HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Natuur om de hoek

Omdat het nu snertweer is en de motregen zelfs bijna horizontaal door de lucht vliegt, is het een “mooie” dag om wat te schrijven over een van mijn favoriete fotoplekken. Hiervoor geen reis met de auto of vliegtuig, maar even met de fiets of lopend naar het park, “mijn park”,  hier om de hoek.

Natuur om de hoek
Hier ben ik met mijn tentje (zie spiegeling in het oog) op het ijs gaan zitten. Deze waterral kwam kort na zonsopkomst uit het riet. De rijp zat nog op zijn rug. Ze zijn enorm snel en alleen op dit soort momenten zijn ze heel even rustig en dus heel fotogeniek. Fotograaf: Walter van Os

In 2006 ben ik mijn passie gaan vormgeven en natuurfotograaf geworden. Tot kort geleden koos ik mijn fotolocaties het liefst in de buurt, aangezien ik nog geen auto en rijbewijs had en overal op de fiets heen ging. Het park was er daar een van.

Mijn park zoals het er 10 jaar geleden vanuit een luchtballon uitzag. Fotograaf: Nina de Vries

Mijn favoriete park is vele voetbalvelden groot. De stads-ecoloog die destijds betrokken was bij dit ontwikkelingsproject had het plan om dit park een onderdeel te laten zijn van een veel groter natuurproject. Toen hij met pensioen was en er geen echte opvolger was met dezelfde ambities, vroeg het gebied om “verzorgers”  met liefde voor natuur en in het bijzonder wanneer dit in hun eigen woonomgeving is.

Deze adult ransuil houdt toezicht terwijl de jongen een boom verderop zitten. Ik vind de kleur van de veren zelf zo mooi uitkomen tussen de frisse eikenbladeren. Fotograaf: Walter van Os

Als bewoner om de hoek voel ik mij betrokken bij dit gebied en bij de ontwikkeling van het park. Omdat ik daarnaast gevraagd ben om als natuurfotograaf mijn expertise te delen geeft het mij nu juist extra veel voldoening om er rond te wandelen en te genieten van wat het park allemaal te bieden heeft.

Ook de sleedoornpage komt aan de randen van het park voor. Deze soort maakt gebruik van prunus en sleedoorn om haar eitjes af te zetten. Een veld vol guldenroede is hier eind augustus de vindplaats van deze prachtige soort. Temperaturen boven de 23 graden en vrijwel geen wind. Liefst de dag ervoor een stevige onweersbui. Heb dit jaar ook eitjes van deze soort in mijn tuin op de pruim gevonden! Fotograaf: Walter van Os

Regelmatig was ik in dit gebied met succes op zoek naar hazen, ijsvogels, patrijzen en blauwborsten. Deze ervaringen deelde ik met lokale bewoners met dezelfde passie. Waarna wij onder het genot van een kopje koffie samen met de gemeente, natuurorganisaties en andere enthousiastelingen in gesprek zijn gegaan over het park in wording. Wat willen wij nou met dit gebied? Waar was behoefte aan? Daaruit is een stichting ontstaan en uiteindelijk na heel veel overleg een prachtig park!
Een park om trots op te zijn.

De kleine plevier is echt een pionier in nieuwe natuur. Fotograaf: Walter van Os

Het resultaat hiervan is dat wij (ik zelf natuurlijk ook) de natuur naar onze hand hebben kunnen zetten. Mede dankzij mijn kennis en foto’s welke ik gepresenteerd heb. Ons uitgangspunt punt was een park te creëren zoals de dieren die in de natuur leven het graag zouden willen. Hier komt de mens natuurlijk op de 2e plaats en de honden op de laatste 😉

Een algemene soort, maar omdat in zo’n park in wording weinig bomen staan en je in dit geval tot aan de horizon kunt kijken heb je ‘s winters prachtig licht wanneer de zon opkomt. Fotograaf: Walter van Os

Het park is verdeeld in drie zones, welke zorgen voor regulering van recreatie, een honden uitlaatplaats en ruim de helft is ruige natuur gebleven waar heel weinig ingegrepen wordt en de natuur haar gang mag gaan. Het is een uniek park met een stuk natuur zoals je dat nog te weinig ziet in ons land. Zo is er onder andere een mossen-veld, een oeverzwaluwen-wand, een ijsvogel-wand, een plas dras gebied met veel riet, grote stapstenen door het water en cascades.

Een van de meest geziene zoogdieren in het park. Ben heel vaak op zoek gegaan naar jonge hazen en heb de beste verstopplekken inmiddels gevonden. Foto’s heb ik helaas nog niet kunnen maken. Zolang ik maar plat op m’n buik lig, geen honden in de buurt en aan tijd geen gebrek heb kan ik dit soort beelden daar maken. Echt genieten! Fotograaf: Walter van Os

De unieke samenwerking heeft geleid tot een park met een enorme biodiversiteit op een relatief klein gebied. Graag wil ik nog een aantal prachtige dieren noemen welke in dit gebied leven zoals grote keizerlibel, dodaars, groene specht, paapje en tapuit. Maar ook bunzing, steenmarter, havik, blauwe kiekendief, torenvalk en grote gele kwikstaart zijn inhet gebied te vinden. En dat zijn ze lang nog niet allemaal!

Naast mooie bloeiende planten als rietorchis en gevlekte orchis kun je in het park ook fraaie paddenstoelen vinden. Fotograaf: Walter van Os

De dieren zijn druk bezig met gezinsuitbreiding in het park, twee jaar geleden drie broedparen van de blauwborst en vorig jaar waren er weer twee broedsels van de ijsvogel. Van de stiekeme groene spechten heb ik inmiddels de nestlocatie gevonden, waardoor de mieren het zwaar te verduren hebben. Ook de sperwer en kleine karekiet (koekoek) broeden er.

Ik zat er voor twee waterrallen en nadat ze schreeuwend het riet in vluchtten kwam deze roerdomp achter de rietkraag langs sluipen. Ik had deze soort niet verwacht. Toen deze voor mij stond ging mijn hart wel een stuk sneller. Fotograaf: Walter van Os

Nog veel meer zou ik kunnen delen over de prachtige natuur belevenissen die ik heb mogen ervaren de afgelopen tien jaar!
Dus ga zelf eens vaker dicht bij huis op onderzoek uit, neem de tijd en kijk goed het hele jaar rond. Is er een park in aanbouw, laat je stem dan horen, er zijn altijd wel mensen die naar jouw mening willen luisteren. Binnen verschillende gemeentes is er vaak toch nog veel onwetendheid en worden er soms voor de natuur en de dieren verkeerde inschattingen gemaakt en beslissingen genomen.

Dagelijks geniet ik van de natuur om mij heen en dan vooral van “mijn” park hier om de hoek. Mijn foto’s vertellen genoeg…

Deel dit artikel


7
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door pieter b.j. van den berg op 15 mei 2019 om 07:40

  Hallo Walter,

  Super interessant artikel.
  Mooie foto’s erbij !
  Klasse !

  groet, pieter

  pieterbj

 2. Door Nel Appelmelk op 23 januari 2019 om 18:48

  Deze had ik even gemist Walter. Mooi om hier over je passie te lezen.
  En ook goed om te zien hoe je een onderwerp aanpakt.

 3. Door Gerrit Hulshof op 23 januari 2019 om 10:13

  Hallo,Walter,
  Mooi verhaal heb je er van gemaakt.
  In het verleden hebben we vaak samen bij de ijsvogels gezeten, samen met nog wat fotografen.

 4. Door Nina de Vries op 19 januari 2019 om 18:37

  Mooi artikel, Walter! En natuurlijk prachtige foto’s. Je hebt al veel bijzonders gezien in ‘ons’ park.

 5. Dat heb je weer mooi en meeslepend weergegeven. Ik moest even goed kijken naar de roerdomp. Het is jou op het lijf geschreven om aan zo’n project te werken!

 6. Mooi “privé park” en initiatief, waar je hier prachtige de dieren in mooi licht laat zien. Gaaf.

 7. Mooi verhaal en foto’s. Ik zie het net zo als jij vertelt in dit artikel. Lekker om de hoek fotograferen, er is genoeg te zien als je je ogen open doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *