Menu

Onderdeel van Pixfactory

PiXperience 2024, een terugblik

Tijdens een mooie lentedag natuurfotografen zo boeien dat ze binnen blijven, het lijkt bijna traditie te worden. Er was dan ook weer veel inspiratie op de 15e PiXperience afgelopen zaterdag in het Museon in Den Haag.
Alle prijswinnaars van de Groene Camera 2024 tijdens PiXperience.
Alle prijswinnaars van de Groene Camera 2024 tijdens PiXperience. Fotograaf: Pauline Rote

Maar liefst 7 sprekers gaven een mooie presentatie waarbij Marit van Ekelenburg aftrapte met een inkijkje in haar wereld van extreme macrofotografie. Ze sprak zo vol passie over haar voorliefde voor insecten, die zij het liefst kleurrijk en vol detail in beeld brengt, dat je bijna niet anders kon dan van ze te gaan houden.

Passie

Passie is ook het juiste woord dat omschrijft hoe bioloog Luc Hoogenstein het publiek een kijkje liet nemen in zijn stadse achtertuin waar hij maar liefst meer dan duizend soorten wist vast te leggen. Van de geboorte van een luis tot de ontmoeting met een boommarter, ze werden vol vure gedeeld waardoor het publiek aan zijn lippen hing. Later gaf Luc nog een workshop hoe je in je eigen tuin de natuur kunt ontdekken en fotograferen waarbij hij zelfs een poging deed het Haagse stadswater te onderzoeken.

Iris Depassé gaf het publiek vervolgens een kijkje in haar wereld van de abstracte fotografie. Zij liet zien hoe je sfeer en gevoel kunt vangen in een foto door anders te kijken en te fotograferen waarbij zij een knipoog gaf naar kunst.

Iris Depassée inspireerde met haar presentatie over abstracte fotografie.
Iris Depassée inspireerde met haar presentatie over abstracte fotografie. Fotograaf: Pauline Rote

Tegelijkertijd gaf in een andere ruimte professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen een masterclass over licht in alle facetten van de natuurfotografie. De onuitputtelijke ervaring en zijn kunst tot kennisoverdracht werd goed ontvangen door de deelnemers.

Handboek macrofotografie

Johan was samen met Iris, Marit, Rob Blanken, Judith Borremans, Filip van Boven, Paul van Hoof, Bob Luijks en Ron Poot één van de auteurs van het nieuwe handboek Macrofotografie dat tijdens deze dag werd gepresenteerd.

De auteurs Johan, Marit, Judith en Rob waren aanwezig voor de presentatie van het handboek macrofotografie.
De auteurs Johan, Marit, Judith en Rob waren aanwezig voor de presentatie van het handboek macrofotografie. Fotograaf: Pauline Rote

Boeiende presentaties

Dat je niet jong genoeg kunt beginnen met natuurfotografie bewees de 13-jarige Sem Scheerder tijdens zijn prachtige collectie natuurfoto’s die hij liet zien in zijn audiovisuele presentatie. Later bleek zijn foto van de wolf in de regen zelfs geëindigd te zijn als runner-up in de categorie jongeren van de Groene Camera. Daarbij kreeg hij ook een eervolle vermelding voor zijn sfeervolle paddenstoelenfoto.

Sem Scheerder tijdens zijn audiovisuele presentatie.
Sem Scheerder tijdens zijn audiovisuele presentatie. Fotograaf: Pauline Rote

In de middag liet bioloog, schrijver en fotograaf Auke-Florian Hiemstra het publiek kennismaken met storytelling. Met het actuele thema van plastic vervuiling vertelde hij boeiend over de invloed van de mens en de fotograaf op de natuur en hoe je het verschil kunt maken.

De zeer ervaren rasverteller, ex-jager, reisgids en zuiderbuur Rudi Debruyne liet het publiek aan zijn lippen hangen met zijn verhaal over de kunst van het jagen maar dan als natuurfotograaf.

Hoe je als fotograaf je hart kunt volgen en je eigen koers kunt varen, door anders te kijken en te doen liet Alex Pansier zien en horen tijdens zijn afsluitende presentatie. Zijn creatieve geest en kijk op de natuur vertaalde zich niet alleen in prachtige foto’s maar ook in het winnen van de categorie zwart-wit bij de Groene Camerawedstrijd plus een eervolle vermelding in de categorie abstract én in de categorie geleedpotigen en ongewervelden.

Een hoofdrol voor natuurfotograaf Alex Pansier als presentator en winnaar van de categorie zwart wit.
Een hoofdrol voor natuurfotograaf Alex Pansier als presentator en winnaar van de categorie zwart wit. Fotograaf: Pauline Rote

Mooie afsluiter van de dag was de grootbreedbeeldfim Fungi: Web of life, die in het Omniversum te bewonderen was.

Groene Camera 2024

Tijdens de pauze was tevens de prijsuitreiking van de Groene Camera 2024. De uitslag kun je hier nogmaals bekijken. Aansluitend werd in het mooie Museon de expositie geopend waar alle winnende foto’s een jaar lang te bewonderen zijn.

Overall winnaar van de natuurfoto van het jaar Sophie Mijnhout opent de expositie van de Groene Camera 2024 in het Museon.
Overall winnaar van de natuurfoto van het jaar Sophie Mijnhout opent de expositie van de Groene Camera 2024 in het Museon. Fotograaf: Pauline Rote

We kijken terug op een wederom zeer geslaagd evenement en kijken nu alvast uit naar de volgende in 2025 die in het nieuwe natuurbelevingscentrum op de Brouwersdam zal plaatsvinden!

Natuurfotograaf van het jaar Paulien Bunskoek bij haar winnende serie.
Natuurfotograaf van het jaar Paulien Bunskoek bij haar winnende serie. Fotograaf: Pauline Rote

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: