Menu

Onderdeel van Pixfactory

5 redenen om alleen te reizen

Alleen de natuur in trekken doen we waarschijnlijk allemaal. Maar alleen reizen is een ander verhaal. Het is een mooie en unieke manier om je persoonlijk en fotografisch te ontwikkelen. In dit artikel zetten we de voordelen van alleen reizen op een rijtje.
In België komt de brede ereprijs nog vrij veel voor.
In België komt de brede ereprijs nog vrij veel voor. Fotograaf: Milou Hinssen

1. Alles zelf bepalen

Heerlijk! Je mag alles zelf bepalen! De locatie, hoeveel geld je wil spenderen, de overnachtingen en voor fotografen natuurlijk het belangrijkste: wat je wil fotograferen en hoeveel tijd je daaraan wilt besteden. Onlangs ben ik naar Schotland afgereisd. Een prachtig land met ontzettend veel fotografische mogelijkheden. Ik had de reis gevuld met vogelfotografie en een korte tour door de hooglanden. Aangezien ik het type persoon ben die graag voorbereid op reis gaat, had ik alles van te voren geboekt en geregeld. Dat geeft mij rust en kan ik ter plaatse volledig genieten van de natuur en alles eromheen. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, dat is het mooie aan alleen reizen, jij bepaalt!

Jan van gent, de grootste kolonie ter wereld is te vinden in Schotland.
Jan van gent, de grootste kolonie ter wereld is te vinden in Schotland. Fotograaf: Milou Hinssen

2. Ontwikkelen

Door alleen op reis te gaan leer je jezelf ontzettend goed kennen. Als er iets fout gaat of wanneer je verdwaald bent, ben je op jezelf aangewezen. Je moet verantwoordelijkheid nemen, inschattingen maken en vooral een beetje lief zijn voor jezelf. Gelukkig zijn de meeste mensen om ons heen dat ook. Om hulp vragen kun je altijd en mensen zullen gewillig zijn om je te helpen. Maar als er bijvoorbeeld iets mis gaat moet je het wel aangaan, je kunt niet op een ander leunen, je hebt niemand naast je staan die het voor je oplost of meedenkt. Dit helpt ook in je zelfvertrouwen en je aanpassingsvermogen.

En nu hoor ik je denken ‘’wat heeft dit allemaal met fotograferen te maken?’’. Naar mijn mening, heel veel. Wanneer je gaat fotograferen moet je jezelf ook aan kunnen passen en kunnen anticiperen. De natuur verandert continu, jij kunt een leuk idee hebben voor een foto maar de natuur heeft daar lak aan. Zij trekt haar eigen plan, zij maakt haar eigen reis. Daarnaast is een gezonde dosis zelfvertrouwen goed voor je fotografische ontwikkeling. Foto’s maken waar jij blij van wordt en waar jij je goed bij voelt.

Puur genieten!
Puur genieten! Fotograaf: Milou Hinssen

3. Sociale contacten

Nee, niet de sociale contacten via social media. Maar echte contacten, met mensen, nieuwe mensen. Met ieder een eigen verhaal, verleden en een eigen visie op het leven. Wanneer je alleen op reis bent is het vele malen makkelijker om nieuwe contacten te leggen met andere mensen, dan wanneer je met iemand of een groep samen reist. Je wordt vaker en eerder aangesproken en komt op die manier in gesprek met andere mensen. Uiteraard is het aan jezelf of je hier ‘behoefte’ aan hebt of niet. Toch zijn de spontane gesprekken vaak eyeopeners. Je leert over de lokale bevolking, hoe ze leven, wat hun tradities zijn en wat hun blik is op bepaalde maatschappelijke onderwerpen.

Een lang weekend in Overijssel. De mensen zijn erg aardig en de natuur is er prachtig.
Een lang weekend in Overijssel. De mensen zijn erg aardig en de natuur is er prachtig. Fotograaf: Milou Hinssen

4. De pareltjes van Nederland en Europa

Om alleen op reis te gaan hoef je niet meteen ver weg. Nederland heeft ontzettend veel te bieden. Een midweek naar de Waddeneilanden of uren wandelen in de rustige en mooie gebieden van Oost-Nederland. Er zijn talloze opties. Wil je toch liever buiten Nederland een tijdje vertoeven? Dan kun je binnen Europa alle kanten op. Tegenwoordig is het spoorwegennet dusdanig uitgebreid dat je ook met de trein vrijwel overal kunt komen.

België, makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of maar een aantal uur rijden met de auto.
België, makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of maar een aantal uur rijden met de auto. Fotograaf: Milou Hinssen

5. Vooroordelen

Ten slotte zou ik graag nog een aantal vooroordelen over alleenreizende uit de wereld willen helpen. Gek genoeg als iemand van 25 alleen op wereldreis gaat of op vakantie, vinden we dat de normaalste zaak van de wereld. Zou iemand van bijvoorbeeld 55 dat doen, dan krijg je toch al snel verbaasde gezichten. Ook gaan we al snel invullen waarom iemand alleen op reis gaat. Het wordt sneu gevonden, eenzaam of ongezellig. Dat is het zeker niet, persoonlijk raad ik het iedereen aan om het een keer te proberen.

Ook ik ga graag met mijn partner, vrienden of familie op vakantie maar ik vind het ook heerlijk om alleen te gaan, alle vrijheid te hebben en alles zelf te kunnen bepalen. De herinneringen die je maakt zijn van jou alleen en dat is toch ook wel bijzonder. Later kun je die momenten uitgebreid met een fotoboek navertellen aan je naasten. En jouw hele reis na beleven!

Tot slot

Ga erop uit en geniet! Ik ben erg benieuwd of je wel eens alleen op reis gaat en waarom wel of niet. Laat het weten in een reactie onder het artikel.

8 reacties

 1. Herkenbaar .
  Sinds mijn man 13 jaar geleden is overleden ga ik altijd alleen op vakantie.
  Mooie reizen gemaakt met mijn camera, heerlijk zelf beslissen waar ik heen ga en niemand die roept dat ik op moet schieten of door moet lopen omdat ik al 100 foto’s heb gemaakt.
  Samos is mijn favoriete vakantiebestemming. Mooie landschappen, lieve mensen en een laag tempo wat helemaal bij mij past.
  Leuk om je artikel te lezen Milou.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

 1. Herkenbaar .
  Sinds mijn man 13 jaar geleden is overleden ga ik altijd alleen op vakantie.
  Mooie reizen gemaakt met mijn camera, heerlijk zelf beslissen waar ik heen ga en niemand die roept dat ik op moet schieten of door moet lopen omdat ik al 100 foto’s heb gemaakt.
  Samos is mijn favoriete vakantiebestemming. Mooie landschappen, lieve mensen en een laag tempo wat helemaal bij mij past.
  Leuk om je artikel te lezen Milou.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: