Dood aan alle vleermuizen!

Covid 19… Heel de wereld ligt lam door een minuscuul klein coronavirus. En ’t is allemaal de schuld van die vuile, vieze vleermuizen. Of was het dan toch van een Gordeldier afkomstig? Het maakt niet uit. Echt niet. Coronavirussen zitten in vleermuizen, dat is wetenschappelijk bewezen. We kunnen dus maar beter preventief alle vleermuizen uitroeien, ook hier in België en Nederland trouwens, dan hebben we op dat vlak alvast geen bedreigingen meer. Opgeruimd staat netjes.

Pest control

Heb je de wenkbrauwen even opgehaald tijdens het lezen van de intro? Tja, geloof het of niet maar bovenstaande gedachtegang kom je dus echt tegen op onze alomtegenwoordige ‘social media’. Experts aan het woord, met de waarheid in pacht en hun klavier in de aanslag lossen ze dit Corona-probleem wel even op. Weg met die vleermuizen dus! Oorzaak en gevolg vinden ze nu even niet belangrijk. Begrippen als biologie, ecologie, ecosysteem,… ze kennen die woorden hoor. Ze gebruiken die woorden zelfs regelmatig in hun pleidooien. Zelden te pas en meestal te onpas, maar dat is nu ook even niet belangrijk. En niet alleen bij die vieze vleermuizen hoor. Doet er zich één of ander probleem voor? Geen probleem… ze spuiten het kapot, trappen het plat of schieten het af. Zelfs al is het eigenlijk nog niet echt een probleem. Preventie ten top! En alles onder de noemer ‘pest control’. Noem het een pest, en je komt er mee weg nietwaar?

Een grondnest van een soort processierups uit Spanje. Bij twijfel of die even irritant zijn als die eikenprocessierupsen, voor alle zekerheid toch maar verbranden zeker?

Ecologen zijn het

Zolang deze klavier-wetenschappers vanuit hun zolderkamertje onzin blijven spuien, stoort het me slechts een beetje. Erger wordt het als ze effectief actie gaan ondernemen en de natuur een ‘handje gaan helpen’ en aan pestbestrijding gaan doen. Zo lees ik op Facebook dat er kleverige strips rondom bomen worden aangebracht bij de bestrijding tegen processierupsen. Die strips kleven zo fel dat ik foto’s zie passeren van allerlei kleine vogeltjes tot zelfs een grote bonte specht die er in blijven plakken en zo ter dood worden veroordeeld. Als die kleine vogeltjes niet dood vallen door het eten van vergiftigde buxusmot-rupsen, plakken ze wel ergens aan een boom… Ik heb de naam eens opgezocht van die kleefstrips en blijkbaar noemt het een ‘ECOstyle boom lijmband’. Die ‘ECO’ heb ik trouwens niet zelf in hoofdletters gezet om de ironie te benadrukken hoor… nee, dat hebben ze zelf al gedaan. Ze beschrijven het verder als een natuurlijke barrière waar het ongedierte niet overheen komt. Een natuurlijke barrière. Natuurlijke? Aha, vandaar die ECO. Nu begrijp ik het… natuurlijk!

Het nest van de hoornaars boven de poort van onze werkloods. Mits het nodige respect totaal geen bedreiging en fantastisch om te bekijken.

Hou het simpel

En die haren van die processierupsen… ja, die branden. Ik kan er van mee spreken. Als natuurarbeider op de Kalmthoutse heide kom ik het zeker al wel eens tegen. Een tip: als je takken van eiken opruimt, doe dan niet als ik maar draag handschoenen en een T-shirt met lange mouwen… Ga je picknicken onder een eik, kijk even omhoog en kies eventueel een andere. Simpel hè.

We hebben boven de poort van onze werkloods ook eens een nest van hoornaars gehad. En die poort moest wel elke dag open om onze terreinwagen buiten te rijden. Een tip: doe de poort zachtjes open en dicht… Hoe simpel kan het zijn. Ok, ik geef het toe, ik verbloem het misschien een beetje en we moeten ook niet in sprookjes geloven hè. Hoornaars kunnen bij hun nest, en zeker als ze zich bedreigd voelen, zeer agressief worden. Uiteraard. Ook al meegemaakt hoor. En een groot nest processierupsen in de enige boom in je tuin… zeker niet aangenaam. Maar ga alstublieft eerst even na of jouw ‘probleem’ of ‘pest’ er ook effectief één is. Probeer eens of je jezelf misschien kan aanpassen aan een situatie voor je begint te spuiten, branden, vergiftigen en uitroeien. Misschien is er een veel simpelere, langdurige, effectievere oplossing…

Voordat je verder leest… verzin eens een passende titel bij bovenstaand beeld. Een titel die de lading van de foto dekt.

Een quote

Geen tekst, enkel een quote. Tijd om zelf even na te denken over de betekenis van de quote, maar ook over het verband met deze column en vooral de titel van de column… ‘’Looking at life from a different perspective makes you realize that it’s not the deer crossing the road, rather it’s the road that is crossing the forest.’’ Ik wilde de quote niet aanpassen, maar met een zwijn lukt het dus ook hoor…

Parende trilspinnen in de hoek van onze woonkamer. Een goedkope en echt ECOlogische oplossing voor je muggen- en vliegenprobleem.

Communiceer met de natuur

Heb je last van teveel konijnen, verwelkom dan de vos en de wolf. Zijn er volgens jou teveel duiven of muizen, hang dan nestkasten op voor slechtvalk of kerkuil. En zit je huis vol muggen en vliegen, zuig dan eens niet elke spin op met de stofzuiger.

De natuur streeft naar een steeds evoluerend evenwicht. Een evenwicht dat het dus nooit zal bereiken. Laten we onszelf niet wijs maken dat wij dat dan wel kunnen. Niet in ons huis, niet in onze tuin, niet in onze natuurreservaten, nergens. En laten we zeker de strijd niet aangaan, want die verliezen we. Sowieso. Ja, jij ook… Probeer daarentegen eens in communicatie te gaan met de natuur en streef naar langdurige oplossingen. En besef dat er niet zoiets bestaat als ongedierte of onkruid… alles heeft z’n plek, z’n waarde, z’n nut. Leve de netels en de distels, leve de muggen en de vliegen en de spinnen, en bovenal… leve de vleermuizen!

Geef een reactie

44 reacties

 1. Beste Filip. Zeer mooi geschreven! In het rijke westen is de mens door de technische evolutie losgekomen van het ecosysteem. Als we onszelf terug gaan beschouwen als onderdeel van dit grotere geheel (ecocentrisme), zal het respect groeien voor wat ons omringt aan biodiversiteit. Deze bewustwording gaat traag, maar komt stilaan op gang.

  1. Merci voor je reactie Thomas. ik volg je, enkel zou ik zeggen dat de mens ‘de illusie’ heeft dat ze is losgekomen van het ecosysteem. En dat we de bewustwording dat dat niet zo is, dringend nodig hebben om onszelf en vooral ons nageslacht nog een kans te geven op een mooi onbezorgd leven.

 2. Top artikel waar ik voor 100% achter sta. Had het alleen nooit zo goed kunnen verwoorden. Ik hoop dat het mensen die nu nog anders denken tot nadenken stemt.

 3. Zo helemaal mee eens. De mens is (helaas) de grootste fout in de natuur. Wij verstoren het evenwicht tot het te laat zal zijn

 4. Waren er maar meer mensen die zo denken. Als ik rond me kijk, vrees ik dat we in de minderheid zijn. En ja, de wereld was er al lang voor wij er waren en zal er nog lang na ons zijn. “onze” aarde heeft ons niet nodig – integendeel zoals we ons nu gedragen – maar wij haar wel.

 5. Helemaal mee eens. Ik erger me al een tijd aan het feit dat voor de mens alles maar dood moet als het de mens enigszins in de weg zit. Ik ben zelf erg gecharmeerd van een quote van Ghandhi: “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated”. Ik zou er zelf van willen maken: “by the way its animals and nature are treated”.

 6. Hoi Filip,

  zoals de anderen ben ook ik het helemaal met je eens.
  De -door ons uiterst kwetsbaar gemaakte natuur- moeten we veel beter gaan beschermen en zien te redden wat er nog te redden valt.

  Bijschrift bij de foto van overstekend wild kan zijn:
  Zien we dit ook als beren op de weg???

  1. Hey Peter
   Bedankt voor je reactie. Het bijschrift is inderdaad goed gevonden. 🙂
   Ik geloof niet dat we de natuur kwetsbaar maken hoor, daar zijn we bijlange na niet slim of machtig genoeg voor… Volgens mij maken we wel enkele radertjes in dat systeem kwetsbaar en bepaalde soorten zullen door ons toedoen verdwijnen, maar daar ligt ‘de natuur’ niet wakker van hoor. Maar we moeten ons wel zorgen maken om dat ene radertje, namelijk de mens. Want daar is maar 1 soort van en die is net als elke andere plaag zeer kwetsbaar…

 7. Ik bekijk de wereld vanuit hetzelfde paradigma als jij, alleen kan ik het niet zo mooi verwoorden. Prima geschreven! Zelfs in je reacties herken ik mijn eigen wereldvisie …
  Zoals Bill Mollison al schreef : “Wealth is a deep understanding of the natural world.”

  1. Bedankt voor je mooie reactie Wim. En inderdaad, het begrijpen van ‘de natuur’ geeft vele inzichten, ook in de mensheid en zijn fratsen… Het wordt tijd dat we ons ‘dier-zijn’ eens overstijgen nietwaar. 🙂

 8. Sinds ik duidelijker besef, dat ik deel ben van EEN groot geheel, zie ik ook beter hoe mooi alles is en hoe jammer als mensen mede wezens (klein of groot) eng vinden of als vijand zien. Je bent dan impliciet je eigen vijand.

 9. De natuur streeft naar een evoluerend evenwicht: het zou dus zo maar kunnen zijn dat een nieuw opduikend virus bedoeld is om een diersoort die teveel aanwezig is op de planeet eens even terug te zetten. Ik denk niet dat deze gedachte op veel bijval mag rekenen….

  1. Gertjan, ik denk niet dat er een bedoeling zit achter zo’n virus hoor. Er zit zelfs nergens een bedoeling achter volgens mij, ook niet bij de mens. Alles IS gewoon. En alles WORDT. En als we zo verder doen WAREN we…

 10. Uitstekende tekst Filip en helemaal mee eens! De rabiate onzin die velen op social media spuien over onderwerpen als processierupsen, vossen, wolven, etc. en daarbij niet gehinderd worden door enige ecologische kennis van het
  ” te bestrijden” onderwerp is hemeltergend. Echt vervelend wordt het echter als politieke partijen ( zowel lokaal als nationaal) deze kul als ” waarheid” verkondigen en hun beleid erdoor laten bepalen.

 11. Om er beter mee te kunnen leven probeer dit menselijk gedrag ook maar als onderdeel van evolutie te zien. We tenslotte ook een aap met een overactief brein, die volgens een boek al 2020 jaar geen onderdeel van de natuur is, maar er boven staat.

  1. Volledig akkoord. En ik heb geen schrik hoor. De natuur (waar wij deel van uitmaken) lijdt niet onder ons gedrag. Als er duizend soorten libellen uitsterven, zijn er nog altijd 5000 soorten over die het verhaal verder vertellen. Wij zijn maar 1 soortje in dat netwerk. We moeten vooral voor onszelf en ons nageslacht eens bezinnen en bijsturen… of niet…

 12. Zo mooi geschreven! Duidelijk door iemand met een oog en een hart voor natuur. Los van diens camera en lens – LOL! Heb zelf ook een schrijfsel klaar over de wolf vorige week zondag in Duffel. Zoveel vluchtige, verkeerde en negatieve info die er dan verschijnt. Verkeer, na de waarneming ervan, zelf nog steeds in hogere sferen!

 13. Probleem zit inderdaad niet in de dieren maar in de mens. Daarbij komt dat het opeten van allerlei beesten, het dierlijke vlees of het vlees van een vis dat misschien virussen bevat en ook nog eens niet gekoeld in de buitenlucht ligt, op de markt of in je tuin of in je keuken. Dat product ga je vervolgens eten en wordt je ziek van. In de meeste ontwikkelde landen snappen we dat proces van hygiëne een beetje. In vele andere landen en culturen om ons heen niet. Daar ligt het probleem en niet bij het dier zelf. Daar moet de WHO alle aandacht op focussen, op de mens en niet op het dier met een eventueel virus.

  1. Merci Monica. Ik ben het deels met je eens, echter ik vrees dat we overal en dus ook in onze ‘ontwikkelde’ landen totaal verkeerd omgaan met productie van bvb vlees. We moeten nu vooral niet naar China kijken en daar de schuld leggen, maar vooral naar onszelf kijken en onszelf eens in vraag stellen.

 14. ben het hélemaal met je eens,
  we worden langzaam een dorre woestijn, er mag geen grasje meer groeien geen vogeltje meer vliegen mensen hebben “overal”last van, de grootste last zijn wij… maar dat zeggen we niet..
  we zijn de wereld aan het vernietigen… een grote vuilnisbelt, en moeder natuur slaat terug keer op keer, maar mensen luisteren niet, het is 2 voor jaar, de Greta’s zijn niet aan te slepen…. och arme… regeringen luisteren niet,
  een prachtig blog heb je gemaakt, ik ga het delen op FB .. dank je wel voor de moeite die je erin hebt gestoken

  1. Bedankt. Ben blij dat je ’t eens bent. Volgens mij zijn we niet de wereld of de natuur aan het vernietigen hoor, daar zijn we bijlange niet slim genoeg voor. Heel wat soorten overleven dit wel en zetten het verhaal verder. De vraag is of die wereld nog leefbaar blijft voor onze soort…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties

 1. Beste Filip. Zeer mooi geschreven! In het rijke westen is de mens door de technische evolutie losgekomen van het ecosysteem. Als we onszelf terug gaan beschouwen als onderdeel van dit grotere geheel (ecocentrisme), zal het respect groeien voor wat ons omringt aan biodiversiteit. Deze bewustwording gaat traag, maar komt stilaan op gang.

  1. Merci voor je reactie Thomas. ik volg je, enkel zou ik zeggen dat de mens ‘de illusie’ heeft dat ze is losgekomen van het ecosysteem. En dat we de bewustwording dat dat niet zo is, dringend nodig hebben om onszelf en vooral ons nageslacht nog een kans te geven op een mooi onbezorgd leven.

 2. Top artikel waar ik voor 100% achter sta. Had het alleen nooit zo goed kunnen verwoorden. Ik hoop dat het mensen die nu nog anders denken tot nadenken stemt.

 3. Zo helemaal mee eens. De mens is (helaas) de grootste fout in de natuur. Wij verstoren het evenwicht tot het te laat zal zijn

 4. Waren er maar meer mensen die zo denken. Als ik rond me kijk, vrees ik dat we in de minderheid zijn. En ja, de wereld was er al lang voor wij er waren en zal er nog lang na ons zijn. “onze” aarde heeft ons niet nodig – integendeel zoals we ons nu gedragen – maar wij haar wel.

 5. Helemaal mee eens. Ik erger me al een tijd aan het feit dat voor de mens alles maar dood moet als het de mens enigszins in de weg zit. Ik ben zelf erg gecharmeerd van een quote van Ghandhi: “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated”. Ik zou er zelf van willen maken: “by the way its animals and nature are treated”.

 6. Hoi Filip,

  zoals de anderen ben ook ik het helemaal met je eens.
  De -door ons uiterst kwetsbaar gemaakte natuur- moeten we veel beter gaan beschermen en zien te redden wat er nog te redden valt.

  Bijschrift bij de foto van overstekend wild kan zijn:
  Zien we dit ook als beren op de weg???

  1. Hey Peter
   Bedankt voor je reactie. Het bijschrift is inderdaad goed gevonden. 🙂
   Ik geloof niet dat we de natuur kwetsbaar maken hoor, daar zijn we bijlange na niet slim of machtig genoeg voor… Volgens mij maken we wel enkele radertjes in dat systeem kwetsbaar en bepaalde soorten zullen door ons toedoen verdwijnen, maar daar ligt ‘de natuur’ niet wakker van hoor. Maar we moeten ons wel zorgen maken om dat ene radertje, namelijk de mens. Want daar is maar 1 soort van en die is net als elke andere plaag zeer kwetsbaar…

 7. Ik bekijk de wereld vanuit hetzelfde paradigma als jij, alleen kan ik het niet zo mooi verwoorden. Prima geschreven! Zelfs in je reacties herken ik mijn eigen wereldvisie …
  Zoals Bill Mollison al schreef : “Wealth is a deep understanding of the natural world.”

  1. Bedankt voor je mooie reactie Wim. En inderdaad, het begrijpen van ‘de natuur’ geeft vele inzichten, ook in de mensheid en zijn fratsen… Het wordt tijd dat we ons ‘dier-zijn’ eens overstijgen nietwaar. 🙂

 8. Sinds ik duidelijker besef, dat ik deel ben van EEN groot geheel, zie ik ook beter hoe mooi alles is en hoe jammer als mensen mede wezens (klein of groot) eng vinden of als vijand zien. Je bent dan impliciet je eigen vijand.

 9. De natuur streeft naar een evoluerend evenwicht: het zou dus zo maar kunnen zijn dat een nieuw opduikend virus bedoeld is om een diersoort die teveel aanwezig is op de planeet eens even terug te zetten. Ik denk niet dat deze gedachte op veel bijval mag rekenen….

  1. Gertjan, ik denk niet dat er een bedoeling zit achter zo’n virus hoor. Er zit zelfs nergens een bedoeling achter volgens mij, ook niet bij de mens. Alles IS gewoon. En alles WORDT. En als we zo verder doen WAREN we…

 10. Uitstekende tekst Filip en helemaal mee eens! De rabiate onzin die velen op social media spuien over onderwerpen als processierupsen, vossen, wolven, etc. en daarbij niet gehinderd worden door enige ecologische kennis van het
  ” te bestrijden” onderwerp is hemeltergend. Echt vervelend wordt het echter als politieke partijen ( zowel lokaal als nationaal) deze kul als ” waarheid” verkondigen en hun beleid erdoor laten bepalen.

 11. Om er beter mee te kunnen leven probeer dit menselijk gedrag ook maar als onderdeel van evolutie te zien. We tenslotte ook een aap met een overactief brein, die volgens een boek al 2020 jaar geen onderdeel van de natuur is, maar er boven staat.

  1. Volledig akkoord. En ik heb geen schrik hoor. De natuur (waar wij deel van uitmaken) lijdt niet onder ons gedrag. Als er duizend soorten libellen uitsterven, zijn er nog altijd 5000 soorten over die het verhaal verder vertellen. Wij zijn maar 1 soortje in dat netwerk. We moeten vooral voor onszelf en ons nageslacht eens bezinnen en bijsturen… of niet…

 12. Zo mooi geschreven! Duidelijk door iemand met een oog en een hart voor natuur. Los van diens camera en lens – LOL! Heb zelf ook een schrijfsel klaar over de wolf vorige week zondag in Duffel. Zoveel vluchtige, verkeerde en negatieve info die er dan verschijnt. Verkeer, na de waarneming ervan, zelf nog steeds in hogere sferen!

 13. Probleem zit inderdaad niet in de dieren maar in de mens. Daarbij komt dat het opeten van allerlei beesten, het dierlijke vlees of het vlees van een vis dat misschien virussen bevat en ook nog eens niet gekoeld in de buitenlucht ligt, op de markt of in je tuin of in je keuken. Dat product ga je vervolgens eten en wordt je ziek van. In de meeste ontwikkelde landen snappen we dat proces van hygiëne een beetje. In vele andere landen en culturen om ons heen niet. Daar ligt het probleem en niet bij het dier zelf. Daar moet de WHO alle aandacht op focussen, op de mens en niet op het dier met een eventueel virus.

  1. Merci Monica. Ik ben het deels met je eens, echter ik vrees dat we overal en dus ook in onze ‘ontwikkelde’ landen totaal verkeerd omgaan met productie van bvb vlees. We moeten nu vooral niet naar China kijken en daar de schuld leggen, maar vooral naar onszelf kijken en onszelf eens in vraag stellen.

 14. ben het hélemaal met je eens,
  we worden langzaam een dorre woestijn, er mag geen grasje meer groeien geen vogeltje meer vliegen mensen hebben “overal”last van, de grootste last zijn wij… maar dat zeggen we niet..
  we zijn de wereld aan het vernietigen… een grote vuilnisbelt, en moeder natuur slaat terug keer op keer, maar mensen luisteren niet, het is 2 voor jaar, de Greta’s zijn niet aan te slepen…. och arme… regeringen luisteren niet,
  een prachtig blog heb je gemaakt, ik ga het delen op FB .. dank je wel voor de moeite die je erin hebt gestoken

  1. Bedankt. Ben blij dat je ’t eens bent. Volgens mij zijn we niet de wereld of de natuur aan het vernietigen hoor, daar zijn we bijlange niet slim genoeg voor. Heel wat soorten overleven dit wel en zetten het verhaal verder. De vraag is of die wereld nog leefbaar blijft voor onze soort…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer columns van deze auteur

Wellicht ook interessant voor u