Menu

Onderdeel van Pixfactory

Alley of Giants

Boslaantjes… ik mag ze graag fotograferen. De sfeer in een bos op een vroege ochtend heeft iets volkomen rustgevends en het is mooi als je hier iets van op beeld kan vangen. Het hele jaar door kan je in een bos wel mooie plaatjes schieten, maar de kleurenexplosie in de herfst maakt een bos voor de fotograaf extra aantrekkelijk. Toen de herfstkleuren op zijn piek waren, ben ik dan ook naar het bos gereden om te genieten van een fijn ochtendje fotografie. Ik kwam met veel foto’s thuis waarvan de foto ‘Alley of Giants’ duidelijk mijn favoriete foto van de dag werd. In deze uitgave van de Making Of laat ik je zien hoe deze foto tot stand gekomen is.
Alley of Giants: mijn favoriete foto van de dag.
Alley of Giants: mijn favoriete foto van de dag. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Voorwerk

Afgelopen herfst had ik niet veel tijd in de agenda. En op de zeldzame momenten dat ik wel tijd had was het vaak te slecht weer om te fotograferen. Dan was het weer te nat en dan stond er weer te veel wind. Even leek het er dan ook op dat ik de mooie herfstkleuren dit jaar aan mij voorbij moest laten gaan. Gelukkig was er een kort moment waarbij de weersomstandigheden goed waren en ik een klein gaatje in de agenda had. Ondanks dat het bos van mijn favoriete foto nog relatief nieuw voor mij is, wist ik toch precies waar ik naartoe moest gaan. Daardoor kon ik mijn tijd goed benutten en kwam ik thuis met een mooie foto. De reden dat ik toch wist waar ik heen wilde gaan had alles te maken met mijn voorbereidingen eerder dat jaar. Mijn vrouw en ik houden van wandelen. Dat kan een vertrouwd rondje zijn, maar soms bezoeken we ook wel eens een nieuw gebied. Tijdens zulke wandeltochten speur ik ook altijd naar mogelijk nieuwe fotolocaties. En zodoende kwamen we bij het laantje van mijn favoriete foto uit. De statige oude hoge beukenbomen vond ik erg mooi en ik zag gelijk de fotografische potentie. Met al het groene blad aan de bomen was het laantje al erg mooi, maar ik vroeg mij af hoe dit laantje er in de herfst uit zou zien. Snel markeerde ik de locatie in Google Maps zodat ik deze later makkelijk zou kunnen terug vinden.

Hetzelfde boslaantje uit mijn favoriete foto maar dan tijdens mijn eerste bezoek in de zomer.
Hetzelfde boslaantje uit mijn favoriete foto maar dan tijdens mijn eerste bezoek in de zomer. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Uitvoering

Toen de omstandigheden gunstig waren wist ik door mijn voorbereidingen snel naar het boslaantje te gaan. In het artikel ‘Hoe fotografeer je boslaantjes?’ heb ik al eerder beschreven hoe je dit soort laantjes zo mooi mogelijk op de foto kan zetten. Ook nu koos ik weer voor mijn telezoom objectief voor een mooi perspectief en een laagstandpunt om de hoogte van de bomen te benadrukken, zodat de bomen extra imposant overkomen op de foto. In de nacht voorafgaand aan mijn bezoek had het veel geregend en was het erg vochtig in het bos. Hierdoor waren er veel hinderlijke reflecties waardoor het contrast niet optimaal was en kleuren relatief flets overkomen. Daarom besloot ik om mijn circulair polarisatiefilter op mijn lens te draaien. Wat dit filter precies doet lees je in het artikel ‘Waarom gebruik je een polarisatiefilter in de herfst?’ maar in dit geval hielp het om de kleuren meer verzadigd te krijgen en om meer details te zien. Het effect is duidelijk te zien op onderstaande foto’s.

Dit is de foto zonder polarisatiefilter. De kleuren zijn vrij flets en er zijn hinderlijke reflecties op de natte boomstammen
Dit is de foto zonder polarisatiefilter. De kleuren zijn vrij flets en er zijn hinderlijke reflecties op de natte boomstammen. Fotograaf: Arnoud van de Weerd
Dit is de foto met polarisatiefilter. De kleuren zijn meer verzadigd en er zijn minder hinderlijke reflecties
Dit is de foto met polarisatiefilter. De kleuren zijn meer verzadigd en er zijn minder hinderlijke reflecties. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Wachten op het juiste licht

Over de eerste testfoto was ik al redelijk tevreden. De compositie sprak mij aan en het contrast tussen de donkere boomstammen en de mooie herfstkleuren vond ik erg mooi. Toch besloot ik niet weg te gaan en nog wat langer te wachten. Er dreven namelijk verschillende wolkenpartijen over. Dit zorgde ervoor dat het bos het ene moment volledig in schaduw gehuld was en het andere moment baadde in zonlicht. En zoals in onderstaande foto’s te zien is geeft dat een totaal andere sfeer aan een foto.

Deze foto is gemaakt toen de zon achter de wolken verscholen was. Er is een meer diffusere belichting en er is minder contrast.
Deze foto is gemaakt toen de zon achter de wolken verscholen was. Er is een meer diffusere belichting en er is minder contrast. Fotograaf: Arnoud van de Weerd
Deze foto is gemaakt juist op het moment dat de zon weer achter de wolken vandaan komt. Alleen de boom aan het einde van het laantje wordt in het licht gezet en geeft zo een gevoel van diepte aan de foto.
Deze foto is gemaakt juist op het moment dat de zon weer achter de wolken vandaan komt. Alleen de boom aan het einde van het laantje wordt in het licht gezet en geeft zo een gevoel van diepte aan de foto. Fotograaf: Arnoud van de Weerd
Bij deze foto is de zon weer volledig achter de wolken vandaan. Er is meer contrast en het licht is harder.
Bij deze foto is de zon weer volledig achter de wolken vandaan. Er is meer contrast en het licht is harder. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

De definitieve foto

Uiteindelijk wacht ik net zolang dat er een fijne mix in belichting is waarbij er wel zonlicht is maar de contrasten nog niet te groot zijn. In de nabewerking zet ik de witbalans een fractie warmer, doe ik enige aanpassingen aan verzadiging en contrast en mijn favoriete foto is een feit.

3 reacties

  1. Gaaf artikel. Laantjes, bospaadjes evt met n bochtje erin. Doorkijkje met n heuveltje in t pad. En zoekend naar t mooie licht.
    Of naar iets mistieks door kelvin te veranderen
    Daar hou ik van

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Gaaf artikel. Laantjes, bospaadjes evt met n bochtje erin. Doorkijkje met n heuveltje in t pad. En zoekend naar t mooie licht.
    Of naar iets mistieks door kelvin te veranderen
    Daar hou ik van

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: