Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Zo fotografeer je de vliegenzwam

Vliegenzwam. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Nu in de herfst de natuur weer een stuk natter wordt, verschijnen ook de paddenstoelen weer. De meest opvallende is de vliegenzwam uit het liedje van ‘Kabouter Spillebeen’: de rood-met-witte-stippen paddenstoel. Deze prachtige paddenstoel steekt nu de kop weer op. Regelmatig zul je ze tegenkomen in de natuur en dan niet alleen in het bos. Ook langs de weg, in bermen of onder een losse boom kom je ze tegen. Soms staan ze alleen, soms in groepjes. En met een beetje geluk, staan ze gewoon in een grote groep bij elkaar in je eigen tuin. En daar hoef je geen gigantische tuin voor te hebben. Een klein stukje waar de paddenstoel goed kan groeien is al genoeg. Zelfs dan kun je er soms meer dan twintig op een paar vierkante meter tegenkomen.

Van de vliegenzwam zijn natuurlijk al veel foto’s gemaakt. De uitdaging is dan om de tijd te nemen en eens goed te kijken hoe je deze prachtige paddenstoel toch nét even anders op de foto krijgt. Doe eens een stapje opzij, ga op je buik liggen, bekijk de paddenstoel eens van boven of zoek een andere creatieve hoek. Een macrolens is zeker handig, maar ook met een groothoeklens of telelens zijn mooie foto’s te maken.

Besteed ook voldoende tijd aan de achtergrond. Zorg voor een rustige achtergrond, zodat de paddenstoel alle aandacht krijgt. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld storende grassprietjes niet in beeld komen en dat er niet teveel takjes en andere dingen op de achtergrond te zien zijn. En als extra tip: Leg de vliegenzwam eens anders vast dan hoe wij hem als mens zien. Kruip in de huid van een (klein) dier en bekijk de vliegenzwam eens vanuit hun wereld. En.. misschien kruipt er wel een vliegje net de steel van de vliegenzwam op. In ieder geval: denk buiten de standaardregeltjes en je krijgt zeker een foto die nét dat beetje anders is dan al die andere opnamen van de vliegenzwam.

Meer informatie

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u