Tip 1: Gebruik je originele fotobestand (RAW)
We raden altijd aan te fotograferen in RAW. Jouw foto opslaan in RAW-formaat betekent dat je een groot bestand hebt, waarin eigenlijk nog heel weinig is gebeurd qua compressie of bewerking. Fotografeer je bijvoorbeeld alleen in JPG, dan verkleint en bewerkt je camera je foto’s automatisch. Hierdoor ziet je foto er op je camerascherm al een stukje beter uit. Klinkt handig, maar in de praktijk betekent dat dus dat de camerafabrikant beslissingen neemt voor jou. Wil je liever zelf je foto bewerken op de manier waarop jij dat wilt, en zonder kwaliteitsverlies? Dan fotografeer je dus beter in RAW.
Tip 2: Houd het scherp
Een onscherpe foto levensgroot aan de muur, dat is geen gezicht. Let tijdens het selecteren en bewerken van je foto extra op de scherpte. Is de foto op de gewenste plekken scherp? Kan het misschien nog iets scherper op de belangrijkste plekken?
Bij bloemen en planten is het belangrijk dat de details goed in beeld zijn. Denk hierbij aan de nerven in de bladeren en de stamper van de bloem. Fotografeer met een macrolens als je close-ups maakt. Dan krijg je automatisch zo’n mooie, vage achtergrond.
Bij mensen en dieren: stel scherp op de ogen.
Bij landschappen stel je scherp op oneindig. Dan komt alles mooi scherp in beeld. Zorg ervoor dat je, scherp of onscherp, een mooi kader creëert om een saai plaatje to voorkomen.
Tip 3: Zet je horizon recht
Een prachtige zonsondergang op het strand voelt ineens niet meer zo zen als je zee leegloopt aan de zijkant van je foto. En in een stadsgezicht zien we ook liever dat de gebouwen rechtop blijven staan. Zet je horizon dus altijd recht.
Tip 4: Crop storende objecten
Wees streng en houd je foto makkelijk om naar te kijken. Een prettige foto heeft een onderwerp en heeft geen afleidende objecten in beeld. Crop streng, en als dat niet gaat, zorg dan dat je een meester bent in het wegpoetsen van storende elementen. Photoshop is je beste vriend als je hier een ster in bent, of je grootste vijand als je dat (nog) niet bent. Het kan je foto maken of breken.
Tip 5: Verwijder sensorvlekken
Houd je lens goed schoon tijdens het fotograferen. Zat er tijdens het schieten toch een stofje op de lens? Gebruik dan een goed bewerkingsprogramma zoals Photoshop om het stofje te verwijderen. Ook in veel smartphone apps voor fotobewerking kunt je dit gemakkelijk doen.
Tip 6: Kies het beste materiaal voor je fotoprint
Er is enorm veel aanbod op het gebied van fotoprintproducten. Je kent er vast een paar: canvas, aluminium, hout, acryl en posterpapier? Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. De één is te duur, de ander te glimmend, te slap of te zwaar. Kijk ook eens wat verder, naar nieuwere materialen. Er is namelijk een heel innovatief alternatief: Xpozer. Een gladde, dunne print op sterk materiaal, dat zelfs waterbestendig én krasvast is!
Wat Xpozer ook zo leuk maakt, is het gemak waarmee je jouw fotoprints kunt wisselen. Je maakt natuurlijk meer dan maar één mooie foto, en wilt af en toe eens een andere foto ophangen. Een Xpozer Print span je op met een herbruikbaar Xpozer Frame. Steeds als je wilt wisselen, span je in een paar tellen je nieuwe Print op. Dat scheelt een hoop tijd, én het hergebruiken van het Frame is veel voordeliger.
Wil jij de mooiste, scherpste prints van jouw foto’s? Topfotografen als Albert Dros, Laura Vink en Gustav Kiburg zijn ook fan van onze haarscherpe Xpozer Prints. Start jouw eigen foto-avontuur nu met het Xpozer Startpakket en geniet dagelijks van jouw mooiste fotomomenten.
6 reacties
Ik mis vooral de manier met welke instellingen ik het beste vanuit Lightroom zou kunnen exporteren als ik er een print van zou willen maken. Misschien iets voor een volgende keer.
Het zou correcter zijn om hier duidelijk aan te kondigen dat dit publiciteit is. Niets mis mee, maar de vlag dekt de lading hier niet. Hopelijk gaat het nieuwe NF magazine formaat niet gepaard met dit soort praktijken.
Bij Tip: 2 adviseer je een macrolens om bokeh te verkrijgen, maar mij Sigma art 50mm 1.4 maakt óók een prachtige bokeh! Dus waarom zou je dan een macrolens aanschaffen?