fotograaf en onderwerp minder duidelijk.

    Barmsijzen foerageren in groepjes. Hou de boomtopjes in de gaten!
    Barmsijzen foerageren in groepjes. Hou de boomtopjes in de gaten! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Leefomgeving

In Nederland te vinden in gebieden met elzen, berken en lariksen. Komt ook in parken voor.

Vindtijd

Grootste trefkans in de wintermaanden. Kan van oktober tot april in redelijke aantallen in Nederland zijn.

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Niet bedreigd, al is de populatietrend in Nederland en daarbuiten onduidelijk.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In een deel van hun broedgebied leven barmsijzen in de buurt van rendieren. Barmsijzen verzamelen rendierhaar en verwerken dat haar vervolgens in hun nest!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: